Brisači: Pogled iz automobila

Kiša nas gnjavi već tjednima, a teško se sjetiti što može više nervirati vozače više nego škripavi brisači koji loše brišu vjetrobransko staklo

Kišno jutro, gužva, kolone, jedva ste se nekako probudili i krenuli na posao, a onda, kao šlag na tortu, dolaze zvukovi s vjetrobrana. Brisači škripe, stružu po staklu i osim što nerviraju, loše obavljaju svoju funkciju. Ako su zimi strugale po ledu sigurno su vam se ovih dana “javile” iritantnim zvukom. Dok škripanje samo nervira, puno je važnije to što ne vidite kako treba što se događa ispred vas, a to može biti jako opasno. Nikako ne želite da vam nesmotreni pješak pretrčava ulicu dok vam je staklo orošeno ili musavo jer ga ne vidite dobro, zar ne? Nakon zimskog “maltretiranja”, posebno ako ste brisačima i tekućinom za stakla uklanjali led s vjetrobrana, velika je vjerojatnost da su metlice oštećene. Zato i škripe i loše brišu.

Ipak, prvo ih dobro očistite, prije nego krenete u kupnju novih. Oni su tu da čiste, ali ponekad se lišće ili sitne čestice zapetljaju u gumicu pa to morate očistiti krpom ili komadom papira. To možete na benzinskoj crpki, prije vožnje ili nakon, svejedno je. Kad ostavljaju trag na staklu prvo to provjerite, prije nego ih zamijenite novima.

brisačiPostoje dvije osnovne vrste brisača koje koriste moderni automobili. Stariji automobili imaju gumene metlice na gipkom metalnom nosaču iz više dijelova, dok moderne metlice imaju u sredini opružni čelik “zaliven” s gumom. Efekt je isti, a i na starije tipove automobila možete montirati moderne metlice. Sigurnosni efekt dolazi do izražaja pri većim brzinama, gdje modernije “aero” metlice bolje uklanjaju vodu sa stakla.

Ako niste zadovoljni kako vaši brisači obavljaju posao, ili vas jednostavno smeta njihov zvuk, zamijenite ih, to je bar lako. Police u trgovinama auto dijelovima i na benzinskim crpkama prepune su metlica brisača. Na poleđini kutije navedeni su uglavnom svi tipovi automobila, ali ako želite biti 100 posto sigurni skinite metlicu i drugu kupite po uzorku. Često i renomirani proizvođači znaju imati pogrešan podatak na kutiji. Ako vam se ne nosi metlica po dućanima, izmjerite ju, svi brisači na kutijama imaju označenu duljinu.

Ako automobil održavate u ovlaštenom servisu, pripazite da vam ne promijene metlice bez vašeg znanja jer znaju biti papreno skupe. U specijaliziranim trgovinama uglavnom su najbolji i izbor i cijene.

Nakon što ste ih kupili treba ih montirati. Nije teško i to možete učiniti sami, upute su na kutiji. Ako baš ne znate ili imate preduge nokte, zamolite nekoga da to učini za vas. Na benzinskim crpkama djelatnici će vam rado pomoći ako nije gužva. Isto vrijedi i za specijalizirane trgovine.

SAVJET: Za dug vijek brisača
Postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se treba pridržavati i koje će značajno produljiti životni vijek vaših metlica brisača. Prije svega, uvijek trebaju biti čiste. Ako se nešto zaglavilo ispod metlice, a najčešće je riječ o grančici, brisanje s tim pod brisačem oštetit će metlicu. Kada perete automobil obavezno obrišite rubove metlica, jer na njima se skuplja prašina koju niti četke u autopraonici niti mlaz vode neće u potpunosti ukloniti. Za kraj, izbjegavajte agresivne tekućine za pranje vjetrobrana. Najbolje se držati renomiranih proizvođača – s njima ćete teško pogriješiti.