Twingo GT

Renault Twingo GT: David u pohodu na Golijata

Renault Twingo GT zaintrigirao je mnoge. Najave njegovog dolaska podigle su obrve mnogih, pogotovo jer su na njemu radili stručnjaci Renault Sporta

Priča se… Priča se da u Bosni ima visoravan na nekih 1300 metara i veliko jezero. Priča se da ima i jezero koje u ovo doba dobrim dijelom presuši, pa njegova obala zazeleni kao polje pšenice. Priča se da su u Sarajevu najbolji ćevapi i da prvo dobiješ jesti, a onda piti. Priča se da je dobrim dijelom autocesta prema Sarajevu gotova i da je ravna kao ulje.

Priča se… Priča se i da je Renault Sport radio na novom Twingu. Priča se da se daleko bolje vozi od starog i da ima motor straga, „baš kao Porsche 911“. Priča se i da je podnica Twinga toliko debela jer su u podu trebale biti baterije, kad su zajedno s Daimlerom radili Smart na ovom podvozju. Priča se da je pod GT karoserijom Smart Brabus. Priča se… Urbani mitovi. Ja vam kažem. Ok, ne baš sve. Neki su i istina. Bili mi provjeriti. Evo što je istina, a što mit.

Nekad i sad
Obožavao sam stari najjači Twingo, Renaultsport 133. Bio je to jedan od automobila s najmanje smisla. Ogroman motor zabijen u maleni motorni prostor, koji se teško hladio. Bio je pravi divljak. S istim oduševljenjem sam dočekao Twingo GT, najviše zbog Renault Sport natpisa na pragovima. Potegla se tako rasprava hoće li to biti upotrebljiv automobil za svaki dan ili tek gradski potrčko. Ja sam se naravno kladio, da će to biti odličan auto prvi automobil gradskog malca. Jurilica za gradsku gužvu i za jednom godišnje na more. Ostali su kiselo odmahivali glavom kako se s time „ne može na more“. „Do mora je autocesta.“ Govorili su. „Neš’ ti pothvata.“ Kažu oni. Ok, idemo onda težim putem. Idemo kroz BiH – na Blidinje! I tako, jedna piva previše, podboden ego i eto mene par dana kasnije, jašem u malenom Twingu kroz bespuća bosanskih magistralnih pravaca.

Di ćeš batice?
Ruta se kretala Zagreb, Slavonski Brod autocestom, zatim preko Save u Bosnu. Od Doboja prema Zenici i Sarajevu, vijugajući uz rijeku Bosnu, sve do njenog izvora na Ilidži. Usput provjeriti je li novi autoput zaista toliko ravan i jesu li ćevapi bolji kod Želje, Mrkve ili Ferhatovića. Vrelo Bosne je jednostavno nezaobilazno na ovoj turi i ako niste nikada posjetili, to je jednostavno imperativ. Nastavak rute bio je prema Konjicu, zavinuti prema Jablanici. Tamo stati na janjetinu, za koju se također priča da je najbolja ikad, igdje. Spustiti se na istoimeno jezero, proći Risovac i popeti se na Blidinje. Ovdje sam zadnji put bio prije desetak godina, s terencima. Nije djelovalo zahtjevno, ali bilo je dosta makadama, nezavršene ceste. Vjerojatno su do sad sve asfaltirali. Zatim na Livno, Bosansko Grahovo, Drvar i uz Unu preko Bihaća ući nazad u Hrvatsku.

Oprezno
Potez od hrvatske granice prema Sarajevu nije loš. Radovi djeluju obećavajuće, no preporučljivo je imati konzervativni tempo. Pripadnici reda i zakona vrebaju svako toliko i pune državni proračun. Kad se držite ograničenja, sve je uredu. Doduše morate imati razumijevanja za lokalne vozače koji znaju gdje su punktovi i koliko se brzo smiju voziti. Ne smijete smetati. Na lokalnog heroja ćete sasvim sigurno naletjeti. Ovom prilikom pozdravljamo „majstora“ u CLS AMG-u koji nam je „otvorio“ dobar dio puta. Izgubljeno na ravnicama valjalo je nadoknaditi na kočenjima i u zavojima, gdje se vožnja s Twingom pretvorila u pravu avanturu i igru živaca.

Rano smo shvatili da gađanje putanje mora biti precizno i izlomljeno u više manjih zavoja. Twingo ne voli duge i brze zavoje. Tu treba dobro procijeniti koliko smijete raditi volanom ili biti agresivni na kočenju. Volan je neodređen, nekomunikativan i ne pomaže mu činjenica da ima varijabilni prijenos na letvi. Pri okretanjima na malim brzinama je odličan. Krug okretanja je izuzetno malen.

Ovjes
Za početak moramo podcrtati jednu „sitnicu“. Nemojte nikad u istočne krajeve ići s autom kratkog međuosovinskog razmaka. Ceste su u većoj mjeri lošije nego kod nas. Osjećaj neravnina je multipliciran svakim centimetrom.

Opruge i amortizeri na Twingu GT su 40 posto tvrđi nego običnom modelu i podvozje je niže 20 mm. Tvrđi su i prednji i stražnji stabilizator, a Renault Sport tvrdi da je kontrola proklizavanja podešena tako da dozvoli više klizanja. I dalje se ne može potpuno isključiti i pali se na iole oštrije naputke volanom.

Nakon prvih par stotina metara postalo mi je jasno koliko sam bio optimističan. Skakutanje po neravninama dodatno je naglašen uskim prednjim gumama, pa je osjećaj da stalno radite korekcije volanom. U bilo kojem tempu. Twingo stalno traži pažnju. To postane zamorno nakon nekog vremena. Stvar se ne poboljšava podizanjem tempa. Bezbrižnoj, opuštenoj jurnjavi ovdje nema mjesta.

Motor
Za ovaj motor imali smo puna usta hvale. U Cliu je odličan, a ovdje razvija 110 KS što djeluje zaista impresivno za ovako malen auto, pogotovo zbog male potrošnje koja se kretala oko 5,5 litara. Twingo je lakši i manji, ali nije pretjerano aerodinamičan, pa mu ta prednja naletna površina stvara velik otpor. To pak rezultira u većoj prosječnoj potrošnji od 6,5 litara. Očekivali smo da će biti manje žedan u ovim ne previše zahtjevnim uvjetima.

Što se pak snage i momenta tiče, dobar je pogodak. Nije divljak kao što su to prijašnji GT ili RS modeli bili, ali je definitivno daleko od sporog ili tromog. U gradu je pravi melem za gužvu. S njim Twingo postaje poletan i okretan, sve što očekujete od gradske jurilice.

Makadam je još živ
Spuštanje uz rijeku Bosnu prema Zenici i kasnije prema Sarajevu, bilo je pravo uživanje. Autocesta dođe kao melem nakon magistrale izgažene kamionima i nagrižene zubom vremena.

Sarajevo se taman zahuktava za ljetnu sezonu i žamor na ulicama postaje sve jači. Vreo dan savršeno je rashladio ljetni večernji pljusak i ujutro je temperatura bila optimalna za daljnju uživanciju i vožnju prema Blidinju. Jablaničko jezero taman je toliko presušilo da se „plaža“ produžila stotinjak metara. Pokrila ju je mekana, savršena riječna trava koja je djelovala kao tepih. Čovjek bi ovdje legao i proveo dan gledajući okolna brda, uživajući u mirisima. No, imali smo pametnija posla.

Put na Blidinje i dalje počinje i završava makadamom, toliko oštrim da je tempo iznad drugog stupnja prijenosa na leru prilična opasnost za niskoprofilne gume i felge. No pogled na Blidinjsko jezero i gorsku idilu iskupljuje svu muku i drmusanje. Oko jezera i većim dijelom Blidinja proteže se savršena asfaltna vijuga. Ali doći gore i sići, morate preko makadama. Ova cesta ovakva je već godinama, imam osjećaj kao da ju lokalci ne žele završiti, jer će im dolaziti previše turista. Ovako je idealno. Neiskvareno.

Netaknuta priroda
Nizbrdica prema Tomislavgradu, zatim put prema Livnu i Livanjsko polje melem su za oči. Ako zbog ničeg drugog, zbog ovog se isplati potegnuti na put ovom rutom. Bosna je prekrasna. Netaknuta. Nekad zarasla i ne pretjerano uredna, ali prirodne ljepote naprosto opijaju. Cijelom rutom osjeti se onaj melem za živce, opuštajuća atmosfera kojoj ne možete odoljeti.

Mislim da je Bosna savršena za odmor. Mentalitet ljudi je također osvježavajuć. U određenim količinama. Toliku količinu bezbrige ne sjećam se da sam igdje u svijetu sreo. Doduše, nigdje na svijetu nisam doživio da „pumpadžija“ dok meni radi račun, primi poziv na fiksni telefon s narudžbom za „Tri porcije ćevapa, bez kajmaka, s puno luka.“ Jer je u sklopu benzinske i pečenjara. Taj prizor će mi dugo ostati u pamćenju.

A Twingo?
Da razjasnimo neke sitnice, odgovorimo na pitanja koja su nam mnogi postavljali. Ne, Twingo nije driftalica. I ne, ne ide kao Megane RS. I definitivno se ne vozi kao 911. Ali…

Dodatno nas je gurnuo van zone komfora i dao do znanja da su najbolji automobili oni koji se rade sa svrhom za zadovolje određene potrebe. Twingo odlično zadovoljava potrebe brzog gradskog automobila. Izgleda agresivno. Pogotovo stražnji kraj s tim širokim šlapicama i velikim ispuhom. Pruge su diskutabilne, kao i boja, ali ako ne tražite ništa ekstremno kao Abarth 595, a opet volite šminki i sportski, definitivno je među jakim kandidatima. Ne bismo ga nazvali vozačkim strojem, ali zna biti zabavan. Da mu se kontrola proklizavanja da isključiti imali bi pune ruke posla. Možda je ovako ipak bolje.
Mjesta ima dovoljno. Klupa straga poslužiti će eventualno za prijevoz kratkim relacijama, a prtljažnik je taman veličine da vam ne padne na pamet ići na neko zaista duže putovanje.

A ćevapi? Teško je odlučiti. Savjetujemo da posvetite barem jedan dan da probate sve opcije. Barem po jednom. A selo je uvijek pričalo i uvijek će pričati. Priča se… Pričaju se urbani mitovi. Da ih nema bilo bi nam dosadno.

Renault Twingo GT
Motor: turbobenzinski redni, 0,9 l, 3 cilindra
Snaga: 80/110 KS pri 5750 o/min
Moment: 170 Nm 2000 o/min
Pogon: na stražnje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,6 s
Najviša brzina: 182 km/h
Dimenzije: 3595/1647/1554 mm
Međuosovinski razmak: 2492 mm
Potrošnja (EU): 6,2/4,5/5,2 l/100 km
Emisija CO2: 115 g/km
Cijena: 107.900 kuna