Toyota razvija novu platformu za Europu

Toyota planira razviti novu platformu samo za europsko tržište na kojoj će moći nastati modeli pokretani hibridnom, plug-in hibridnom ili potpuno električnom tehnologijom

Toyota razvija novu platformu namijenjenu isključivo europskom tržištu. Platforma će nositi oznaku E3, a zamišljeno je da bude multienergetska, odnosno da na njoj mogu biti automobili s hibridnim, plug-in hibridnim i potpuno električnim pogonom. Automobili zamišljeni isključivo kao električni koristit će platformu e-TNGA, poput modela bZ4X, dok će za ostale biti namijenjena nova platforma E3. Sličnu strategiju koriste Kia i Hyundai, kao i Stellantis, što im omogućuje širu ponudu i puno veću fleksibilnost proizvodnje, odnosno odgovor na zahtjeve tržišta.

Platforma E3 kombinira tehnologije iz električnim modelima posvećene e-TNGA, kao i iz srednje platforme GA-C koju koriste CH-R, Prius, Corolla i slični. Ime E3 prema Toyoti označava “Emotion, Engagement and Energy”.

Ovakva strategija elektrifikacije posve je u skladu s Toyotinim stavom da se CO2 neutralnost ne može postići svugdje u svijetu naglim prelaskom na proizvodnju samo električnih automobila. Nova platforma koristit će se u Toyotinim pogonima u Velikoj Britaniji i Turskoj, a prvi modeli bazirani na njoj trebali bi stići na tržište u drugoj polovici ovog desetljeća. Toyotin je cilj prodavati oko polovice potpuno električnih modela u Zapadnoj Europi do 2030., a biti potpuno bez emisija do 2035. što planira postići kombinacijom struje i vodika.

Provjerite još

Chevrolet Corvette

Chevrolet Corvette dolazi u hibridnoj i posve električnoj izvedbi

Već je poznato kako će sljedeća generacija Chevrolet Corvette dobiti određenu električnu pomoć, ali novost …