Volkswagen Passat

Novi Volkswagen Passat stiže početkom 2024.

Nova generacija Volkswagen Passata dolazi isključivo kao karavan i to s rekordnom ponudom prtljažnog prostora, kao i s tri benzinska i tri dizelska te dvije verzije plug-in hibridnog pogona

Kao što je neko vrijeme već dobro poznato, novi Volkswagen Passat dolazi isključivo kao karavan. Prodajne brojke njegovog prethodnika u klasičnoj limuzinskoj formi očigledno ne zadovoljavaju čelnike tvrtke iz Wolfsburga. Kupcima koji baš žele veliku limuzinu Volkswagen nudi električni ID.7.

Novi Passat puno toga dijeli s novom Škodom Superb. Jako puno. Toliko da sada i on ima praktična rješenja na koja smo dosad navikli od Škode, poput kišobrana u vratima. Svejedno, novi Passat izgleda kao “pravi” Volkswagen. Malo je zaobljeniji od još uvijek aktualne generacije i jasno je kako je riječ o novom modelu, ali istovremeno ne skriva porijeklo i vezu s prethodnim modelima.

Novi je Volkswagen Passat i poprilično velik. Dugačak je 4,92 metra, što je punih 15 centimetara više nego prije, dok je međuosovinski razmak narastao za pet centimetara. Rezultat je, uz nešto više prostora za putnike straga, ogroman prtljažnik od čak 690 litara osnovnog obujma. Preklapanjem stražnje klupe raste na 1920 litara. Teško nam se, ovako na brzinu, sjetiti karavana s većim prtljažnikom. Takve su brojke nekoć imali samo veliki monovolumeni, a danas ih ima tek nekoliko stvarno velikih SUV-a.

Jednako kao i vanjština, unutrašnjost novog Passata je oblikovana poprilično klasično i tradicionalno, posebno u odnosu na minimalistički i futuristički ID.7. To je logična odluka, a i ne znači da je unutrašnjost dosadna ili staromodna. Središnji ekran narastao je na 12,9 ili 15 inča, ovisno o opremi, “klizači” za podešavanje temperature i glasnoće sada su osvijetljeni. Infotainment je puno brži i puno lakši za korištenje. Važnu ulogu igra i ambijentalna rasvjeta i to ne samo na uobičajenim mjestima. Zahvaljujući pomicanju ručice automatskog mjenjača na stup volana oslobođen je dodatni prostor između sjedala za pretince i punjače za telefone.

Početni motor koji će se ugrađivati u Passata je 1,5 eTSI benzinac sa sustavom blagog hibrida od 150 KS. Slijede ga dvije verzije 2,0 TSI motora sa 204 i 265 KS. U ponudi će biti i tri dvolitrena turbodizelaša od 122, 150 i 193 KS. Sve verzije dolaze isključivo s automatskim mjenjačem s dvije spojke DSG, a najsnažniji benzinac i najsnažniji dizelaš uvijek imaju pogon na sve kotače.

Najveća novost na polju pogona su dvije verzije plug-in hibridnog sklopa snage 204 i 272 KS. Riječ je o kombinaciji 1,5 TSI benzinca i elektromotora koji se napajaju iz baterije od 19,2 kWh. Tolika baterija trebala bi biti dovoljna za stotinjak kilometara vožnje samo na struju, dok bi ukupan doseg na struju i benzin trebao biti oko 1000 kilometara. Pored toga, Passat eHybrid ima punjač od 11 kW i moguććnost brzog punjenja do 50 kW što baš i nije uobičajeno kod plug-in hibrida.

Novi Passat na hrvatsko tržište stiže s tri linije opreme: Business, Elegance i R-Line. Sve su značajno poboljšane u usporedbi s prethodnim verzijama. U salonima bi se trebao pojaviti početkom sljedeće godine, do kada će biti poznate i cijene i točne specifikacije i performanse.

Provjerite još

Volkswagen ID7.7 Tourer

Volkswagen ID7.7 Tourer je električni karavan velikog dosega

Volkswagen ID7.7 Tourer je automobil koji električnu ponudu ovog proizvođača čini vrlo zanimljivom jer Europljani …