11. Santa Domenica Rally Show

11. Santa Domenica Rally Show – Sreća je u makadamu

Ove godine, zadnji vikend u studenom održat će se 11. Santa Domenica Rally Show. Legendarni makadamski show na Savrščaku ponovo će okupiti vrhunske posade iz regije

Kada nekom turistu opisujemo Svetu Nedelju i Samobor i kad nas pitaju za znamenitosti, nakon kremšnita obično se potegne tema Rally Showa. Nama zaraženima auto virusom to je jedna od najvećih znamenitosti. Svake godine okupi preko 20.000 ljudi iz cijele regije. Unaprijed se rezerviraju smještaji, dogovaraju susreti s ljudima s kojima se nismo vidjeli dugo i kad krene cirkus sve ima neku vrhunsku pozitivnu vibru. Kao dijete u slastičarnici, na kraju dana vam je žao što ste propustili jako puno toga, a s druge strane dan vam je bio ispunjen do zadnje sekunde. Osjećate se umorno, promrzlo, ali zadovoljno. Video snimke i fotke prate vas internetom još tjednima. Nemoguće je pohvatati sve, a opet velika je mogućnost da ćete se baš naći u žiži zbivanja na brzincu.

Mali klub za veliku stvar
Organizator je AKK Sveta Nedelja, na čelu s Danielom Vojvodićem i Tatjanom Vojvodić Pinky, bračnim parom koji već godinama vozi relije i od 2010. godine dirigira ovaj spektakl. Članovi AKK Sveta Nedelja poznati su nadaleko po svojim narančastim majicama i česti su posjetitelji relija u regiji. Tako su stekli brojna poznanstva i svake godine ugoste velik broj mađarski, talijanskih, austrijskih, slovenskih i srpskih posada. Među njima se redovito pojave i svjetski jaka imena.

Kako izgleda reli?
Koncept je iznimno jednostavan. Jedan kružni brzinski ispit, od otprilike osam kilometara koji se ponavlja četiri puta. Posade nastupaju kao na klasičnom reliju. Mjeri im se vrijeme, ali se ocjenjuju i najatraktivniji prolasci te sad već na dugo i široko poznati skok.

Ovo je optimalan postav jer je publici omogućeno da uz malo hodanja dođu na bilo koji dio brzinskog ispita. S nekih dijelova mogu gledati dva različita dijela brzinskog ispita pa su oni iskusni vični postaviti šatore i tabore večer prije. U servisnom parkiralištu osiguran je i ugostiteljski objekt te kafić gdje se možete ugrijati i okrijepiti.

Kada sve to počinje?
26.11. je prvi službeni dan. Petak je rezerviran za dolazak posada u servisno parkiralište.

Subotnje jutro je vrijeme kad se posade prijavljuju, obavljaju administrativni dio i upoznaju s brzinskim ispitom, odnosno obavljaju popisivanje staze. Nakon tehničkog pregleda i verifikacije, u 14 sati je shakedown, probni brzinski ispit prije relija gdje posade obave zadnje „zagrijavanje“ prije relija. U subotu u 19:30 je ceremonijalni start u centru Svete Nedelje, na trgu, uz vatromet i zabavni sadržaj.

U nedjelju 28.11. se voze brzinski ispiti, s početkom od 8 sati kad starta prvo vozilo. Start zadnjeg brzinskog ispita je u 14:30 kako bi se osigurao cilj po dnevnom svjetlu. Stoga nemojte zakasniti. Naš je savjet da napadnete od jutra.
Proglašenje i podjela nagrada biti će oko 17h u šatoru u servisnom parkiralištu. Što svakako preporučamo da ostanete vidjeti.

Kakve su klase?
Santa Domenica Rally Show ne podliježe klasičnim klasama kakve vrijede za relije na internacionalnom nivou. Ovdje su natjecatelji podijeljeni u četiri skupine: Sprint, Pro Sport, No Limit i RWD. Sprint klasu čine automobili ispod 1400 kubičnih centimetara. Pro Sport su automobili od 1401 do 2000 kubičnih centimetara a No Limit su svi ostali. Dodatno se klasificira RWD, odnosno klasa automobila sa stražnjim pogonom.
Uz to dijele se nagrade za suvozačice, juniore, veterane, Lada Trophy te za produkcijske automobile u klasi N4 i R4.

Kakvo će biti vrijeme?
Prevrtljivo. Do sad smo na Santa Domenici imali sva godišnja doba. Većinom bude hladno i kiša, no nije isključena i mogućnost snijega. Stoga se obucite nepromočivo i toplo, uzmite sobom toplu okrepu u termosici, rezervnu suhu obuću i hlače, kapu i rukavice.

Što se parkinga tiče, u pravilu možete profitirati samo ako dođete u zaista ranim jutarnjim satima. Sve poslije 8 sati znači da ćete parkirati barem 2 kilometra od prvog brzinskog ispita. Također savjetujemo da dobro proučite okolne ceste kako bi mogli pronaći odgovarajući pravac i kako se ne bi izgubili ili zaglavili u blatu.

Ako pak dolazite iz drugih regija Hrvatske, uzmite smještaj makar na jednu noć poslije relija. Promrzli i umorni ne sjedajte u auto na dug put. Ako i zakasnite na posao drugi dan, manja je šteta nego da zaspete za upravljačem. Potražite smještaj u Samoboru i okolici te zapadnom dijelu Zagreba. Vidimo se!

I mi nastupamo!
Ljubav vašeg omiljenog magazina Auto i Točka prema Rally Showu Santa Domenica traje od samog početka. Pratimo ga, medijski pokrivamo i sudjelujemo aktivno svake godine. Od najavne patrole, reportera, preko vozača, suvozača, pa do dijela organizacije. Ovo je zaista hvale vrijedan projekt koji odiše obiteljskom atmosferom. Novost je da ove godine ponovno sudjelujemo i to ponovo kao posada. Miro Zrnčević Mrgud nastupit će sa suvozačicom Miom Čarapinom u Mitsubishi Lanceru EVO IX. Cijeli rally popratit ćemo iz „prve ruke“, odnosno iz automobila na našim društvenim mrežama. Potražite nas u servisnom parkiralištu i šaljite nam slike s brzinaca. Neke od vas ćemo i nagraditi. Stoga pratite Auto i Točku na Facebooku, Instagramu i našoj web stranici.

Provjerite još

Mariah Carey više nije glasnik blagdana!

Njezin glas zamijenilo je lupanje makadama po podnici! Ide još jedna Santa Domenica! Obucite se …