C4 Grand Picasso

Citroen C4 Grand Picasso 2,0 HDi

Od monovolumena tražimo: puno prostora, dobru ergonomiju, dobru autonomiju i puno svjetla u kabini. Citroen C4 Grand Picasso ima sve to pametno upakirano u jednu cjelinu

Potpis ugovora za kupnju monovolumena ne mora nužno značiti da je vaš život kao oktanoglavac gotov. Doduše malo je monovolumena vrhunskih voznih svojstava. Ovo nije priča o jednom takvom. C4 Grand Picasso nije stvoren za rezanje zavoja. Ali nikako nije dosadan, ni vozački ni imidžem. Zapravo, jedan je od izgledom zanimljivijih automobila u ponudi.

Mnogi su kritizirali njegov izgled. Ponajviše zbog njuške. Dnevna svjetla nalaze se iznad glavnih svjetala. Nama se pak sviđa njegov izgled, pogotovo stražnjeg kraja koji ima dašak sportskog duha, a bočna linija djeluje impozantno i muževno. Dizajn kotača je futuristički i možda pretjeran, ali se dobro uklapa u cijelu priču.

Grand Picasso dolazi s nesvakidašnjim rješenjima, kako funkcionalnim tako i dizajnerskim. Prevladavaju čiste plohe i linije, nema kompliciranih oblika, i podređen je maksimiziranju prostora za putnike.

Unutrašnjost prati vanjski izgled i izložena je pogledima zahvaljujući velikom prednjem vjetrobranu.

Kabina obiluje ne samo prostorom već i svjetlom. Grand Picasso ima velike bočne staklene površine, ali i ogroman panoramski krov. Prostora na prednjim sjedalima ima napretek, kao i na stražnjoj klupi. Putnici straga osjećati će se kao u avionu. Imaju zasebnu kontrolu ventilacije i preklopivi stolić. Sjedala se mogu pomicati i podešavati naslon te preklapati. Za kraće relacije tu je i treći red sjedala u prtljažniku koji se izvlači iz poda. Čak i s izvučenim trećim redom sjedala prtljažnik zaprima 170 litara. Uobičajeno, u njega stane 645 litara prtljage i čak 1843 litre s preklopljenim sjedalima.

Vrata prtljažnika pokretana su motorom i dižu se na visinu preko 180 cm, što znači da ispod njih stane prosječan čovjek bez saginjanja, a u stranicama je priručna lampica. Priručno, jednostavno i korisno.

Pretinaca je zaista gomila, od onih u vratima do onog na centralnom grebenu i ispod mjenjača. Infotainment nije najbolji na svijetu. Radi, ali kontrola klime preko ekrana osjetljivog na dodir i navigacija koja voli zaspati, nisu baš najblistavije strane. Nakon nekog vremena na to se naviknete.

Stražnja klupa ima na sva tri sjedala Isofixprihvat, što je velik faktor za novopečene roditelje. Prednja sjedala imaju masažu i produljenje potpore za noge na suvozačkom mjestu.

Veliki monovolumen kojem je naglasak na udobnosti i prostranosti očekivano je inertan i sklon naginjanju karoserije u zavojima. Grand Picasso nije precizan i brz na upravljaču, ali je pregledan. Ima gotovo 6 kvadratnih metara stakla! Sjenilo ispred vozača i suvozača se može uvući toliko da dođe iznad glave. Imate osjećaj preglednosti i prostranosti, iako vozite ogroman automobil.

Kočnice su tipične za PSA. Imaju snažan, možda suviše osjetljiv servo pa je inicijalni ugriz čak i previše jak. Mjenjač je mekan i dugog hoda, ali za njim ne treba posebno posezati. Sjedi se povišeno. Za prijevoz obitelji i držanje najmlađih na oku, Picasso je skoro savršen. Za sve ostalo morati ćete potražiti drukčiji automobil.

Sve preko 200.000 kuna je ozbiljan novac kada gledate obiteljske automobile. Ali ako tražite puno lima sa solidnom količinom luksuza i preglednosti, Grand Picasso bi trebao biti u gornjoj polovici liste. Također, pri odabiru motorizacije nemojte šparati. Ovo je ogroman automobil s prilično visokom njuškom. Mora se boriti s otporom zraka. U prijevodu, trebati će vam motor s preko 130 KS. Ova verzija, s 2,0 HDi motorom je možda najbolja opcija.

Citroen C4 Grand Picasso
Motor: turbodizelski redni, 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 110/150 KS pri 4000 o/min
Moment: 370 Nm 2000 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,8 s
Najviša brzina: 210 km/h
Dimenzije: 4602/1826/1644 mm
Međuosovinski razmak: 2840 mm
Potrošnja (EU): 4,7/3,7/4,1 l/100 km
Emisija CO2: 110 g/km
Cijena: 243.319 kuna (više informacija na www.citroen.hr)

Ocjene

Performanse - 6
Udobnost - 8
Oprema - 8
Ekologija - 8
Cijena - 6

7.2

Luksuz dolazi uz cijenu. Ovdje ga ima poprilično, kao i prostranosti. Prava je krstarica