Škoda Kamiq

Škoda Kamiq stiže ovog ljeta

Škoda Kamiq treći je češki SUV u ponudi, a iako je najmanji nudi više prostora u unutrašnjosti i prtljažniku od svoje braće iz VW Grupe

Na salonu automobila u Ženevi Škoda predstavlja Kamiq, kompaktni crossover koji je manji brat Karoqa. Dok je Karoq najbliži Seat Ateci, novi Kamiq možemo gledati kao češku verziju Seat Arone i Volkswagen T-Crossa. Kao i uvijek, Škodin adut u odnosu na bratske modele iz koncerna je malo bogatija ponuda prostora, pa je tako Kamiq veći i od njemačkog i od španjolskog rođaka.

Škoda Kamiq

Škoda Kamiq zapravo je serijska verzija koncepta Vision X koji je prikazan prošle godine u Ženevi, a nastao je na platformi MQB A0, verziji platforme MQB koju dobro poznajemo iz modela poput Pola, Ibize, Arone, T-Crossa i Scale. Kamiq je dug 4,24 metra i oko 13 cm je duži od T-Crossa, a 10 cm od Arone. Uz to, njegov međuosovinski razmak od 2,65 metara za devet centimetara je veći od braće iz koncerna. Dapače, veći je čak od Karoqa za jedan centimetar. Škoda obećava puno prostora u kabini, a prtljažnik je osnovnog obujma 400 litara što je za ovu klasu izvrstan rezultat.

Poznata platforma donosi i poznate pogonske motore što znači da će Škoda Kamiq biti dostupna s paletom benzinskih TSI i dizelskih TDI motora. Benzinska ponuda započinje 95 KS i 115 Nm snažnim 1,0 TSI motorom uz koji dolazi petostupanjski ručni mjenjač. Njegova snažnija verzija od 115 KS i 200 Nm u ponudi je sa šestostupanjskim ručnim ili sedmostupanjskim automatskim mjenjačem DSG7. Najsnažniji benzinac je 1,5 TSI sa 150 KS i 250 Nm, koji također može biti s ručnim ili DSG mjenjačem. Dizelaš je samo jedan, 1,6 TDI sa 115 KS i 250 Nm, a i uz njega kupci mogu birati između ručnog i automatskog mjenjača.
Škoda Kamiq u prodaju će krenuti krajem ovog ljeta kada će biti poznate specifikacije opreme i cijene.