Peta generacija Nissan Micre

Baš kao mnogi i Nissan je u Parizu predstavio jednu dugo očekivanu premijeru, novu Micru. Očekivano, nova Micra vuče dizajnersku inspiraciju iz koncepta prikazanog u Ženevi imena Sway. Tako su tu implementirani svi vizualni elementi koje možemo vidjeti kod većine novih Nissana, a svakako najprepoznatljivija je prednja maska koja njeguje takozvani “V motion” dizajn. Sve u svemu, vizualno nova Micra izgleda atraktivno i mogla bi pomrsiti račune i Fiesti i Polu, ali i Renault Cliu.

Kada smo se dotakli Clia, spomenimo kako Micra s njim dijeli platformu, a dijelit će i iste proizvodne trake u francuskom Elinsu gdje je smještena jedna od tvornica Alijanse Renault-Nissan. Shodno tome logičan korak je da, pored platforme u početku Micra dobije i Renaultove motore. Tako su za predstavljanje i početak prodaje dostupna samo dva motora. Jedan benzinski i jedan dizelski. Maleni 0,9-litreni turbo benzinac trebao bi raspolagati sa 75 KS dok će dizelski adut biti dobro poznati 1,5 dCi snage 90 KS. Nešto kasnije očekuje se da bi u ponudu trebali stići i jednolitreni atmosferski benzinci, no službeni datum njihovog dolaska još nije objavljen.

Za kraj, dotaknimo se još i unutrašnjosti. Micra je također tako dobila ekran osjetljiv na dodir koji je smješten na središnjem  dijelu konzole. Također tu su sada i razne sigurnosne opcije poput autonomnog kočenja, uočavanja pješaka, nadzora mrtvog kuta i prepoznavanja cestovnih znakova. Osim sigurnosnih tu su opcije koje će se pobrinuti za udobnost i uživanje. Pa će tako oni koji vole glazbu moći odabrati Bose audio sustav koji između ostalog ima zvučnike ugrađene u naslone za glavu. Zgodan detalj za automobil ove klase. Službeni datum početka prodaje Micre u Hrvatskoj još nije poznat, ali očekujemo prve dolaske u prodajne salone početkom sljedeće godine.