Zatamnjivanje stakala znači ugodniju unutrašnjost

Zatamnjivanje stakala ima mnogo prednosti – unutrašnjost se teže ugrije na suncu, klima se manje muči s ljetnim temperaturama, privatnost za stvari i osobe te dodatna sigurnost u slučaju loma stakla

Prošla su vremena kada smo pod zatamnjene aute uglavnom svrstavali spuštene BMW-e kroz koje se uopće ne vidi. Današnje su folije napredovale, čak i one koje su gotovo potpuno prozirne pružaju UV zaštitu i sprečavaju zagrijavanje unutrašnjosti što je posebice ugodno ljeti. Folije su od odabira tunera postale odabir obitelji i poslovnih ljudi. Montaža odnosno lijepljenje folija na stakla kratak je poludnevni postupak i stoji od 1500 kuna naviše. Posjetili smo Folije Zagreb i popratili zatamnjivanje Opel Astre.

Za početak odmah da bude jasno: prednja se stakla ne smiju zatamnjivati jer je zabranjeno zakonom. Iako folije koje su potpuno prozirne ne smanjuju vidljivost već ju, naprotiv, poboljšavaju, zakon je na to slijep. Kada je pisan takve su folije bile tek u povojima. Dakle, ostaje nam zatamnjivanje stražnjih stakala sa stupnjem zatamnjenosti po želji – od 55 do 95 posto. Jedno lagano zatamnjivanje neće smanjiti vidljivost noću i svakako se preporuča radije nego jača zatamnjenja.

Automobilska stakla uvučena su u vodilice koje su k tome presvučene filcom ili je slična imitacija nanesena u samu kanalicu gume vodilice. To znači da je za kvalitetno lijepljenje folija potrebno skinuti stakla s automobila, što za sobom povlači rastavljanje unutrašnjih obloga vrata. Kada posao rade profesionalci s velikim iskustvom, tragovi se ne vide. Ako se posao obavi šeprtljavo, ožiljci na plastici i puknute kopče kasnije će vas smetati.

U slučaju Astre potrebno je demontirati unutrašnju oblogu vrata, napraviti rez na zaštitnom najlonu koji obloge štiti od vlage, odviti vijke koji staklo drže na nosaču odnosno vodilici, a prije nego ga se izvadi potrebno je i demontirati vanjsku blendu. Sve je to osjetljiv posao, iako izgleda jako jednostavno kada ga vještim pokretima izvodi profesionalac Zlatko Beganović. „Ima automobila na kojima radimo žmirećki, a nekada se dobro namučimo da ne ostavimo nikakve tragove. Dogodi se i da nam nešto pukne, ali kupujemo klijentu novi dio i montiramo, to je rizik posla“, započinje objašnjavajući da je ovaj sezonski posao ponekad vrlo zahtjevan. „Najbolje je kada klijent zna kakav efekt želi. Onda sve ide glatko“, nastavlja objašnjavajući da je najlakše s onima koji dođu, ostave auto, upere prstom u vrstu folije i vrate se kad je gotovo.

Kako su automobilska stakla uglavnom konveksna, odnosno konkavna jer se folija lijepi iznutra, potrebno ju je oblikovati kako bi savršeno sjela na sve obline stakla. Prvo se ugrubo reže, vodom se lagano prilijepi za staklo izvana, a zatim se ugrubo flomasterom obilježi i škarama izreže. Kada je i to gotovo vodom se prislanja na staklo i kreće oblikovanje. Koristi se radionički fen, temperatura ovisi o vrsti folije, a za oblikovanje se koristi mala lopatica. Kako se nabori smanjuju, dolazi do trenutka kada je folija u potpunosti oblikovana po obliku stakla i može se pripremiti za lijepljenje.

Folije na sebi imaju ljepilo i dodatnu foliju koja ga štiti. Prije nego se bilo što poduzme, unutrašnji se dio obloge skida kako bi se olakšao pristup i staklo se više puta pere da se potpuno odmasti. S obzirom da su na stražnjem staklu grijači, treba biti posebno pažljiv i pedantan kod čišćenja, pogotovo na rubovima koji zadržavaju prljavštinu. Kada je sve spremno, priručna tabla s razlijepljenom i poprskanom folijom stavlja se na najpraktičnije mjesto i staklo se natapa deterdžentom, a zatim se folija prislanja na staklo iznutra. Od sredine prema van gura se tekućina, a folija čvrsto prianja uz staklo. Višak folije na rubovima stakla pažljivo se odstrani skalpelom.

Nakon samo nekoliko sati stakla su spremna za ljetne vrućine. Prije nego automobil napusti radionicu još jednom se provjeravaju svi detalji, posebno rez i prianjanje na rubovima. Sve se sastavlja, a ukoliko je sve profesionalno napravljeno, teško da će prosječni vozač i zamijetiti da ima dodatne folije na staklima. Prvi benefit osjetit će se kada auto ostavljate na parkingu – unutrašnjost se neće tako jako zagrijati, a klima će lakše hladiti. Dulja putovanja bit će ugodnija, a ako parkirate sa stvarima u autu bit ćete ipak malo sigurniji da nitko neće viriti unutra.