BMW Serije 8 Cabrio druga je osmica u nizu

Nakon što smo upoznali kupe, na redu je i BMW Serije 8 Cabrio s klasičnim platnenim krovom, a uskoro će uslijediti i BMW 8 GranCoupe

Ranije ove godine BMW je predstavio potpuno novu Seriju 8, zapravo nasljednika Serije 6. Trenutno Šestica ima jedan model – Gran Turismo. Donedavno su u ponudi bili i Coupe, Cabrio i GranCoupe. Nasljednici ta sva tri modela popet će se na ljestvici BMW-ove ponude i uskoro će zaživjeti u novoj Seriji 8. Već smo upoznali Coupe, a sada je došlo vrijeme i za Cabrio.

Po pitanju izgleda nema nekih iznenađenja. Već više puta internetom su kružile fotografije maskiranog kabrioleta Serije 8 s testiranja, a i izgled je logično pretvaranje kupea u kabrio s klasičnim platnenim krovom. Što se ponude motora tiče, ona je jednaka kao i u kupeu. To znači da se i Serija 8 Cabrio može dobiti kao 840d xDrive sa 320 KS i 680 Nm sa trolitrenim turbodizelašem u nosu. Pored njega, tu je i M850i xDrive kojeg pokreće 4,4-litreni V8 turbobenzinac sa 530 KS i 750 Nm. S njim Serija 8 Cabrio od 0 do 100 km/h stiže za 3,9 sekundi, što je dvije desetinke sporije od kupea. Dizelaš je tri desetinke sporiji i stotku dostiže za 5,2 sekunde. Tajna se krije prije svega u 125 kilograma “viška” koje Cabrio nosi na kotačima.

Kao i njegov prethodnik, Serija 6 Cabrio, i novi model ima klasični platneni krov. Može za se spustiti ili podignuti do brzine od 50 km/h, a postupak traje 15 sekundi. Štitnik od vjetra serijska je oprema, ali za otvore u naslonima za glavu koji pušu topli zrak na vrat vozača i suvozača treba doplatiti. S podignutim krovom Coupe ima obujam prtljažnika od 350 litara, što je 70 litara manje od Coupea.

Što se daljnjih planova BMW-a tiče, ne samo što je u planu pravi M8, već slijedi i treća karoserijska verzija, Gran Coupe. Kako bi mogao izgledati već smo vidjeli na istoimenom konceptu, a predstavljanje je planirano za proljeće sljedeće godine.