Volkswagen Passat

Manje vizualno, ali više tehnički osvježen Volkswagen Passat

Volkswagen Passat osme generacije na tržištu je od kraja 2014. i došlo je vrijeme za osvježenje. Vizualne promjene nisu velike, ali ispod lima krije se puno novosti

Vizualno osvježeni Passat dobio je nove svjetlosne sklopove sprijeda i straga. Sprijeda su sada dostupna LED matrix svjetla, dok su straga klasični LED svjetlosni sklopovi. Pored toga, izmijenjeni su i prednja maska te prednji i stražnji odbojnik, a ime Passat ispisano je ispod logotipa na poklopcu prtljažnika.

Puno se više promjena nalazi ispod lima. Osvježeni Passat bit će tako prvi Volkswagen koji će biti dostupan sa sustavom Travel Assist koji omogućuje autonomnu vožnju (razine 2) do određene mjere, a radi do brzine od 210 km/h. Pored toga, Passat je dobio i još sigurnosnih sustava. Primjerice tu je sada i sustav upravljanja u nuždi, a rad sustava koji prati voznu traku poboljšan je zahvaljujući novoj kameri.

U unutrašnjosti Volkswagen Passat je dobio novi upravljač koji ima tipke osjetljive na dodir, a iza njega je nova verzija već poznatih digitalnih instrumenata. Ostale se novosti u unutrašnjosti uglavnom, odnose na nove boje i materijale. Analogni sat je otišao u povijest i zamijenio ga je osvijetljeni logo Passat. Na središnjoj konzoli je novi ekran infotainmenta, a tu je i mjesto za bežično punjenje telefona.

Po pitanju motora također ima novosti. Plug-in hibrid Passat GTE sada ke dobio veću bateriju pa samo na struju može prevaliti 55 km umjesto dosadašnjih 37 km. Sustav i dalje čine 156 KS snažan 1,4 TSI motor i elektromotor od 115 KS koji zajedno isporučuju 218 KS. Dvolitreni TDI Evo motor od 150 KS značajno je dorađen i puno je efikasniji od prethodnika. Homologacija još nije završena, ali Volkswagen očekuje normu Euro 6d i 10 g/km CO2 manje od stare verzije. Drugi motori u ponudi su benzinci od 150, 190 i 272 KS i dizelaši od 120, 190 i 240 KS.

Cijene i točne specifikacije osvježenog Passata bit će dostupne malo kasnije.