10 savjeta za štedljivu vožnju

Kad dođe do štedljive vožnje svi su puni savjeta. Prije nego počnete raditi spojlere od kartona evo deset stručnih savjeta

1. UBRZAVANJE
Stupnjeve prijenosa treba mijenjati što ranije kad mijenjamo u višu brzinu (prosječne maksimalne vrijednosti su do 2000 o/min za dizele, a od 2500 do 3000 o/min za benzince). Ideja je što prije doći do željene brzine kretanja i potom ju održavati u najvišem mogućem stupnju prijenosa. U prvoj brzini samo pokrenite vozilo, vozite najviše za dužinu vozila i odmah ubacite u viši stupanj.

2. USPORAVANJE
Upravo suprotno, kad usporavamo, stupnjeve prijenosa treba mijenjati što kasnije na niže. Odnosno moramo ostati u višoj brzini do otprilike 1000 o/min prije promjene u nižu brzinu. Bitno je na vrijeme uočiti da se ne možemo nastaviti kretati dotadašnjom brzinom i na vrijeme početi usporavati, ali ne koristiti ler, već ostati u brzini što je duže moguće. Potrošnja je tada 0 l/100 km.

3. PREDVIĐANJE PROMETA
Da bismo uspješno provodili dosad navedene tehnike, ključno je obratiti pozornost na promet oko sebe. Treba zaboraviti sve svoje druge funkcije – zaposlenika, menadžera, oca, majke… i posvetiti se sebi kao vozaču. Treba promatrati promet, gledati dalje i šire te predviđati ono što će se dogoditi. Na taj način možemo voziti maksimalno energetski učinkovito i osjetno sigurnije.

4. KONSTANTNA BRZINA
Svako ubrzavanje traži više energije, a time i veću potrošnju. S druge strane, usporavanje je čisti gubitak energije. Stoga, koliko je to moguće u prometnim okolnostima, treba čim prije dostići željenu i moguću brzinu kretanja i održavati ju konstantnom. Stalno ubrzavanje i usporavanje predstavlja beskorisno trošenje energije. Energija je gorivo, a gorivo je novac.

5. VIŠAK TERETA
Kad biste morali pješačiti trideset, četrdeset kilometara, trudili biste se biti što lakši, ne nositi teške torbe kako biste trošili manje energije i manje se umarali. Slično je i s vozilom. Uklonite sav višak tereta iz vozila. Stvari koje vam u vozilu nisu nužne samo su dodatna masa koju morate pokrenuti i zbog kojeg trošite više energije, odnosno više goriva.

6. AERODINAMIKA VOZILA
Pazite na aerodinamiku vozila. Svi dodatni nosači – krovni nosači, nosači za bicikle… osjetno kvare aerodinamiku vozila i jako utječu na potrošnju, tako da bismo ih svakako trebali maknuti kad ih ne planiramo koristiti duže vrijeme. Pri brzini od 120 km/h, krovni nosač prtljage povećava potrošnju i do 20 posto.

7. PAZITE NA TLAK…
… ali ne samo svoj. Redovito kontrolirajte tlak u gumama. Najmanje jednom mjesečno, a preporučljivo je svaka dva tjedna. Istraživanja provedena u EU pokazuju da oko 50 posto vozila na europskim cestama vozi s gumama koje imaju manji tlak od preporučenog. Samo 25 posto niži tlak povećava otpor kotrljanja za 10 posto i potrošnju za dva posto, a lošija je i sigurnost vožnje.

8. PUTNA RAČUNALA
Koristite podatke s putnog računala, ukoliko je vozilo opremljeno tim dodatkom, a većina današnjih jest. Najbolje je imati uključen pregled trenutne potrošnje jer se tako najlakše kontroliramo i držimo ciljane prosječne potrošnje. Uz to, gledajte i na okretomjer i prilikom ubrzavanja ne prelazite ciljane vrijednosti – 2000 za dizele, do 3000 za benzince.

9. DRŽITE RAZMAK
Kako biste mogli provoditi sve navedene savjete nužno je predviđati promet i djelovati unaprijed umjesto reagirati na događaje oko nas. Zato je nužno održavati razmak u odnosu na vozila ispred nas kako u kretanju, tako i dok stojimo. Minimalni preporučeni razmak iznosi – dvije sekunde, a koliko je to u metrima, ovisi o brzini kojom se krećemo. Pri 50 km/h u jednoj sekundi prelazimo skoro 14 metara.

10. SIGURNOST PRIJE SVEGA
Ekologija i ekonomičnost su sjajne, ali pravi dobitak je – povećana sigurnost. A upravo povećana sigurnost rezultat je ekovožnje. Osim toga, svi navedeni savjeti, posebno oko ubrzavanja i usporavanja ne vrijede ukoliko bi time bila ugrožena sigurnost nas ili ostalih sudionika u prometu. Zaboravite na vožnju u zavjetrini i ne usporavajte promet, pogotovo na autocesti. Sigurnost uvijek dolazi prije ekonomičnosti, pa i prije ekologije.