Lada Wankel

Lada s Wankelovim motorom za policiju i KGB

Malo je poznato da je od kraja sedamdesetih AvtoVAZ proizvodio Wankelove motore i ugrađivao ih u brojne modele, uglavnom za policiju i KGB

Većini na spomen Wankel motora na pamet prvo padne Mazda, a oni koji malo bolje poznaju povijest automobila sjetit će se NSU-a koji je zapravo na ideji njemačkog inženjera Felixa Wankela izradio prvi funkcionalan motor 1957. Ugradili su ga u nekoliko svojih modela i dopustili ostalim proizvođačima da ga također koriste, naravno pod licencom. Tako je, primjerice Citroen prvo napravio prototip M35, kupe s Wankelovim motorom baziran na Amiju, a kasnije i serijski GS Birotor.

U vrijeme kada su zapadnoeuropski proizvođači već odustajali od Wankela s druge strane (prave) željezne zavjese Lada je radila na svojoj verziji, bez licence. Novi odjel razvoja osnovan je 1974., a prvi gotovi ruski Wankel bio je spreman 1978. – VAZ-311. Kao model u koji će biti ugrađen odabran je VAZ-2101, na ruskom tržištu poznatiji kao Žiguli, a kod nas kao Lada 1200, baziran na Fiatu 124. Motor je razvijao 71 KS i 95 Nm, a VAZ-21018, kako je ta verzija točno označena, bio je u početku namijenjen samo policiji i KGB-u. Ipak, 1982. ponuđen je i civilima, ali samo je oko 250 primjeraka proizvedeno za civilnu upotrebu. Kao i zapadne verzije i sovjetsku su mučili jednaki problemi, prije svega kratak životni vijek motora. VAZ-311 trajao je oko 20.000 km.

Svejedno, to nije spriječilo AvtoVAZ da razvije još nekoliko verzija Wankelovog motora. Verzija s dva rotora, VAZ-411, ugrađena je u isti model, sada označen kao 21019, a razvijala je 115 KS. On nije bio dostupan u civilnoj verziji. Kasnije je isti motor ugrađen i u VAZ-2105, model poznat kod nas kao Lada Riva.

Prije nego je daljnji razvoj Wankelovih motora zaustavljen, iz istih razloga iz kojih je zaustavljen na “trulom zapadu”, AvtoVAZ je proizveo popriličnu paletu motora koji su bili vrlo popularni kod policajaca i agenata tajnih službi jer su imali sjajne performanse u odnosu na ostatak sovjetskog voznog parka tog doba. VAZ-411 s dva rotora ugrađen je i u GAZ-3102, poznatiji kao Volga, a kasnije je isti automobil bio opremljen i motorom VAZ-431 s tri rotora i 210 KS. O toj se verziji ne zna baš puno i pretpostavlja se kako je bio eksperimentalni model namijenjen višim časnicima KGB-a.

Wankeli su se u Lade ugrađivali i devedesetih godina prošlog stoljeća kada je 1,3-litreni VAZ-415 ugrađen u model VAZ-2108, odnosno 2019., automobil nama poznat kao Lada Samara. VAZ-415 bio je rezultat daljnjeg razvoje VAZ-413, a razvijao je snagu od 140 KS i najveći okretni moment od 186 Nm. Samara je s tim motorom bila prava jurilica. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo joj je potrebno samo osam sekundi, a postizala je najvišu brzinu od 200 km/h. Koliko je poznato, ta se verzija vizualno nije razlikovala od ostalih. Problem je bio što, navodno, tolikoj snazi nisu prilagođeni ovjes i kočnice, a Samara nije imala niti brojač okretaja pa je bilo teško držati motor na optimalnim okretajima.

Provjerite još

Mazda MX-30

Nova uloga za Wankel u Mazdi MX-30 e-SkyActiv R-EV

Mazda MX-30 prvi je potpuno električni model na europskom tržištu, a na nedavno održanom Salonu …