Škoda Fabia dobiva svjež izgled i ostaje bez dizelaša

Početkom ožujka na salonu automobila u Ženevi službeno će biti predstavljena osvježena Škoda Fabia

Nakon četiri godine na tržištu došlo je vrijeme za zatezanje bora izvana, dodavanje modernije tehnologije iznutra, a najveća novost je ukidanje dizelaša iz ponude. Dosadašnji je 1,4 TDI prekrižen, a motorna ponuda osvježene Fabie sastojat će se od četiri verzije jednolitrenog trocilindraša. Atmosferske će verzije s oznakom MPI razvijati 60 i 75 KS, dok će dvije turbopunjačem potpomognute inačice označene kao TSI razvijati 95 i 110 KS. Najsnažniji motor bit će dostupan i sa sedmostupanjskim mjenjačem DSG s dvije spojke.

Škoda kaže kako su benzinci jednako živahni i jeftini za upotrebu kao i njihovi dizelski pandani, pa su zbog toga odlučili zadržati samo njih u ponudi. U ovom se segmentu dizelaši značajno slabije prodaju, pa je i ta činjenica utjecala na odluku.

Pored nove ponude motora Fabia je dobila i novo lice s tanjim svjetlima, koja sada mogu biti i potpuno LED, a ponuda kotača sada seže do 18 cola. U unutrašnjosti su ugrađene nove trake i dvobojna sjedala kako bi malo dodali živosti i mladenačkog duha, a obogaćena je i Simply Clever ponuda. Dobro poznata i korisna strugalica za led u poklopcu spremnika goriva sada ima i alat za mjerenje dubine šare na gumama. Karavanska Fabia dobila je LED svjetiljku u prtljažniku, a oba karoserijska oblika mogu se dobiti i s USB ulazima za stražnju klupu.

Bogatije opremljeni primjerci dobit će dosta stvari koje su dosad bile rezervirane za skuplje modele što uključuje upozorenje na vozila u mrtvom kutu, sustav koji upozorava vozača na vozila straga kod izlaska s parkinga i automatsko upravljanje dugim svjetlima. Dograđen je infotainment sustav koji sada ima 6,5-inčni ekran i podržava Apple CarPlay i Android Auto.

Prvi primjerci nove Fabije trebali bi se u prodajnim salonima naći polovicom godine.