Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeo Stelvio – Zavoji u srcu, brzina u duši

Onaj tko tvrdi kako ovo nije prava Alfa, još uvijek nije vozio Stelvio. Bez imalo srama Alfa Romeo Stelvio će stati uz Porsche Macan, a neće ni razmišljati o tome što imaju reći ostali premium modeli.  Da, sigurni smo u to što tvrdimo, nakon gotovo 300 km zavojite planinske ceste na granici Švicarske i Italije

Priča o Stelviju ne počinje s Giulijom, od koje je posudio tehničku osnovu. Ona počinje puno ranije i zanimljivija je nego što mislite. Prvo su snage udružili  ljudi iz Alfe, Maseratija i Ferrarija. Zapravo, čitav razvoj je premješten iz Torina u Modenu, gradić koji predstavlja sportsko srce talijanskog automobilizma. Onda je u ekipu od oko tisuću inženjera pozvano gotovo dvjesto mladih ljudi, ravno s fakulteta. Puni ideja, inovacija, neopterećeni nekim klasičnim granicama, a svi ispod 30 godina – puno se originalnosti slilo na jedno mjesto.

A onda? Nastao je Stelvio Quadrifoglio, supersportski SUV sa 510 KS i motorom razvijenim u Ferrariju. Vrhunska tehnologija zadužena samo za jedno – visoke performanse. Tek nakon toga je nastao i obični Stelvio. Za razliku od svih drugih premium brandova kod kojih prvo nastane običan model, pa tek nakon toga ljuti sportaš, ovdje je napravljeno obrnuto. Zato nakon 300 km planinskih cesta i stotina serpentina možemo tvrditi kako je Stelvio najzabavniji SUV koji smo ikad vozili. U tome mu nema ravnog. S upravljačem kome s kraja na kraj treba tek dva okreta, on je najprecizniji automobil izvan kategorije supersportaša. Još kad shvatite kako ima veliki dio karoserije od aluminija, kako je pogonska osovina od karbona odnosno kompozitnih materijala, kako je čitav automobil težak tek 1600 kg, jasno je kako to na cesti izgleda.

Podsjetimo se – Stelvio je prvi SUV automobil koji nosi ime Alfa Romea. Čekali smo ga dugo, predugo. Najavljivan je u raznim oblicima gotovo 15 godina. Upravo zbog toga njegov život neće biti nimalo lagan. Segment tržišta kojem pripada u cijelom svijetu vrtoglavo raste, ali je konkurencija više nego snažna. Mnogi proizvođači već imaju treću ili četvrtu generaciju premium SUV modela dok Alfa tek kreće.  Kako kažu, ključni adut će im biti novi kupci koji nikad prije o talijanskom automobilu nisu niti razmišljali, aktivni ljudi, srednjih godina i mlađi. Mi bi rekli svi koji više cijene vožnju i pokret nego čisti osjećaj luksuza. To konkurencija uglavnom nema.

Iako ima puno “stručnjaka” koji ovih dana ocjenjuju automobile s fotografija i tvrde kako je ovo tek šminka, moramo ih razočarati – ovo je pravi Alfa Romeo dostojan svoje legende. I u pozitivnom i u negativnom smislu. Takvu smirenost na putanji, brzo ali odmjereno prebacivanje opterećenja između dva zavoja, odlučnost u svakom manevru može pružiti samo Alfa. Apsolutno nema nikakve razlike u osjećaju za upravljačem između Giulije i Stelvija, a nisu potpuno jednako. Stelvio ima sedam centimetara veći razmak od tla, položaj samog vozača je skoro 20 centimetara podignut, trag kotača i sprijeda i straga je proširen. Zato i nije bilo lako inženjerima da ne pokvare balans koji su postigli s Giulijom, a nisu ga pokvarili.

Ono što se nisu potrudili poprave, a malo su i pokvarili, je hrpa nespretno dovršenih detalja. Kamera za vožnju unatrag od cijele površine ogromnog displeja na centralnoj konzoli koristi tek malo manje od polovice, brojne plastike su osrednje kvalitete, a pokrivač prtljažnika ima jedan dio koji praktički visi iza vrata. Improvizacije bez razloga.

Jedna od tajni sjajnog dojma iz vožnje je i to što Alfin Q4 integralni pogon u osnovi pokreće samo stražnje kotače. Tek kada je potrebno, pridružuju se prednji uzimajući do 50 posto okretnog momenta. Druga velika stvar je podešavanje mjenjača. Naime, i ovdje je upotrijebljen ZF automatik s osam stupnjeva koji u ovom ili onom obliku poznajemo i iz modela Jeepa, BMW-a, Jaguara i drugih premium marki. Samo je programiran malo drukčije. Kad od tri režima rada automobila odaberete Dinamic i krenete ručno mijenjati brzine, on će stvarno slušati vaše komande. Možete dotjerati kazaljku okretomjera skroz do crvenog polja, ali se stupanj prijenosa neće promijeniti dok vi to ne kažete. Tako je i u suprotnom smjeru, prebacujete u niže stupnjeve trebate kočiti motorom, a ne, kao kod drugih, tek kada su se okretaji primirili. Baš kao što smo rekli – prava Alfa.

Stelvio započinje karijeru s dva motora – benzincem od dvije litre i 280 KS i dizelašem od 2,2 litre s 210 KS. Do kraja godine pridružit će im se i dvije slabije verzije istih motora, a za Quadrifoglio još nema preciznih najava. Dakle, Alfa se na startu neće poigravati s kupcima i praviti kompromise s malim motorima ili posebno štedljivim verzijama. Samo jako od starta. Cijene i točne specifikacije saznat ćemo u svibnju kada stiže na hrvatsko tržište. Hoće li će ga kupci tako željno dočekati, vidjet ćemo ubrzo. Neće biti jeftiniji od konkurencije, samo se nadamo da neće biti ni skuplji.

Alfa Romeo Stelvio 2,0 T
Motor: turbobenzinski redni, 4 cilindra
Snaga: 206 kW/280 KS pri 5250 o/min
Moment: 400 Nm pri 2250 o/min
Mjenjač: automatski, 8 stupnjeva
Pogon: na sve kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 5,7 s
Najviša brzina: 230 km/h
Dimenzije: 4687/1903/1671 mm
Međuosovinski razmak: 2818 mm
Potrošnja (EU): 8,9/5,9/7,0 l/100 km
Emisija CO2: 161 g/km
Cijena: još nije poznata