Mazda 3

Mazda 3 CD150 Attraction

Slažemo se, postoje primamljivije boje za trojku od ove. Ova Mazda 3 skriva pod poklopcem pravi mali dragulj, šparnog dizelaša uglađenog i tihog ritma disanja

Mazda se dugo opirala trendovima downsizinga i još uvijek to čini. Na području benzinskih motora to će im se i isplatiti. Dok su svi kretali u razvoj malih turbo motora oni su nastavili s velikim, 2,0 motorima bez prednabijanja, na što se polako vraćamo. Uložili su doduše, u razvoj pametnog malog dizela 1,5 litre. Upotrebom višestrukog ubrizgavanja te elastičnih elemenata klipnog mehanizma koji ubijaju vibracije postigli su miran rad, ali i iznimno malu potrošnju. Testna Mazda 3 CD105 dokazala je da ovo nisu samo mitovi.

Mazda ima prekrasne automobile i ima Mazdu 3 limuzinske izvedbe. Nije ružna poput nekadašne Renault Thalije ali ovo je očigledno automobil koji je u osnovi trebao biti kompakt. S druge strane to nosi svoje benefite u prostranosti i veličini prtljažnika. Svakako, u sivoj boji i s malim kotačima, ovo je auto koji će se najbrže izgubiti među parkiranim automobilima. Ukusi su različiti, pa će tako nekima baš ovaj model djelovati najprivlačnije. Tako smo često čuli izraz da izgleda „kao mala šestica“. Vizualno diskutabilno, međutim po pitanju unutrašnjosti, vozljivosti, tehnologije i opreme definitivno da.

Mazdini inženjeri razumiju se u ergonomiju, a prošlo je solidno vremena od kad su usvojili i europske mjere za prosječnog vozača. Mazdina su sjedala dovoljno velika i sa solidnim mogućnostima podešavanja. Tako je i s upravljačem koji je ovdje lijepo odmjerene debljine i promjera. Tipke na upravljaču za upravljanje funkcijama su logičkog rasporeda i ne smetaju kod upravljanja. Na ručicu mjenjača i osjećaj pod dlanom, odnosno na mehanizam za promjenu brzine utrošeno je financija i vremena vjerojatno koliko za razvoj polovice samog automobila. Maksimalno su pokušali kopirati osjećaj iz MX-5. I to im je u solidnoj mjeri i uspjelo.
Instrumenti su pregledni, jednostavni i ne umaraju. Ozvučenje je također solidno, a o infotainmentu smo hvalospjeve pisali već nebrojeno puta.

Slušali smo o G-Vectoringu i Skyactiveu u više navrata. Stavimo li po strani svu marketinšku galamu, tehnologija lake gradnje i pametne upotrebe ultra snažnih legura zaista pali. To je jednostavna računica. G-Vectoring je ruku na srce, zakrpa za sitnice koje se daju riješiti mrvu boljim postavom ovjesa – za one koji žele znati i dobiti više. Naime, ako staru Mazdu 3 podesite mrvu van standardnih postavki i geometriju namjestite nešto oštrije, biti će vrhunski zabavna i brza. Ona jednostavno mora izaći iz salona dosadna i klizati nosom pa su tvorničke postavke – dosadne. G-Vectoring zapravo reže snagu u zavojima kako bi se dobilo više transfera mase na prednje kotače kroz zavoj i auto postao upravljiviji. Ovo velik dio vozača nikada neće osjetiti jer je filigranski nježno.

Trojka s ovim motorom je zabavna, iako je relativno inertna zbog visokog profila gume. Uz ovako šparan motor, naučite li se iskorištavati njenu kinetičku energiju svako putovanje može biti zabavno. Ovdje je naglasak prvenstveno na potrošnji. Možete ju voziti vrhunski šparno. Bez velike muke mi smo se vozili gradom s 3,7 litara potrošnje. Ako malo pripazite, na magistralnoj cesti kretati ćete se blizu tri litre. To je odličan rezultat.

Usporedimo li ju s Golfom, Civicom ili Astrom, koji su joj glavni konkurenti, da. Mazda 3 izlazi za dužinu nosa naprijed po pitanju voznih osobina, ergonomije i štedljivosti. Cijenom se Mazda općenito teže bori, no ovaj model sa 99 grama CO2 je prilično prihvatljiv. Simpatično rješenje za jedini automobil u obitelji.

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji ubrizgavanja i sustava za smanjenje vibracija, Trojka CD105 je tiha i pritajena. Ako očekujete u njoj karakter MX-5 , morat ćete se ipak usmjeriti na jače motore.

Mazda 3 CD105 Attraction
Motor: turbodizelski redni, 1,5 l, 4 cilindra
Snaga: 77/105 KS pri 4000 o/min
Moment: 270 Nm 1600-2500 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 11 s
Najviša brzina: 186 km/h
Dimenzije: 4460/1795/1450 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Potrošnja (EU): 4,3/3,5/3,8 l/100 km
Emisija CO2: 99 g/km
Cijena: 185.781,69 kuna

 

Ocjene

Performanse - 6
Udobnost - 8
Oprema - 6
Ekologija - 9
Cijena - 7

7.2

Šparna, prostrana, solidna kao stijena. S više osobnosti nego bilo tko od konkurenata