Jaguar E-Pace – Mladunče

Izgled novog Jaguara E-Pace je prema riječima jednog od njegovih dizajnera inspiriran životinjskim mladuncima s prevelikim šapama, ušima, očima. Uostalom, ovo je najmanji Jaguar u ponudi pa može izgledati kao mladunče

Prošli Jaguar koji je imao poprečno postavljen motor i prednji pogon u osnovnoj konfiguraciji bio je X-type, “presloženi” Ford Mondeo s divljom mačkom na poklopcu motora. Otad je prošlo puno vremena, a Jaguar je u međuvremenu u vlasništvu Ratana Tate procvao i doživio novu mladost. E-Pace najsvježiji je u vrlo mladoj i svježoj ponudi Jaguara i drugi je kućni SUV u povijesti, nakon E-Pacea. Nekoć nezamislivo, danas stvarnost – svi proizvode SUV-e, a čini se kako ta priča neće uskoro završiti. Tajna je u brojkama. Jaguar je prije pet godina prodavao oko 60.000 automobila godišnje. Danas toliko proda samo F-Pacea. Stoga nimalo ne iznenađuje pojava broj manjeg SUV-a pod imenom E-Pace.

Dizajnerski, tako ga je bilo i najlakše napraviti, ali srećom tim s Ianom Callumom na čelu odlučio se na drukčiji pristup. Nisu smanjili F-Pace, već su nacrtali auto ispočetka, a u mnogim se elementima vidi utjecaj sportskog F-Typea. Kao i kod svih aktualnih kućnih modela, sprijeda dominira velika zaobljena maska. Pored nje su također velika svjetla koja podsjećaju na ona na F-Typeu. Što se proporcija tiče, jedan od dizajnera nam je objasnio kako je ideja bila nacrtati najmanji kućni automobil u stilu životinjskog mladunca. Tako novi baby Jag ima “prevelike” kotače, svjetla i masku, kao što životinjski mladunci imaju prevelike šape, oči i uši.

Iako je E-Pace relativno kompaktnih dimenzija (dug je 4395 mm) s vrlo malenim stražnjim prevjesom još uvijek je ostalo dovoljno prostora za prtljažnik osnovnog obujma od 577 litara koji se preklapanjem stražnje klupe može povećati na 1234 litre. Kabina je prostrana, materijali i završna obrada na visini, posebno na bogatije opremljenim modelima koji ostavljaju stvarno vrhunski osjećaj kvalitete u detaljima. Prostora na stražnjim sjedalima za osobe prosječne visine ima dovoljno. Na stražnju klupu stane troje, ali na duljim relacijama dvoje je prava mjera.

Početni modeli imaju jednostavnu klasičnu ploču s instrumentima, dok je 12,3-inčni ekran na popisu opcija. Sve modele na središnjoj konzoli krasi posljednja generacija Jaguarovog infotainmenta s 10-inčnim ekranom osjetljivim na dodir koji je vrlo precizan i ne prlja se zahvaljujući mat površini. Ispod njega red je manjih tipki, a ispod njih su tri velika okretna prekidača klima uređaja, baš kao na F-Typeu. Pretinci u vratima veliki su i mogu primiti puno stvari, a između sjedala velika je “kutija” u koju također stane mnogo sitnica, a tu su i obavezni USB ulazi.

Mehanički, E-Pace se zasniva na platformi koju dijeli s Land Rover Discovery Sportom i Range Rover Evoqueom, ali ima ključnih razlika u odnosu na njih. Sprijeda je podokvir ovjesa kruto spojen s podvozjem kako bi se postigla veća preciznost upravljanja, a straga je Jaguarova integralna stražnja osovina. Ukupan rezultat je 20 posto kruća karoserija od Discovery Sporta i druga najkruća u Jaguaru nakon sportskog F-Typea. To se u vožnji i osjeti.

Ono što se na prvu ne osjeti je masa. Krutost u ovom slučaju znači i uglavnom čeličnu konstrukciju, a unatoč upotrebi nekih lakših materijala vaga pokazuje oko 1800 kilograma, ovisno o motoru i opremi što je oko 100 kg teže od većeg E-Pacea. Inženjeri su napravili velik posao u “skrivanju” tih kilograma.

Osnovna verzija ima pogon na prednje kotače, a što se pogona na sve kotače tiče, tu su dvije opcije. Jedna je sustav s Haldex spojkom jednak onom na Range Rover Evoqueu koji u normalnim uvjetima pokreće prednje kotače, a u slučaju potrebe može čitav moment prebaciti na stražnji par kotača. Drugi, rezerviran za najsnažnije benzinske i dizelske verzije, je GKN-ov sustav kakav se ugrađuje u Ford Focus RS i Opel Insigniju. On moment može raspoređivati između stražnjih kotača, dodajući ga i do 100 posto na vanjski kotač u zavoju. Zahvaljujući tome E-Pace daje vozaču osjećaj stražnjeg pogona u što smo se uvjerili i kratkim driftom na zemljanoj podlozi iako se samo polovica momenta može najviše prenijeti na stražnji par kotača.

U zavojima volan E-Pacea precizan je i dobro odmjeren, a automobil dobro reagira na nagle promjene smjera. Krutost karoserije primjetna je i u izostanku naginjanja u brzim zavojima. Tek kada krene u bočno klizanje, za što stvarno treba ozbiljno pretjerati, osjeti se kako je riječ o teškom automobilu. Nakon nekoliko stotina kilometara za volanom na zavojitim cestama Korzike koje su uključivale i brzince relija možemo ustvrditi kako je vozački E-Pace pravi Jaguar i vrlo je zabavan za vožnju.

Budući da je podvozje porijeklom iz Land Rovera zapravo ne iznenađuje što se Jaguar E-Pace iznimno dobro snalazi na terenu. Dosta smo kilometara napravili i izvan asfalta i ostali prilično impresionirani. Penjali smo se, spuštali i provlačili putevima kojima se sami ne bi uputili ovakvim SUV-om, ali E-Pace je sve svladao s lakoćom.

Ponuda motora sastoji se od tri dizelaša i dva benzinca. Svi su dio nove kućne obitelji motora Ingenium, imaju četiri cilindra i obujam od dvije litre. Dizelaši su snage 150, 180 i 240 KS, dok benzinsku ponudu čine motori od 250 i 300 KS. Dva slabija dizelaša dolaze sa šestostupanjskim ručnim mjenjačima, dok je devetostupanjski automatik kod njih na popisu opcija, a serijska oprema sa snažnijim motorima. Mjenjač je proizvod ZF-a i konstruiran je upravo za poprečno postavljene motore. Prednji pogon dostupan je samo u kombinaciji s početnim dizelašem od 150 KS, dok svi ostali dolaze s pogonom na sve kotače – standardnim ili aktivnim, kao što smo ranije opisali.

Po pitanju performansi, ako baš želite pravu divlju mačku morat ćete se “istovariti” za najsnažnijeg dizelaša ili za jednog od benzinaca. E-Pace D240 od 0 do 100 km/h stiže za 7,4 sekunde i postiže najviših 224 km/h, 10 KS snažniji benzinac ubrzava za četiri desetinke manje i postiže230 km/h, dok najsnažniji P300 do stotke stiže za 6,4 sekunde i postiže najviših 243 km/h.

Kad smo se već dohvatili “istresanja” novčanika, treba reći nešto i o cijenama. Početni E-Pace D150 s već solidnim popisom opreme do registracije stoji 268.655 kuna. Najsnažnijeg dizelaša možete dobiti već od 467.445 kuna. Top verzija E-Pace R-Dynamic P300 HSE do registracije stoji 560.290 kuna. Cijene su to posve konkurentne njemačkim premium konkurentima, paketi opreme su bogati, a imidž koji ide uz finu britansku mačku uključen je u cijenu.

Jaguar E-Pace R-Dynamic D240
Motor: turbodizelski redni 2,0 l, 4 cilindra
Snaga: 177/240 KS pri 4000 o/min
Moment: 500 Nm pri 1500 o/min
Pogon: na sve kotače
Mjenjač: automatski, 9 stupnjeva
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 7,4 s
Najviša brzina: 224 km/h
Dimenzije: 4395/1649/1984 mm
Međuosovinski razmak: 2681 mm
Potrošnja (EU): 7,6/5,5/6,2 l/100 km
Emisija CO2: 162 g/km
Cijena: od 467.445 kuna