Suzuki Ignis

Suzuki Ignis 1,2 2WD GL+

Suzuki Ignis u serijskoj opremi donosi sve što trebate, lako se smješta u gradske okvire, ne skriva ambicije od izleta na makadam, a unutra nudi više nego što biste očekivali – uz novi motor i dobru cijenu, što vam više treba?

Prvi je dojam jako dobar. Doduše, svi su stražnji kraj pogledali s čuđenjem jer zbog njega maleni Ignis izgleda usko i visoko, ali otvorite li prtljažnik i stražnja vrata oprostit ćete mu to, ako zbog ničeg drugog, onda zbog ponude prostora. Uz sve to Ignis je prirodno talentiran kada su vozne osobine u pitanju, što se od Suzukija i očekuje, a prvo sjedanje za volan i pogled na veliki ekran i fino uređenu unutrašnjost osvojit će vas na prvi pogled. Motor je benzinski, 1,2-litreni, s čak 90 KS koji će biti i više nego dostatni za dinamičnu vožnju. Uz dobru cijenu od 86.400 kuna koliko stoji primjerak na fotografijama s porezom i metalik bojom, pitanje glasi – ima li Ignis uopće manu?

Najviše komentara izaziva Ignisov izgled. Dobar dizajn, cool detalji poput rebara na C stupovima, izvrstan prednji dio s velikim farovima i donekle agresivnim izgledom, ali i uzak stražnji kraj kojeg objektiv voli još manje od očiju promatrača. Korijen možete pronaći u japanskoj kulturi. Naime, „kei automobili“ izgledaju upravo tako – uski, visoki, s malima napumpanim turbomotorima i neobičnim dizajnom. Visoko podignuta karoserija jasno daje do znanja da je prohodnost velika i da Ignis koketira s SUV klasom i može ga se gledati kao crossovera. Vrata su velika, korpulentniji će ulaziti i izlaziti s lakoćom. Dojam dobre izrade i činjenica da Ignis djeluje skuplji nego što jest samo učvršćuju odličan dojam. Ako ćemo mak na konac, ovaj auto svidjet će se pragmatičnim ljudima koji ne pate od toga da se za njima okreću, već da imaju auto s puno vrlina i sposobnosti.

Unutrašnjost je definitivno najbolji dio automobila. Osim što su sjedala neuobičajeno dobra za ovu klasu svojom širinom nudeći veliku potporu za leđa i što sjedite savršeno centrirani iza ergonomski jako dobro oblikovanog upravljača, pogled u svim smjerovima dat će do znanja da Suzuki misli o kvaliteti, izradi i dojmu više nego ikada prije. U našem slučaju dvobojna unutrašnjost u crno-bijeloj varijanti i s narančastim detaljima izgleda odlično. Zanimljivo, djeluje i ozbiljno, što često nije slučaj kod šarenih automobila. Svakako će vas najviše zanimati golemi ekran infotainmenta koji je lak za rukovanje i jako podiže dojam u unutrašnjosti. Malo je neobično dobiti takav uređaj u autu tako niske cijene pa čuđenje ne prestaje. Rupe u vratima primaju najveću bocu. Izađete li van da biste sjeli straga, bit će lako proći kroz komotna vrata, a mjesta za glavu neće nedostajati.Kada mislite da ste vidjeli sve, opet izlazite i otvarate prtljažnik koji djeluje poprilično velik za tako mali auto – podatak kaže solidnih 267 litara. Sve što dotaknete bit će čvrsto i dobro sastavljeno. Oštar je jedino jedan rub plastike na vratima. Možda zvuči smiješno, ali kao da su to namjerno ostavili da dojam ne bude predobar. Ignisova unutrašnjost može biti primjer kako se to radi. Svima.

Jedan motor, jedna snaga, 104 g/km CO2 za nisku cijenu oporezivanja, ali i četiri cilindra. Kada vam je dosta automobila čiji nosači motora plaču od drndanja zbog trocilindarske koncepcije, smireni motor Ignisa dođe kao osvježenje. Jasno, japanski konji na niskim okretajima djeluju nejako, ali natjerajte ih u okretaje i dobit ćete puno karaktera i dobru porciju ubrzanja. Može se reći da 12,2 s do 100 km/h nije spektakl, ali za mali gradski auto to je pristojan rezultat. Najveća brzina od 170 km/h respektabilan je podatak. Ne očekujte čuda na autocesti, ali kako je Ignis primarno gradski auto, jednostavno mu nemate što zamjeriti. Prosječna potrošnja od 5,6 litara u normalnom gradskom režimu jako je dobar rezultat. Ignis teži samo 785 kg, pa ne čudi dobrim performansama i niskom potrošnjom. Suzuki je oduvijek radio jako lagane aute, kao da se to zaboravlja.

Dovoljno udoban za gradsku vožnju, ali i dovoljno tvrd kada želite osjetiti auto u zavoju. Ignis čak i na bržim prelascima preko ležećih policajaca ne gubi kontrolu, tek se glasnijim stražnjim ovjesom javi da mu nešto ne odgovara. Začudo, iako je to javljanje glasnije, ostaje smiren i ne poskakuje straga. U brzoj vožnji očita je fina kontrola, lako upravljanje, izuzetna okretnost pri malim brzinama i dobra stabilnost na onim velikim, uz razumne granice, naravno. Ignisa je moguće dobiti i s pogonom na sve kotače i to zadovoljstvo košta dodatnih oko 12.500 kuna. Nije malo, ali nije niti potreba s obzirom da i s prednjim pogonom zbog solidnog ovjesa dobro prenosi snagu na podlogu. Sjedite li straga bit će vam samo mrvicu neudobnije, ali i dalje jako ugodno pogledamo li ostale aute iz klase.

Što biste još mogli kupiti za ovaj novac? Malo toga, zapravo. Ignis nudi ozbiljan nastup u vožnji, izgleda zaista dobro, izrada mu je odlična za ovu cjenovnu klasu, a najskuplja verzija s pogonom na sve kotače, navigacijom i svom silom opreme stoji tek 112.000 kuna. Model GL+ kojeg smo vozili za 86.300 kuna nudi sve što je razumnom čovjeku potrebno, čak i kameru za vožnju unatrag. Zapravo, lakše je nabrojati što nema – navigaciju, tempomat i automatsko kočenje uz pomoć dvostruke kamere. Ignis je definitivno veliko osvježenje koje valja probati u prvom Suzukijevom salonu. Jedino što vas može odvratiti jest neobičnost dizajna stražnjeg kraja, ali sve drugo je tip-top.

Suzuki Ignis 1,2 2WD GL+
Motor: benzinski, redni, 4 cilindra
Snaga:  66 kW (90 KS) pri 6000 o/min
Moment: 120 Nm pri 4400 o/min
Mjenjač: ručni, pet stupnjeva
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,2 s
Najviša brzina: 170 km/h
Dimenzije: 3700/1660/1595 mm
Međuosovinski razmak: 2435 mm
Potrošnja (EU): 4,6 l/100 km
Emisija CO2: 104 g/km
Cijena : 86.300 kuna (više informacija na www.suzuki.hr)

 

Ocjene

Performanse - 9
Udobnost - 8
Oprema - 10
Ekologija - 8
Cijena - 10

9

Maleni Ignis prirodni je talent za dinamiku i udobnost, daje dojam skupljeg automobila i jedino što mu morate oprostiti, ili ne, njegov je dizajn