Mazda MX-5

Mazda MX-5: Ceausescuova ludost po mjeri japanskog roadstera

Transfagarasan je cesta koju je gradio Nicolae Ceausescu, a slavnom među automobilistima napravio ju je Jeremy Clarkson. Otkrili smo i koji joj auto idealno odgovara

Priča započinje krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, točnije 1968. invazijom vojske pet zemalja Varšavskog pakta na Čehoslovačku. Sovjetski tenkovi grubo su završili Praško proljeće, a jedina država tadašnjeg Varšavskog pakta koja nije u tome sudjelovala bila je Rumunjska. Njezin diktator Nicolae Ceausescu usprotivio se sovjetskoj invaziji Čehoslovačke, a zbog tog svog stava u njemu se razvio strah kako bi ruski tenkovi mogli krenuti i u Rumunjsku. Kako bi osigurao mogućnost brzog kretanja vojske kroz planine naredio je gradnju ceste preko gorja Fagaras koje dijeli Transilvaniju od Vlaške. Iako je već postojalo nekoliko prolaza kroz Južne Karpate, oni su uglavnom vodili kroz doline rijeka i bili su laka meta za eventualne napadače, a put kroz Fagaras bilo bi puno lakše obraniti.

Izgradnja je počela 1970., a završila četiri godine kasnije. Gradila ju je vojska, a troškovi su bili ogromni, kako materijalni, tako i ljudski. Upotrijebljeno je šest milijuna kilograma dinamita, a njime su rukovali uglavnom loše obučeni vojnici. Službeno je Transfagarasan odnio četrdesetak ljudskih života, neslužbeno poginuli se broje u stotinama.

Najbolja na svijetu
Cesta se penje do nadmorske visine od 2042 metra, prelazi 830 mostića, 27 vijadukata i prolazi kroz najduži tunel u Rumunjskoj dug 887 metara. Zavoja je bezbroj, a serpentina je 27. Zbog toga je popularna među svim ljubiteljima vožnje na dva i četiri kotača, a svjetsku slavu stekla je kad ju je u Top Gearu Jeremy Clarkson proglasio najboljom cestom na svijetu. Dojam je naravno subjektivan i o njemu se može raspravljati, ali svakako je riječ o impresivnoj cesti. Osim fantastične prirode koja ju okružuje i brojnih zavoja ono što nas je zapravo na njoj oduševilo njezina su širina i preglednost. Upravo zbog toga vožnja Transfagarasanom doima se iznimno sigurnom, unatoč tome što često treba pretjecati nevjerojatno spore lokalce, jer u većini se situacija vidi daleko naprijed.

No, dosta povijesti i zemljopisa. O Transfagasanu je uostalom Mrgud jesenas sve objasnio kada tamo bio s Volkswagen Upom. Meni je za “Ceusescuovu ludost”, kako se ova cesta još naziva, dopalo ipak puno prikladnije oružje – Mazda MX-5. Najpopularniji roadster na svijetu u brojnim se situacijama snalazi bez problema, a na ovoj cesti pokazao se kao idealan izbor.

Večer prije nego smo krenuli “ubrdo” u istom hotelu susreli smo ekipu koja je na istu put krenula s nekoliko Lamborghini Huracana. Iskoristili smo priliku za zbunjivanje ekipe na društvenim mrežama slikom uz talijanske sportaše, a kasnije smo tek shvatili koliko je nama zapravo bilo bolje, ali o tome malo kasnije.

Potop
Jutro je započelo krivo. Pripremili smo kape i kremu za sunčanje, a vani je bio potop. Umjesto uživanja u jutarnjem suncu gunđamo gdje ćemo s tim svim stvarima u Miati. Pretinac je samo jedan, između sjedala i začas se puni. Poredali smo Mazde u kolonu i krenuli prema izlazu iz grada, ne baš najbolje raspoloženi. Prognoza kaže kako će sunca biti taman kada bismo trebali ručati… Nadamo se da nije u pravu.

Penjemo se iz smjera Sibiua, a cesta vodi kroz šumu i penje se do jezera Balea. Stajemo na kavu uz jezero, vani je 12 stupnjeva, a ekipa iz Mazde oprema nas kišobranima i kabanicama. Uspon po kiši koristimo za malo klizanja stražnjeg kraja u dugim zavojima uzbrdo, dijelom kako bismo ostali budni, a dijelom da se ponovno malo bolje upoznamo s Miatom. Ovo drugo zapravo nije potrebno, znamo se već nekoliko generacija, jedna je i u garaži, ali treba vidjeti i kakav je ovdje asfalt i u kakvom su stanju gume. Automobili su testni iz regije, nismo sjeli u zagrebački RF, već u bijelu mađarsku Miatu s mekim krovom. Ispostavilo se kako su mađarski kolege bili nježni s gumama na čemu smo im, naravno, zahvalni.

Razvedravanje
Nakon jezera Balea i prolaska kroz ranije spomenuti najduži rumunjski tunel, koji je zapravo neosvijetljena 887 metara duga rupa u stijeni, pred nama se otvaraju vidici koje poznajemo iz televizijskih i novinskih priča o Transfagasanu. Kiša polako posustaje, a mi postajemo sve brži kroz brojne serpentine nizbrdo. Još je relativno rano i promet je rijedak, ali zato treba paziti na ovce, krave i magarce koji su česti gosti na cesti. Asfalt je loš i neravan, ali relativno grub i gume dobro drže i na mokrom. Auto praktično čitavo vrijeme poskakuje, a s brzinom rastu i iznenađenja u obliku hupsera i “ladica” pred zavojima pa treba biti maksimalno koncentriran i paziti kako ne bi bilo iznenađenja. Hupser pred zavojem lako vas lansira u zrak i začas kasno kočenje postane malo prekasno…

Nakon ručka oblaci se povlače, a mi krećemo natrag preko prijevoja po suhom uzbrdo s “prave” strane. Na početku susrećemo naše susjede iz hotela s Lamborghinijima. Ne uživaju niti približno kao mi. Na cesti na kojoj automobil stalno poskakuje puno je lakše juriti Mazdom MX-5 s ovjesom koji “radi” nego sa supersportskom “palačinkom”. Dok se oni pate i izbijaju si plombe mi jurimo sve više i više.

Jurimo 30
Dvolitreni motor sa 160 KS i 200 Nm najvećeg okretnog momenta sjajno je odmjeren za Miatu. Na ovom brdu dobro bi se proveli i s osnovnim 1,5-litrenim motorom od 130 KS, ali ipak puno je lakše pretjecati brojne Dacie i olinjale BMW-e i Audije koji “jure” 30 uzbrdo sa snažnijom Miatom. Brzine uzbrdo zapravo su prilično niske. Kada mislite kako stvarno ozbiljno jurite pogled na brzinomjer vraća vas na zemlju  – brojke se kreću od 80 do 110, uglavnom, ali zabava je na 100, ali ne km/h već 100 posto. Više konja na ovoj cesti potpuno je nepotrebno, a maksimum sportskijeg ovjesa onaj je koji Mazda serijski ugrađuje u MX-5 u najbogatiji paket opreme Revolution Top, a kakav naš automobil nije imao. Zapravo nisam siguran kako bi to na Transfagarasanu bilo bolje, ali siguran sam da bih to htio isprobati. Žrtvovao bi se za taj eksperiment, proći preko najpoznatijeg rumunjskog brda u MX-5 još par puta s drugim ovjesom. Pa onda još nekoliko puta s RF-om…

Šalu na stranu, Mazda MX-5 upravo na ovakvim izletima pokazuje zašto je i jedan od najboljih vozačkih automobila koje se “običan smrtnik” može priuštiti. Teži tek tonu, ima motor sprijeda i stražnji pogon, savršeno je izbalansirana, a mjenjač je još uvijek najbolji na tržištu. Nije najvažnije kod ovakvog auta, ali i štedljiva je – dvaput uz Fagaras, dvaput niz Fagaras i prosjek je bio ispod osam litara.

S Mazdom MX-5 se lako možete zabaviti i pri relativno niskim brzinama. Ne trebate zbog toga do Rumunjske i Transfagarasana, iako bismo posjet ovoj cesti preporučili svakom oktanoglavcu, imamo i mi pregršt cesta na kojima se može jednako uživati…

Mazda MX-5 G160
Motor: benzinski redni, 4 cilindra
Snaga: 118 kW/160 KS pri 6000 o/min
Moment: 200 Nm pri 4600 o/min
Mjenjač: ručni, 6 stupnjeva
Pogon: na stražnje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,3 s
Najviša brzina: 214 km/h
Dimenzije: 3915/1735/1230 mm
Međuosovinski razmak: 2310 mm
Potrošnja (EU): 8,7/5,4/6,6 l/100 km
Emisija CO2: 154 g/km
Cijena: od 270.377 kuna