Mazda CX-5

Mazda CX-5 – Puno više od novog lica

Možda to ne otkriva na prvu, ali nova je Mazda CX-5 dizajnerski značajno profinjenija i elegantnija od uspješne prethodnice, a vozi se još nijansu bolje

Kada smo zimus vidjeli prve fotografije nove Mazde CX-5 činilo se kako su dizajneri imali slobodan dan. Sve je izgledalo vrlo slično modelu koji osvaja kupce još od 2012. No, pažljiviji pogled, a onda i susret uživo otkrivaju kako prvi dojam jako vara, novi je CX-5 stvarno drukčiji gdje god ga pogledate, a moramo reći i kako je sada puno ljepši. I dalje je to izdanak Kodo dizajna koji vlada današnjom Mazdinom ponudom, ali u svakom detalju novi je CX-5 elegantniji i profinjeniji.

Mazda je odlučila, a to niti ne skriva, zadržati ono što njezini kupci vole i poznaju, pa su tako platforma, motori i većina ostalih mehaničkih komponenti ostali jednaki. Značajno se promijenio izgled s većom i hrabrijom trodimenzionalnom maskom, tanjim svjetlima, nižim poklopcem motora, a nešto manje u linijama koje se protežu bočnim stranicama. Mazda kaže kako promjene prate japansku tradiciju “elegancije kroz oduzimanje” i, da budemo iskreni, to funkcionira – CX5 izgleda sjajno i puno više “premium” nego ranije.

Unutrašnjost je i na prvi pogled potpuno drukčija nego prije, a i za nju se može reći kako je elegantnija i profinjenija. Volan i instrumenti iza njega u skladu su s ostalim novijim kućnim modelima, a između vozača i suvozača veliki je greben iz kojeg viri kratka i precizna ručica mjenjača. Drugi dominantan element horizontalna je linija u koju su smješteni i ventilacijski otvori, dok je treći ekran infotainment sustava koji “izlazi” iz armature. Nije osjetljiv na dodir, već se svime, kao i kod ostalih Mazdi, upravlja okretnim prekidačem između sjedala.

Prostora u kabini ima posve dovoljno, a na stražnjoj klupi niti viši putnici neće prigovarati na prostor za koljena ili za glave. Prtljažnik je osnovnog obujma 477 litara što je posve solidno, a može se preklapanjem stražnje klupe povećati do 1620 litara.

Područje na kojem nova Mazda CX-5 oduševljava je bez sumnje vožnja. Za početak, zvučna je izolacija značajno poboljšana pa je u kabini puno tiše nego ranije. Još važnije, na zavojitoj cesti japanski se SUV snalazi sjajno. CX-5 uvijek je bio jedan od vozački boljih SUV-a i to se nikako nije promijenilo, naprotiv. Struktura automobila 15 posto čvršća nego prije, a novost je i sustav G-Vectoring koji smo upoznali na šestici i trojki. Ovaj sustav prilagođava moment motora u odnosu na kut upravljača kako bi optimizirao vertikalno opterećenje na svaki kotač, pa tako vozač ima manje korekcija volanom. U vožnji se zapravo ne osjeti, ali upravo tako je i zamišljen – kao suptilni pomagač pri ulasku u zavoje. Naravno, dio agilnosti i okretnosti nove Mazde CX-5 ide upravo njemu “na dušu”.

Ponuda motora ostala je jednaka kao i prije. Benzinska osnova je dvolitreni atmosferac od 160 ili 165 KS, ovisno o pogonu, a uz njega je u ponudi i novi 2,5-litreni četverocilindraš koji razvija 194 KS, a dobio je i tehnologiju isključivanja cilindara koja ga je učinila štedljivijim. Dizelsku ponudu čini dobro poznati 2,2-litreni motor sa 150 ili 175 KS. Iako dizelaši trenutačno nisu baš “politički korektni”, u slučaju CX-5 upravo on je naš izbor, dovoljno u verziji sa 150 KS. Benzincu jednostavno nedostaje daha na niskim okretajima.

Pogon može biti na prednje ili na sve kotače. Sustav pogona i-ACTIV AWD upoznali smo na CX-3, a on pomoću čak 27 senzora 200 puta u sekundi prikuplja informacije na osnovu kojih raspoređuje moment između prednjih i stražnjih kotača.

Svaki je segment nove Mazde CX-5 doživio unaprjeđenje, pa tako i sigurnost. Japanci ne guraju razne tehnologije autonomne vožnje, već se drže u svakodnevnoj vožnji upotrebljivih stvari. Već je prošla generacija imala adaptivni tempomat, a ovaj je radarski sustav u novoj generaciji dobio mogućnost kočenja do potpunog zaustavljanja i autonomno kočenje u nuždi kao dio standardnog paketa. Vozači koji su često noću na cesti posebno će cijeniti prilagodljiva prednja LED svjetla koja bolje osvjetljavaju cestu, ali i isključuju dijelove snopa kada detektiraju automobile koje sustižete ili koji vam dolaze u susret. Pored toga, pod zajednički naziv i-ACTIVSENSE Mazda CX-5 još posjeduje i tehnologiju praćenja pozornosti vozača, sustav zadržavanja automobila u voznom traku, nadzor mrtvog kuta, pomoć pri kretanju uzbrdo… Sve što danas moderan i siguran SUV mora imati i još malo više od toga.

Nije sve dio početnog paketa opreme, ali ukupno gledano svi su paketi bogatiji nego prije. U pravilu to za sobom povlači i posljedice na financijskom planu, ali CX-5 nije značajnije mijenjao cijenu. Neki su modeli koju tisuću kuna skuplji, ali ima ih i koji su pojeftinili. Početni s benzinskim motorom, pogonom na prednje kotače i paketom Emotion do registracije stoji 205.600 kn. Početni dizelski model dolazi s bogatijim paketom Challenge i do registracije stoji 245.114 kn. Nije malo, ali ima i skupljih koji nude manje za novac.

Mazda CX-5 CD150
Motor: turbodizelski redni, 4 cilindra
Snaga: 110 kW/150 KS pri 4500 o/min
Moment: 380 Nm pri 1800 o/min
Mjenjač: ručni, 6 stupnjeva
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 9,4 s
Najviša brzina: 204 km/h
Dimenzije: 4550/1840/1675 mm
Međuosovinski razmak: 2700 mm
Potrošnja (EU): 5,9/4,6/5,0 l/100 km
Emisija CO2: 132 g/km
Cijena: od 245.114 kn