Najgluplje vozačke pogreške na ljetnom suncu

Sigurno ste barem jednom napravili jednu od 13 kobnih pogrešaka koje vas mogu stajati novca i zdravlja, a neke i života – ovo su vozačke pogreške koje nikako ne smijete napraviti

Ljeto je vrijeme opuštanja, nitko ne razmišlja o nedaćama koje svakog vozača mogu zadesiti na način koji je potpuno neočekivan. Tko bi rekao da vam mušice na hladnjaku, hladna voda na staklu i mirisni borić mogu napraviti golemu štetu koja se mjeri u tisućama kuna. Nije loše razmisliti i pripaziti na detalje koji su pitanje sigurnosti, ponajprije ostavljanje živih bića u autu na suncu, taman auto radio s klimom. Valja paziti i na tlak u gumama i na rezervni ključ. Stoga, kada krećete na godišnji ili na neki dulji vikend svakako razmišljajte unaprijed kako ne biste napravili ove česte vozačke pogreške. Sretan put!

Pranje i poliranje vrućeg auta na suncu
Moguća su dva scenarija. Putujete i stanete u praonicu. Ubacite žeton i vrući vjetrobran krenete prati miniwashem s hladnom vodom. Ako je negdje mikropukotina, samo će se proširiti vama pred očima i eto štete od preko 1500 kuna. Staklo perite prskalicom, najbolje na benzinskoj pumpi usput. Usto, kad je lim vruć, ne valja ga prati šamponima. Isto vrijedi i za poliranje – na svakoj ambalaži paste ili mlijeka za poliranje uvijek piše da se koristi samo na hladnom limu i u sjeni. Ako se to ne poštuje, nastaju oštećenja na laku. Dobro prati možete naučiti sami, ali poliranje je bolje ostaviti profesionalcima.

Mirisi na plastici
Mirisni borić nakon pranja dođe kao završni detalj koji osvježava miris u unutrašnjosti. No, tekućina kojom je natopljen vrlo je agresivna prema plastici. Ako ga objesite na retrovizor smeta vidnom polju, ako je negdje naslonjen na plastiku može ju doslovce rastopiti. Još je gore u slučaju raznih dozatora u kojima se nalazu mirisno ulje. Okrene li se naopako eto problema. Najgore je što se to teško popravlja, a ako je oštećena armatura, cijelu biste morali promijeniti da uklonite tragove oštećenja. Borić je najbolje staviti pod sjedalo, na tepih, a razne dozatore s uljem pravilno postaviti i pripaziti da se ne okrenu. Srećom, ovo ne spada među česte vozačke pogreške.

Struganje smole drveta
Parkirali ste ispod bora kako bi vam auto bio u hladu i da se unutrašnjost bespotrebno ne usije na suncu. Dogodi se da smola kapne na lak automobila i eto problema. Kada sunce zađe, temperatura padne a smola se stvrdne, vozači ju pokušaju ostrugati i tako oštete lak. Jedini ispravan način jest kupnja preparata za skidanje smole i slijepo praćenje uputa dok ju skidate. Jasno, najbolje je posao prepustiti profesionalcima koji rade auto detailing jer imaju iskustvo i preparate kojima rješavaju stvar. Kada se vratite kući, naravno.

Stari filtar kabine
Stiglo je ljeto i krećete na put, ali niste imali vremena zamijeniti filtar kabine. Osim što je to vrlo nezdravo jer se u vlažnom okružju razvijaju gljivice i bakterije, miris iz ventilacije je nesnosan, pogotovo kada tek pokrenete auto. Čak i za skupe aute njegova je cijena do 100 kuna, a zaista se ne isplati stvarati si neugodu tijekom vožnje ljeti. Ako želite da vam dulje traje spriječite stvaranje vlage. Dvije minute prije dolaska na odredište ugasite klimu i otvorite prozore – zračni kanali će se izvjetriti i filtar će dulje ostati dobar.

Vožnja u kupaćim gaćama
Kada još mokri, puni morske vode, sjednete za volan i odvezete se do odredišta pomislili ste da ostavljate tek bijele mrlje od soli. Nije baš tako. Morska voda poprilično se usmrdi, a sjedala ubrzo postanu kaljuža koja nakon nekoliko dana počne smrdjeti. Ako baš morate voziti mokri stavite pod sebe ručnik, ali ga izvadite i osušite umjesto da ga ostavite na sjedalu. Tkanine u vozilima tretirane su kemikalijama koje sprečavaju razvoj bakterija ili gljivica, ali samo do određene granice. Ako ste uporni i ne brinete, dolazi plijesan koje se nije lako riješiti.

Nesušenje mokrog auta
Uspjeli ste smočiti čitav auto i ono što nikako ne smijete napraviti jest zatvoriti ga i ostaviti na suncu. Vlaga loše djeluje, može se razlijepiti obloga krova (ne biste vjerovali koliko lako), a to isto vrijedi ako u autu ostavljate bilo kakva kemijska otapala – nitro razrjeđivač, benzin ili nešto slično. Pare djeluju na ljepilo i eto štete. Nova obloga krova stoji od 2500 do 10.000 kuna za novije modele vozila. Čuvajte ju, ne želite taj trošak.

Oštećenje od tuče
Ostavili ste auto na otvorenom parkiralištu, barem preko njega stavite deku i ceradu. Osim što se unutrašnjost neće zagrijavati, u slučaju tuče vjerojatnost oštećenja je puno manja. Naime, ljeti su nagle promjene vremena sve češće, a padne li tuča u najboljem ćete se slučaju izvući sa 30 rupa na limu i čitavim staklima. Jasno, može biti puno gore. Trošak popravka bez lakiranja nakon tuče u prosjeku se kreće oko 3500 do 7000 kuna. Treba li nešto lakirati ako se ne da izvući, trošak raste za 900 kuna po svakom dodatnom dijelu.

Vožnja s preniskim tlakom u gumama
Današnji auti ne traže neko posebno održavanje, tek redovni servis. Zato vozači zaborave gledati naljepnicu, a na njoj obično stoji da se tlak u gumama autu u punom opterećenju povećava petnaestak posto. Otisnete li se na put s praznim gumama, nepotrebno ih zagrijavate jer se njihovim savijanjem javlja toplina. To smanjuje vijek gumama, a moguće je i pucanje pa ćete se na putu snalaziti s montažom rezervne gume. Ako ju imate, jer današnji auti sve češće imaju set za krpanje i kompresor za pumpanje.

Pranje mušica s hladnjaka miniwashem
Ako ste jako savjesni brinut ćete se za hlađenje svog auta. Golema količina nakupljenih mušica na hladnjaku smanjuje i efikasnost klima-uređaja. Prva reakcija je pranje miniwashem koji, u slučaju da ima prejak mlaz, može oštetiti osjetljive aluminijske saće hladnjaka. Time se zatvara put zraku, a to znači da ste učinili još veću štetu. Lagano pranje okomitim pokretima ako je hladnjak dostupan nakon otvaranja poklopca motora i ispiranje vrtnim crijevom jedino su pravo „sam svoj majstor“ rješenje.

Ostavljanje živih bića u vrelom autu na suncu
Ako ovo treba posebno nekome objašnjavati po sistemu „zašto-zato“, to znači da netko treba psihijatra. To zapravo ne spada među vozačke pogreške, već je riječ o zdravom razumu. Nikada se, ni u kojem slučaju, ni na jedan jedini trenutak djeca i ljubimci ne ostavljaju u autu na suncu! To što ste ostavili auto s klimom koja radi na samo pet minuta jednako je rizično i glupo. Klime rikavaju, auti rikavaju, možda ste utočili loše gorivo, a možda se jednostavno dogodi neki kvar. Jednostavno, nemojte to činiti. Nikada. Kada negdje vidite ljubimca zarobljenog u autu, okrenite se oko sebe, pronađite nešto čime se staklo može razbiti i djelujte na svoju ruku. Kod dehidracije u pitanju mogu biti sekunde, doslovno…

Nenošenje rezervnog ključa na put
Ovo spada među česte vozačke pogreške. Scenariji su različiti. Skok u more s ključem u džepu jedan je od njih. Gubitak ključeva drugi. Uništenje kad padne s balkona treći. Nastavite niz… Zato se nosi rezervni ključ auta na put. Supruge su poznate po opreznosti i to je najbolje povjeriti njima. Zaboravite li ga, ili ćete čekati HP Ekspres 24 sata, ili ćete angažirati lokalnog bravara da vam jastučićem otvori auto bez obijanja brave ili razbijanja stakla. To je, naravno, četvrti scenarij.

Ulazak stražnjim kotačima u more kod spuštanja čamca s prikolice
Ovo se izbjegava kako god znate, jer more podlo djeluje na stražnje ležajeve, čeljusti kočnica i sve metalne dijelove. Vrijedi i za prikolice, čak i one s posebno zabrtvljenim ležajevima koje se, kao, mogu spustiti u more. Izbjegavajte to ako je ikako moguće. ponekad se plaćanje dizalice koja plovil spušta u vodu čini jeftinom opcijom. Puno je jeftinije od reparature čeljusti i promjene ležajeva koja slijedi već na zimu.

Nepropisan prijevoz tereta
Loše pričvršćen krovni nosač, neispravne trake za zatezanje, nepropisno pričvršćena krovna kutija i općenito loše natovaren auto u kojem se ne vodi briga da sve teške stvari stoje čim niže, dok one lagane idu na vrh. Ne biste vjerovali koliko to utječe na upravljivost automobila. Dogodi li se neka opasna situacija, nećete imati na raspolaganju sposobnosti svojeg automobila na koje ste možda navikli. Naginjanje, dulji zaustavni put, lošije prianjanje, nemogućnost ispravnog rada amortizera zbog prevelikih sila.