Dominik u vodstvu

Dominik Orešković pobjedio je ljetnu utrku i potpisao se u „imenik“. Može na zasluženi odmor. Ostali se spremaju za nadolazeći ostatak sezone

Peta utrka Auto I Točka iRacing MX-5 kupa vožena je na Phoenix Racewayu. S obzirom da se odvila u samom početku navale godišnjih odmora mogla bi biti upravo utrka koja će pomiješati račune mnogima, jer bi noge u moru mogle značiti razliku između pukovnika i pokojnika na kraju sezone.

Phoenix Raceway vozio se u Road konfiguraciji. Zahtjevna, skliska i grbavba staza sa dva iznimno zanimljiva kočenja. Prvi zavoj predstavljao je najviše izazova jer osim što moraju sići s ovala vozači imaju dugi lijevi zavoj koji se dodatno zatvara i nema jasnu konfiguraciju.

Drugi trikoviti dio bilo je kočenje dva zavoja prije izlaska na oval, kroz relativno kratki lijevi zavoj. Ni sam oval nije bio tek toliko – pun gas. Ako drže pun gas idu u klizanje, ako popuste gas previše, izgubiti će puno na najdužem pravcu.

Utrka je prošla iznimno mirno, barem za prvih četiri vozača. Dominik Orešković odlijepio se u samom startu i došao na solidnu prednost već u prvim krugovima. Njemu je do kraja bilo hodanje kroz park. Stjepan Novosel uspio se odvojiti od Marka Muheljića i Igora Krstinića i opustiti se na drugoj poziciji, inkasirajući vrijedne bodove. Marko i Igor bili su jedan drugom na braniku većinu utrke, no Marko se zadržao na trećem mjestu.

Srđan Gibanica rano je okončao svoju utrku. Kontaktom s Milanom Šitumom na startno ciljnoj ravnini otpisao se iz utrke. Udario je u zid i morao na popravke. Izgubio je motivaciju i odlučio se povući iz utrke. Dan Babić je imao dobru utrku probijajući se prema naprijed, kao i Daniel Skok koji je držao dobar tempo i uzeo petu poziciju.

I sužbeno smo prošli polovicu sezone. Nakon ove utrke poredak u bodovima je Orešković 272, Romano Berinić 216 i Stjepan Novosel sa 198. Preostaje nam pet utrka do kraja. Sljedeća utrka vozi se na Laguni Seci, zatim Pocono, Lime Rock, Silverstone i za samu završnicu – Tsukuba. Žestoke su se borbe vodile do sada, no igra je postala ozbiljna.

Romano sigurno neće titulu tek tako prepustiti. Natjecateljski duh u njemu gori punim žarom. Dominik je više taktički igrač, koji je iz utrke u utku sve brži. Stjepan Novosel je pak čovjek iz sjene. Možda samo djeluje pitomo i pritajeno, čekajući grešku prve dvojice, no znamo i da on može napasti snažno. Petrinić i Krstinić u realnim su šansama napasti, prvu trojicu, a ništa manje opasni nisu ni Sadrić ni Urbić.

Pridružite nam se na sljedećoj utrci 6. rujna u 22 h na YouTube kanalu Auto i Točke. Do tad pogledajte snimku pete utrke

 

Provjerite još

Auto. broj 78. rujan 2020.

NOVOSTI Mercedes-Benz S-klasa Volkswagen Golf Variant Škoda Enyaq iV Maserati MC20 Hyundai Kona Jeep Grand …