SkActiv

Mazda razvija nove SkyActiv šestocilindarske motore

U dokumentu u kojem Mazda objašnjava rezultate poslovne godine nalaze se i neke zanimljive objave o budućim projektima, prije svega nove SkyActiv motore

Mazda je u izvješću o poslovnoj godini objavila i neke zanimljive informacije. Između ostalog kažu kako će ove godine CX-30 stići na tržište i kako će ponuda motora nove trojke biti proširena SkyActiv-X motorom. Pored toga, japanska marka objavila je i kako investira u brojne stvari koje zvuče vrlo obećavajuće.

Možda najveća novost je proširenje priče nazvane SkyActiv-X. Dosad je najavljen samo četverocilindarski motor te tehnologije, ali Mazda kaže kako radi i na razvoju rednog šestocilindarskog SkyActiv-X motora. Ali niti to nije sve, Mazda spominje i redni šestocilindarski dizelski SkyActiv-D motor! Japanska marka također potvrđuje kako će oba modela ponuditi s mild-hybrid tehnologijom i kao plug-in hibride.

Zanimljivo, Mazda je šestocilindarske motore i 48-voltni i plug-in hibrid pod kategorijom “velike arhitekture”. Između ostalog, Mazda dodaje: “uzdužno postavljen motor uključujući I-Activ AWD”. Znači li to da su ove stvari namijenjene novom velikom modelu ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju zvuči zanimljivo.

Pod naslovom “malena arhitektura”, Mazda govori, između ostalog, o stvarima poput blagih (mild) hibrida i neovisnom razvoju električnih automobila.