Honda Jazz 1,3 Spotlight Edition

Stara škola predivne jednostavnosti. Honda Jazz je zadržao svoje gene. Ima svoje prednosti i mane, ali se i dalje ubraja u jedan od zabavnijih gradskih mališana

Kad je prvi Jazz izašao bio je prava mala senzacija. Vozio se odlično, trošio je malo i ako ste ignorirali činjenicu da je zvučao kao skuter zbog CVT mjenjača, bio je fantastičan mali automobil. Nije imao ni snage, pa je put starom cestom prema Rijeci bila prava škola vožnje. Kočilo se minimalno, koristilo svaki milimetar ceste i gas se pritiskao s petom u zraku, da ne bi slučajno ostao koji mikrometar hoda zaklopke. Na eko gumama klizuckao je po svuda. Baš je bio gušt. Zamjerke? Moment i snaga mlinca za kavu, zvuk tome sličan, prekratki donji dio sjedala i relativno jeftina unutrašnjost.

Honda Jazz se prvi put pojavio 2001. godine, ovo je njegova treća generacija. Sa svakom bi dobio osvježenje, ponajviše što se tiče izgleda, kako bi se uklopio u novi dizajnerski izričaj Honde. Napuhnut je u svim smjerovima i ovaj je aktualni još više „zašiljen“ sprijeda i zaobljen straga. Izgleda kao sjemenka.

Dobio je više prostora u unutrašnjosti, novi infotainment Honda Connect, te novi 1,3 litreni i-VTEC motor. Također tu su i pomoći pri vožnji poput automatskog kočenja kod detekcije mogućnosti naleta na vozilo ispred i upozorenje o napuštanju prometnog traka.

Unutrašnjost djeluje pomalo retro. Ručna klima, sa starim, okruglim prekidačima i retro prekidači. Neke stvari ostale su slične, a neke se nisu uopće mijenjale od 2001. godine. Za primjer, donji dio sjedala je i dalje previše kratak. Bez obzira što imate puno mjesta za noge i za glave putnika, pogotovo straga, Jazz po pitanju ergonomije nije daleko otišao. Nedostatak potpore za noge znači da se veći dio opterećenja prenosi na koljena, što višim vozačima na dužem putu može biti problem.

Bez obzira na sve, unutrašnjost, izuzmemo li SpotLight zlatne detalje, i tabletić na naslonima za glavu, izgleda jednostavno i simpatično. Mi volimo jednostavne automobile, pogotovo bezimitacije kože i alkantare u unutrašnjosti, ili još gore, piano laka. Ako zbog ničeg drugog, Honda Jazz vam mora biti simpatičan zbog držača za čaše, lijevo od volana koji je nevjerojatno praktičan. Što se pak prtljažnika tiče, on je sasvim solidan, a preklapanjem sjedala Jazz se pretvara u pravi mali kombi, jer se dobiva potpuno ravan utovarni prostor.

Sve ono što bi mu možda i zamjerili nekako padne u maglu kad sjednete za volan i počnete voziti. Govorim smisleno voziti, ne militi u koloni. Ovjes mu je za jedan maleni gradski auto izuzetno lijepo podešen. Ne udara na rupama, tih je, sposoban i daje određenu dozu povratnih informacija vozaču. Ulijeva povjerenje i pravovremeno reagira.

Čak i na lošim zimskim gumama, na skliskoj cesti, pokazuje da se ne predaje lako, već mu je ovjes postavljen tako da kad prijeđete grip sprijeda, Jazz prati blago preupravljanje i nastavlja se rotirati u smjeru gdje je okrenut upravljač. Što znači da se njime još uvijek možete  zabavno voziti i osjetiti da ste u kontroli i kad „sunce zađe“.

Kočnice traže privikavanje. Servo je prilično agresivan pa reagira na lagane pritiske. Po pitanju ovjesa Jazz je donekle neprecizniji i filtriraniji od starog, no genetska crta je još uvijek ista.

U ponudi su četiri paketa opreme (Trend, Comfort, Elegance i Elegance Navi) s nažalost samo jednim motorom i dva mjenjača, ručnim i automatskim. Početna cijena je 123.168 kuna dok je najopremljeniji 164.020 kuna.

Honda Jazz je i dalje vrckast automobil kojem je prigušen karakter ne bi li zadovoljio sve potrebne norme. S druge strane, testni je model koštao 150.630 kuna i u toj opremi nije imao kameru za rikverc, parkirne senzore ni brojne druge blagodati. Za ugrubo 13.000 kuna manje možete imati Nissan Micru u maksimalnoj Tekna specifikaciji koja dolazi punijih džepova, ali je i daleko manje zabavna.

1,3 litreni motor voli okretaje i nije potrošač. Ispod 6 litara prosjeka u zimskim uvjetima je nešto o čemu maleni turbo motori u realnom svijetu mogu samo sanjati, ako imate iole težu cipelu. Po pitanju motora, mjenjača i ovjesa Jazz zaslužuje pohvale.

Honda Jazz 1,3
Motor: benzinski, 1,3 l, 4 cilindra
Snaga: 73 kW/100 KS pri 6000 o/min
Moment: 123 Nm 5000 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11,2 s
Najviša brzina: 190 km/h
Dimenzije: 3995/1694/1550 mm
Međuosovinski razmak: 2530 mm
Potrošnja (EU): 6,2/4,5/5,1 l/100 km
Emisija CO2: 120 g/km
Cijena: 150.630 kuna (više informacija na www.honda.hr)

 

Ocjene

Performanse - 6
Udobnost - 8
Oprema - 7
Ekologija - 9
Cijena - 6

7.2

Treća generacija Jazza i dalje oduševljava. Iako cijenom i opremom malo kaska za europskim konkurentima, ne manjka mu karaktera i papra u nosu