10 zlatnih pravila prije odlaska na put

Pokušajte proći svih ovih 10 zlatnih pravila kako biste u autu boravili s užitkom i kako biste uvijek bili sigurni na putu

Provjera razine ulja
Osnovna stvar kod svakog automobila. Mjeri se minutu nakon što se ugasi motor, a ne “na hladno” u rano jutro. Razina mora biti do oznake, nikako ne ispod ili iznad. Ako je preniska, motor će u zavojima ostajati bez podmazivanja, a ako je previsoka opasnost je da procuri neka brtva. U ekstremnim slučajevima, previsoka razina može uništiti motor.

Provjera razine rashladne tekućine
Vrlo je važno da nikada ne otvarate čep ukoliko je motor vruć jer vas vrela tekućina može poprskati! Prozirne posude s vremenom postaju neprozirne, ali pogledate li jako pažljivo moći ćete vidjeti kolika je razina. Važno je tekućinu promijeniti svake dvije godine. Ljeti je bolje imati antifriz, a ne čistu vodu, zato što je vrelište antifriza ipak više.

Provjera razine tekućine kočnica
Na samom čepu obično se nalazi mala gumena membrana kojom ćete uz par pritisaka promućkati tekućinu kako biste mogli vidjeti razinu. Ako je preniska, obratite se serviseru, ne nadolijevajte sami ako baš ne morate. Ako i morate, pratite specifikacije koje propisuje proizvođač.

Opći pregled motora
U kakvom su stanju remeni? Zupčasti, jasno, ne vidite, ali svakako pogledajte kako izgleda kanalni odnosno klinasti remen i izgleda li vam bilo što sumnjivo. Ako ste redovni na servisu, svratite još jednom prije puta i neka vam provjere stanje. Spomenuti remen vrti obično alternator, kompresor klime, servo, a zaista je glupo na cesti ostati bez bilo čega navedenog.

Provjera tlaka u gumama
Svakako pogledajte što propisuje proizvođač, i držite se toga. Ako ćete voziti natovareni, tlak treba podići. Sve ćete naći na naljepnici koja se nalazi na autu, stoga posjetite benzinsku crpku, namjestite crijevo i očitajte tlak. Ne zaboravite rezervni kotač! Po potrebi napumpajte gume i ispustite ih na zadanu “nenatovarenu” razinu kada stignete na odredište.

Očistite stakla i dolijte tekućinu
Ovo vrijedi prije, a pogotovo za vrijeme putovanja. Na pumpama obično stakla peru studenti i to čine uglavnom dobro. Važno je stalno imati maksimalnu vidljivost i ne zamarati se tijekom vožnje noću. Ako perete sami, malo deterdženta za stakla pomoći će. Svakako nadolijte tekućinu za stakla, i po mogućnosti koristite čim kvalitetniju.

Uplatite asistenciju
Cijena HAK-a ili Oryx asistencije smiješna je u usporedbi sa samo jednim slučajem u kojem vas je potrebno negdje tegliti zbog kvara. Za svega stotinjak kuna imat ćete mirniji san, a u slučaju kvara telefonom ćete riješiti sve svoje brige.

Ponesite rezervni ključ
Često se dogodi da se s ključem vlasnici vozila okupaju pa nastane problem. Slana voda zasigurno će ga uništiti, a u tom slučaju morate zvati kući da vam pošalju drugi ključ. Ponesite ga odmah, stavite ga na neko sigurno i uvijek dostupno mjesto i ne brinite.

Očistite auto
Bacite sve plastične boce, papiriće, prebrišite komandnu ploču i riješite se prašine. Svakako je dobro oprati auto prije puta, satima ćete sjediti unutra, bolje je da taj boravak bude ugodan. Današnje aute nije potrebno posebno unutra premazivati, no ne bi bilo loše sprejem zaštititi plastiku i gume od vrata da se ne lijepe kad auto stoji na suncu.

Provjerite kočnice
Prije nego krenete na put, idite na pustu cestu i učinite jedno: zakočite kao da ne postoji sutra. Ako auto ne povuče u stranu, ako se aktivira ABS, ako sve radi kako treba, jedna briga manje. Usto, zgodno je tu i tamo trenirati kočenje u nuždi čisti da steknete osjećaj. Pazite kako kočite i gledajte retrovizore!

Provjerite još

klima uređaj

Ispravan klima uređaj za ugodnu vožnju

Klima uređaj u autu s vremena na vrijeme potrebno je održavati, najmanje svake dvije godine …