swift sport

Suzuki Swift Sport nastavlja niz vozačkih poslastica

Suzuki Swift uvijek je bio pravi vozački automobil, a i u ovoj generaciji novi Swift Sport u najboljem stilu nastavlja to naslijeđe

Suzuki Swift još od prve generacije slovi kao zabavan i vozački automobil. Posebno je to tako ako je imenu dodan sufiks sport ili GTI. Upravo takav Swift koji u novijim generacijama nosi naziv Sport službeno je predstavljen na salonu u Frankfurtu.

Vizualno se Swift Sport ističe agresivnijim izgledom koji naglašavaju posebna prednja maska, stražnji difuzor i dvije ispušne cijevi. Razlike u odnosu na običan model nisu pretjerane, već su dobro odmjerene i daju Sportu poseban karakter. Unutra su promjene također u detaljima. Instrumenti su kontrastnijih boja – podloga okretomjera je crvena, a brzinomjera siva, a crvenim koncem prošiveni su koža na volanu i ručici mjenjača, kao i tkanina kojom su presvučena profilirana sjedala.

Kao što se i očekivalo, za pogon Sporta poslužio je moderan 1,4-litreni BoosterJet turbobenzinac poznat iz Vitare S koji razvija 140 KS i najveći okretni moment od 230 Nm. Snaga i moment na prednje se kotače prenose putem šestostupanjskog ručnog mjenjača koji je u odnosu na prošlu generaciju dodatno dorađen kako bi izmjene stupnjeva bile još brže i mekše. Ako vam se čini kako 140 KS i nije neka impresivna brojka, jer papreni mališani naginju prema 200 KS, prevarili ste se. Swiftov važan faktor za sportske performanse je mala masa od samo 970 kilograma što je sjajan rezultat i čak je 80 kg manje od prošlog Swifta Sporta. Točne performanse još nisu poznate, ali jasno je kako će novi Sport biti ozbiljno brz automobil. Naravno, i ovjes je dorađen u odnosu na prethodnika, a novi je model i 15 mm bliže podlozi.