Range Rover Evoque

Range Rover Evoque nova je definicija luksuza u malom pakiranju

Začetnik tržišta luksuznih kompaktnih SUV-a Range Rover Evoque nakon osam uspješnih godina stiže u posve novom ruhu, svjež i moderan, ali posve prepoznatljiv i potpuno britanski na najbolji mogući način

Upoznavanje s novom generacijom Range Rover Evoquea započelo je s vožnjama na kratkoj ruti praktično u londonskom podzemlju, skriveno od pogleda znatiželjnika, jer njegov je izgled morao ostati tajna sve do trenutka glamuroznog predstavljanja svijetu u londonskom East Endu. Osim naravno Evoquea, zvijezda predstavljanja bila je aktivistica i model Adwoa Aboah koja je nosila posebnu haljinu koju potpisuje Ashley Williamsa, a  izrađena je od ekološki napravljenih materijala iz Evoquea.

Novi Range Rover Evoque predstavlja evoluciju originalnog modela koji je začeo tržište luksuznih kompaktnih SUV-a, s globalnom prodajom od više od 775.000 vozila i s više od 225 međunarodnih nagrada. Kao i dosad, a što s ponosom ističe, novi je Evoque dizajniran, projektiran i proizveden u Velikoj Britaniji. Na razvoj nov generacije utrošeno je milijardu funti, a riječ je o potpuno novom automobilu koji sa starim dijeli tek jedan posto dijelova, točnije samo šarke na vratima.

Nova generacija nastavlja prepoznatljivi izgled prethodnika, pa tako i novi Evoque njeguje kupeovsku siluetu, a zadržava i tipično Range Roverovski visoke bočne linije. Snažnom i dinamičnom dojmu doprinose i izraženi blatobrani pod kojima se nalaze veliki kotači promjera do 21 inča. Dizajnerka posvećenost detaljima uočljiva je u tankim Matrix LED prednjim svjetlima, integriranim ručicama na vratima i izduženim pokazivačima smjera.

U unutrašnjosti, profinjeni dizajn spaja čiste površine i jednostavne linije s vrhunskim materijalima, a rezultat je luksuzna, minimalistička kabina bogata digitalnom opremom. Svim se funkcijama automobila i infotainmenta upravlja putem sustava Touch Pro Duo koji ima dva ekrana i novi, brži software. Novi Evoque je prvi Land Rover sa sustavom Smart Settings, koji upotrebljava algoritme umjetne inteligencije kako bi naučio vozačeve omiljene postavke i služio kao asistent u vožnji. Uz položaj sjedala, glazbu i postavke klima-uređaja, Evoque može upravljati omiljenim postavkama masaže i stupa upravljača kako bi osigurao maksimalnu udobnost.

Vanjske dimenzije novog Evoquea ostale su praktično jednake, ali zahvaljujući novoj platformi koja ima veći međuosovinski razmak u kabini je više prostora. Najviše su profitirali putnici straga koji imaju 20 milimetara više za koljena. U unutrašnjosti je više pretinaca za sitnice pa se tako u velikom pretincu za rukavice i središnjem pretincu sada s lakoćom mogu pohraniti tableti, ručne torbe i boce. Prtljažnik je također narastao i sada ima 591 litru, dok se preklapanjem stražnjih sjedala oslobađa 1383 litre. Ako vam ne treba toliko prostora, stražnja se klupa preklapa u omjeru 40:20:40.

Nova je platforma razvijena za uvođenje električnog pogona, s mild hibridom od 48 volti dostupnim pri lansiranju i plug-in hibridom koji će biti dostupan u sljedećih godinu dana. Mild hybrid po prvi je puta uveden na Land Rover, a radi po principu prikupljanja energije koja se uobičajeno gubi prilikom usporavanja. Zahvaljujući elektropokretaču-generatoru integriranom s remenom na motor, energija se pohranjuje u bateriju koja se nalazi ispod podnice. Pri brzinama nižima od 17 km/h i kada vozač koči, motor će se isključiti. Pohranjena se energija koristit kao pomoć motoru pri ubrzanju i smanjenju potrošnje goriva. Dostupan u cijeloj gami četverocilidarskih Ingenium benzinskih i dizelskih motora, pogon mild hybrid odlikuje se emisijama CO2 od samo 149 g/km i potrošnjom goriva od 5,7 l/100km (temeljeno na novom postupku ispitivanja WLTP). Sljedeće će se godine gami pridružiti još učinkovitiji plug-in hibridni električni (PHEV) model i trocilindarski Ingenium benzinski motor.

Naravno, kao svaki Range Rover, Evoque odlikuju i ozbiljne terenske sposobnosti. Ima pogon na sva četiri kotača, sustav Active Driveline druge generacije s funkcijom Driveline Disconnect koja povećava učinkovitost kao i sustav Adaptive Dynamics koji pruža ravnotežu udobnosti i okretnosti. Terrain Response 2 – tehnologija koja je prvenstveno bila uvedena na najveće Range Rovere – automatski otkriva podlogu po kojoj se vozi i sukladno njoj prilagođava postavke vožnje, dok Evoque sada može voziti kroz vodu dubine 600 mm.

Uz to novi Evoque prvi na svijetu nudi tehnologiju Ground View, što je zapravo ostvarenje koncepta Transparent Bonnet, u slobodnom prijevodu proziran poklopac motora, koji je Land Rover predstavio prije četiri godine. Sustav funkcionira tako da se slika s kamere projicira na gornji dodirni zaslon, pružajući vozaču pregled podloge ispod prednjeg dijela automobila od 180 stupnjeva. Ta je tehnologija korisna prilikom parkiranja na teško dostupna parkirna mjesta, vožnje po visokim rubnicima u gradu ili po terenu.

Naručiti se novi Range Rover Evoque može odmah, a cijene na hrvatskom tržištu bit će poznate uskoro. Čisto kao orijentacija, početni model u Njemačkoj stoji 37.750 eura. Prve primjerke kupci će dobiti na proljeće sljedeće godine.