Poliranje svjetala

Poliranje svjetala: Vaš auto treba bistar pogled

Plastični pokrovi svjetala s vremenom se zamute i izgrebu. Razlog više da ne prođete tehnički. Ne kupujte nove farove, postoji jeftino rješenje – poliranje svjetala

Dođete na tehnički pregled, potpuno bez brige. Kočnice rade, auto je uredno servisiran, eko test je sigurno u redu, ne brinete se. I onda šok – pali ste. Razlog? Zamućeni pokrovi svjetala. Na mutnoj površini se svjetlo raspršuje, ne osvjetljava cestu kako bi trebalo i zasljepljuje vozače iz suprotnog smjera. Ova pojava uopće nije rijetka ni neuobičajena.
Ako niste toliko u svijetu automobila, u panici ćete potražiti trgovinu auto dijelovima i kupiti nove farove. Prodavaču nije u interesu da vam otkrije tajnu i nekoliko trenutaka kasnije “lakši” ste za par tisuća kuna. A sve ste mogli riješiti za manje od 200 kuna.

dscf0983Automobili od 2000. na ovamo sve više imaju plastične pokrove prednjih lampi. Plastika se lakše oštećuje i stari. Nije trebalo puno da se netko, nakon pada na tehničkom, prisjeti da se plastika da polirati kao lak i sve ostalo. U međuvremenu javili su se i proizvođači sa “posebnim” pastama za poliranje farova i kojekakvim krpicama, a zapravo se radi o već postojećim proizvodima i već poznatoj tehnici.

Zašto plastični pokrovi?
Plastika je za razliku od stakla, podložna gubitku svojstava uslijed eksponiranosti UV zrakama, odnosno sunčevoj svjetlosti. Razlog zašto automobili imaj u plastične a ne staklene pokrove je jednostavan, puno je lakše i jeftinije napraviti komplicirani oblik lampe od plastike nego od stakla. Plastika je ujedno lakša a i može se reciklirati.

Kada je pravo vrijeme?
Ne morate čekati da vas sruše na tehničkom. Ako su vaša svjetla pobijelila po površini i nisu potpuno bistra da kroz njih vidite ogledala i žarulju u samom rasvjetnom tijelu, vrijeme je da im poklonite pažnju. Dakako, ako govorimo o plastičnim pokrovima. Stakleni pokrovi rijetko trebaju poliranje. Da li je vaš pokrov plastičan ili staklen nije mudrost procijeniti, a ako vi ne znate, u praonici će sigurno znati.

Koliko košta poliranje svjetala?
“Najčešće su nam klijenti vlasnici Peugeota 307, Škode Octavie, Fabije, Mercedesa E klase, Audija A4, Renault Twinga, Fiat Punta, ali i Porsche Boxtera, … Automobili stariji od 10 godina”, kaže Saša Galić iz Auto Partesa. “Poliranje svjetala kod nas košta 75 kuna po lampi.” Cijene drugdje kreću se od 50 do 100 kuna, ali varira i kvaliteta posla. Pogotovo je bitno da vam u procesu poliranja ne oštete automobil, stoga po obavljenom poslu pažljivo pogledajte oko farova, potražite riseve na laku i braniku.

dscf1037Mogu li to sam?
Poliranje se najbolje obavlja strojno s ekscentričnom brusilicom na koju se stavljaju različite gradacije polirajućih spužvi, uz dodatak polirne paste. Oni vještiji posao mogu napraviti sami. Polirati možete i ručno sa finim brusnim papirom na vodu i dodatnim završnim poliranjem pastom i spužvicom. Svjetla nije potrebno skidati niti rastavljati.

Valja pripaziti da ne radite na silu jer postoji opasnost lomljenja nosača ili čak plastičnog prozirnog pokrova. Također je važno da zaštitite obrub svjetala i dijelove automobila kako ih ne bi oštetili ako vam se izmakne brusilica.

Preporuka
Posao je uvijek bolje prepustiti profesionalcima. U protivnom se poliranje farova pretvori u projekt od tjedan dana, završi kupnjom pasti, spužvi, zaštitne trake i koječega u većoj vrijednosti nego što sami posao košta. Slomite li prihvat lampe ili izgrebete lak, biti ćete očajni i opet završiti na istom mjestu. Ako ste pak nepopravljivi sam svoj majstor, sretno. Opremite se finom polirajućom pastom i blažim spužvicama.dscf1061