klima uređaj

Ispravan klima uređaj za ugodnu vožnju

Klima uređaj u autu s vremena na vrijeme potrebno je održavati, najmanje svake dvije godine – punjenje plinom, zamjena ulja i pregled dovoljni su da uživate u ugodnoj klimi tijekom putovanja na more

Nemaju svi vozači svijest da je klimu potrebno održavati. Naime, sustav je osim plinom punjen i uljem, a neredovito korištenje, manjkavo održavanje i krivo rukovanje uzrok su skupih šteta koje se mjere u tisućama kuna. Kako biste sve to izbjegli, posjetite specijalista za klima uređaje ili svojeg servisera koji ima alat i znanje da posao održavanja klime napravi za vas. Cijena u okvirima od 150 do 200 kuna nije previsoka. Na taj način vaš će klima uređaj trajati dulje i biti puno pouzdaniji.

Kako radi klima uređaj?
Klimatizacijski uređaji punjeni su plinom kojeg kompresor stlačuje zbog čega mu rastu tlak i temperatura. Cijevima se zatim provodi izmjenjivač topline (hladnjak) i plin se ohladi na temperaturu okoline, odnosno čim bliže njoj. Kada dalje plin u sustavu ekspandira tlak mu pada, a efekt pothlađivanja u još jednom se izmjenjivaču topline (opet hladnjaku) koristi kako bi se kroz njega ventilatorom propuhao i ohladio zrak. Rezultat je ugodni hladni zrak koji se zatim distribuira kabinom. Na istom principu rade frižideri i rashladne vitrine, samo što ovdje kompresor okreće motor putem remena. On je prva stanica provjere kod servisa klime – mora biti zategnut i u dobroj formi. Ako je potrebna zamjena, ona najčešće nije skupa ako nije riječ o duljem trakastom remenu koji pokreće puno agregata. Okvirna cijena je od 30 do 200 kuna za remen plus izmjena koja ovisi o utrošku sati, odnosno kompliciranosti zahvata.

Slabašno hlađenje
Događa se da se s vremenom, pogotovo na autima starijih godišta, stvaraju mikropore u sustavu – hladnjak, vodovi, odvlaživač, pa nadalje – kroz koje stalno istječe plin. Kada ga dovoljno „iscuri“ iz sustava efekt hlađenja se smanjuje, a počinju problemi. Da bi sustav radio kako treba i zadovoljavajućim intenzitetom, valja ga napuniti na propisani tlak. Osim rupica u aluminiju, od kojeg se sastoji najveći dio sustava, problem su i gumene brtve na spojevima koje s vremenom postaju porozne i propuštaju. Ako ih treba mijenjati, to je već opsežniji posao. Kada se traži mjesto propuštanja koristi se boja koju serviseri ubacuju u sustav, a potraga za curenjem vrši se lampom plavog spektra i žutim naočalama koje olakšavaju promatranje i pronalaženje problema.

Potpuno otkazivanje klime
Obično počinje čudnim zvukom , ili izostankom uobičajenog zvuka. Naime, najčešći krivac je otkazivanje kompresora klime koji se jednostavno – raspadne. Prvo dobije zračnost na ležaju, a zatim počne propuštati. Ostaje bez ulja koje curi, a zbog suhog habanja najednom otkazuje. Tako pokvaren kompresor uglavnom je potrebno potpuno zamijeniti. Usto, čak i ako mu treba tek servis, on stoji barem 60 posto cijene novoga kompresora. Tu valja paziti na porijeklo dijelova, jer na tržištu se uvijek nađe jeftinih zamjenskih dijelova upitne kvalitete. Ako si ne možete priuštiti original, to vam je jedina opcija. To je trošak koji varira od 2500 do 4500 kuna za većinu modela automobila. Jasno, ima i mnogo skupljih. Kada se sustav otvara, najbolje je zamijeniti i odvlaživač koji će vas koštati dodatnih par stotina kuna. Vrijedi pogotovo za aute oštećene u sudarima ukoliko im je sustav oštećen i propustio je plin i ulje.

Neugodan miris iz klime
Često se događa da se zbog neredovitog održavanja ne zamijeni filtar kabine, a to smanjuje protok ventilacijskog zraka i smanjuje efikasnost klima uređaja. Jasno, često je popraćeno neugodnim mirisom uzrokovanim truljenjem čestica koje je filtar zadržao da ne uđu u kabinu. Preporuka je kupnja filtra s aktivnim ugljenom koji djeluje antibakterijski, ali na tržištu su dostupni i dezinfekcijski sprejevi s kojima se filtri mogu tretirati, pogotovo nakon jesenskog razdoblja kada do njih dopre lišće. Zamjena filtra košta stotinjak kuna, učinite to na svakom servisu radi vlastite ugode i zdravlja. Često će vas plašiti mogućnostima pojave bolesti kao što je legionela, no to je ipak malo pretenciozno i nema puno zabilježenih slučajeva u nas.

Koristite klimu i zimi i ljeti
Čak i zimi koristite klimu jer je kompresor izuzetno osjetljiv uređaj. U sustavu se talože nečistoće koje nakon dugog stajanja počnu kolati sustavom i uzrokuju moguće kvarove. Redovnim korištenjem ne stvara se talog, pa filtar obavlja svoj posao. Ovaj filtar nemojte zamijeniti s filtrom kabine, riječ je o dva različita dijela. Upravo zato najbolje je koristiti klimu zimi, recimo za odmagljivanje stakala. Činite to nekoliko minuta, zatim ju ugasite. U slučaju automatskih klima ne morate ništa dirati, stavite željenu temperaturu i pritisnite tipku “auto”, a sustav će sve ostalo činiti sam tijekom cijele godine. Druga najčešća pogreška je loša navika negašenja klime prije nego se dođe na odredište. Ako je jako vruće i klima uređaj radi punom parom, u ventilacijskom sustavu se kondenzira puno vlage. Kada ugasite klimu par minuta prije odredišta sustav se izvjetri pa neće biti neugodnih mirisa kod ponovnog pokretanja. To je pogotovo važno kad stignete, primjerice, na more i ostavljate auto dulje da stoji na suncu.

Servis do 200 kuna
Servis klime s punjenjem po potrebi stoji od 150 do 200 kuna. Uključuje provjeru pada tlaka u sustavu, po potrebi nadopunu, a nakon toga možete ipak biti sigurniji da nećete doživjeti neugodnu situaciju na cesti putujući do mora. Klime vole otkazivati baš tada jer rade punom snagom dulje vrijeme. Ako imate stariji auto s klimom, i ako vam se kvar baš dogodi, otvorite prozore i vozite se starom cestom. Kao nekad…

Provjerite još

Ford aplikacija

Korisna aplikacija za sve vozače Forda

Predstavljamo vam odlično rješenje za sve vlasnike Fordovih automobila. Sve što trebate za svoj auto, …