Kanta boje za lakši život

Nisam neki lakirer, ali smatram da bi u vrh glave osam kilograma žute boje usrećilo sve nas i učinilo promet sigurnijim. Presađivanje bi također urodilo plodom

Nedavno sam se vozio prema istočnoj granici kroz mnogobrojna sela. Nadomak Bjelovara naletio sam opet na onaj poznati radar koji mjeri brzinu i ako ne usporite – upali crveno na semaforu. I to me potaklo na razmišljanje. Svi mi držimo tih 10ak, 20 km/h iznad ograničenja i onda se kao časna Ofelija provezemo pokraj fiksnih radara – za koje znamo da su tamo. A koliko puta vam se desilo da naletite na zamku. Namjerno smanjenje na neku nebulozno malu brzinu, iz nikakvog objašnjivog razloga i kutija zabijena u grmlje. Blic! Neću ni započinjati temu o predstavnicima zakona, neostvarenim DEA, FBI i MI6 agentima, koji vrebaju iz busije. Bili bi najsretniji kad bi nosili kamuflažnu uniformu, imali šiljke na pedalu, duge cijevi i po mogućnosti Lamborghini s rotirkama, za potjeru. Doduše, nije sve ni do njih, oni moraju natući dnevnu normu – što je također apsolutni apsurd.

I opet…
Sto puta smo razglabali tu temu, ali eto, još jednom ju započinjem. Zašto postoje ograničenja brzine? Da se smanji rizik naleta vozila na druge sudionike u prometu koji. U krajnjoj liniji, zbog smanjenja kinetičke energije. Vozilo koji ide 50 ima manju kinetičku energiju i manji zaustavni put nego da se kreće brzinom od 100 km/h. To je cilj. Cilj nije utovar državnog proračuna, to bi trebalo biti posljedica.

Razmislite. Kad znate da je negdje kamera – usporite. Čak i ako niste sigurni je li kamera u kutiji ili nije. Kad znate punktove gdje inače stoje plavci – usporite. To je cilj. Pa ako je to cilj, zašto onda te kamere nisu kao one u Velikoj Britaniji – velike svijetlo narančasto obojane kutije uz cestu, jasno naznačene? Zašto onda ne postoji tabla radarske kontrole kad stoje plavci s uređajem, nego sakriju Škodu u grmlje i vrebaju iza stupa? Zašto su presretači sakriveni ispred kamiona ili u koloni kamiona i čekaju plijen? Zašto su momci iz okolice Bjelovara svoje radare donedavno stavljali iza Golfa usmjerene tako da su vas snimali u odlasku, a ne u dolasku? Zašto su sad u modi malene kamere, koje se postavljaju visoko na stupu? Pa dokle to i zašto to nije regulirano zakonom, izglasano od naroda?

Presadite i pofarbajte
Na ovu temu me potaknuo video gdje stanoviti mladić, navodno na području Zaprešića, osobnim autom uz pomoć sajle čupa stup s kamerom. Sad će neki reći da potičem vandalizam, ali ustao sam ispred kompjutora i pljeskao. Svaka ti čast tko god da jesi! Majstore! Da nas je više takvih zapitali bi se zašto ih trgamo. Doduše, dok u Francuskoj za par centi poskupljenja  na gorivu dižu kontejnere u zrak i idu na oklopljenu muriju, kod nas se narod nije u stanju dići ni na očite prevare. Ovako on ispada vandal.

Ja se apsolutno, dvostruko podcrtano, slažem da treba biti kamera. I da ih pred vrtićima i školama treba biti najmanje dvije. I da tamo kazne trebaju biti drakonske. Ali! Ofarbajte te proklete kutije i budite fer. Neka budu uočljive, ne samo lokalcima – svima. Ako za kasliće koje su (molim te lijepo), napravili od neprobojnog materijala, jer su Hrvati pucali na kamere iz auta (di si ti bio devesprve?!), i za to izdvojili budžet, koliko bi koštalo da se svaki taj nakaradni, neprobojni, turbo, ultra, mega kaslić s dva prozora – oboja u narančasto ili bojom za prometne znakove?

Ja sam spreman platiti benzin ili registraciju više pa da svi budu u boji. Isto tako sam spreman dati „nogicu“ i zatvoriti promet onome kojeg vidim da čupa takvu kameru na apsurdnoj lokaciji poput one dvije na Aleji Bologne, ili pak onoj na Slavonskoj Aveniji, ili pak onoj na obilaznici. Ako treba skupa ćemo ju nas dvojica nakon čupanja, posaditi pred vrtić, kad već vi nećete. Kad smo kod toga, ima ih u Splitu, a vjerujem i drugim gradovima, par koje treba „presaditi“. Mislim da se nitko od naroda ne bi bunio.

Pomozite čovjeku
Stoga ako vidite nekog ‘ko u trenutku bunila ruši stup ili vandalizira kameru. Pomozite mu. Ne zato što je to kul, biti navijač, vandal, seljačina. Već zato što je on u teškoj situaciji. Treba mu prijatelj. Podrška. Usput i da pomognemo upravljačkoj strukturi da razmisli što treba našoj djeci i u kojoj situaciji se zaista treba kažnjavati ljude. Do tada, apsolutno se slažem s anti-radarima, jammerima, blicanjem, čupanjem, farbanjem… Rekao bih i pucnjavom, ali tu su nam zaista doskočili… Sram vas bilo Hrvati! Pucate na kamere za nadzor brzine! Siroti su morali utrošiti milijune, samo zbog toga što prosječni Hrvat koji drži do sebe nosi barem 9mm, ako ne i 0,44 pljucu.

Miro Zrnčević Mrgud