Legendarna Toyota Land Cruiser u novom ruhu

Toyota Land Cruiser na tržištu je već sedam desetljeća i prodana je u preko 11 milijuna primjeraka. Legendarni terenac sad je dobio novo ruho

Toyota je predstavila novu generaciju Land Cruisera. Novi model iz serije 250, koji će se pridružiti drugim dvjema inačicama svjetski poznatog terenskog vozila, izravno se oslanja na izvorne kvalitete zbog kojih je njegovo ime više od sedam desetljeća sinonim za snagu i izdržljivost. Različita iskustva kupaca diljem svijeta pokazala su se neprocjenjivim u razvoju ključnih elemenata Land Cruisera, koji je do danas prodan u čak 11,3 milijuna primjeraka.

Novi model zadržava klasičnu i robusnu konstrukciju sa šasijom koja proizlazi iz većeg Land Cruisera 300, koji nije dostupan u Europi. To je ključno za poboljšanje voznih svojstava u uvjetima izvan ceste, dok istovremeno pruža lako manevriranje i udobnost na asfaltu. Unaprijeđen je odziv na komande vozača i poboljšana kontrola nad vozilom, za što je osim ovjesa zaslužan i novi električni servo upravljač. Za sigurnost se brinu elektronički sustavi iz paketa Toyota Safety Sense, a na terenu pomaže prednji stabilizator koji se može isključiti prekidačem na ploči s instrumentima. Kamere vozaču daju jasan pogled na područje neposredno oko i ispod vozila.

Toyota Land Cruiser je globalni proizvod, pa tako ima različite pogonske sklopove, ovisno o tržištu. U Europi će biti dostupan s 2,8-litrenim dizelskim motorom od 204 KS i novim osmostupanjskim automatskim mjenjačem. Početkom 2025. bit će dostupan elektrificirani pogonski sklop sa snažnim i učinkovitim dizelskim motorom i 48-voltnom tehnologijom blagog hibrida.

Novi Land Cruiser dug je 4,92 metra, uz međuosovinski razmak od 2,85 metara. U prostranoj kabini može imati pet ili sedam sjedala. Dizajn unutrašnjosti ističe snagu i funkcionalnost autentičnog terenskog vozila. Sve to jasno je vidljivo u detaljima kao što su vodoravno posloženi instrumenti na ploči s instrumentima i posebno oblikovani prekidači za jednostavno rukovanje, čak i prilikom vožnje po izazovnim terenima.

Toyota Land Cruiser dolazi na europsko tržište s posebnim modelom, prvim izdanjem, koji će biti dostupan samo onim kupcima koji ga rezerviraju u pretprodaji koja počinje u listopadu ove godine. Riječ je o ograničenoj seriji od oko 3000 primjeraka, koja će biti proizvedena u Europi, a koja dodatno naglašava naslijeđe ovog legendarnog modela i imat će posebna stilska obilježja i karakterističan izgled. Detalji limitirane verzije su, između ostalog, okrugla prednja svjetla i dvije nove boje karoserije (dvobojne): Sand i Smoky Blue. Ostali detalji bit će otkriveni prije nego započne pretprodaja modela.

Provjerite još

Auto. broj 108. rujan 2023.

NOVOSTI BMW Vision Neue Klasse Renault Scenic Mercedes-Benz CLA Concept Toyota Land Cruiser Opel Experimetal …