Silverstone označio ulaz u super završnicu

Orešković je opet uspio pobjeći. No iza njegovih leđa odvijala se prava drama. Novosel, Muheljić, Vlašić, Šturlić i Gibanica vozili su se na nož.

Silverstone je legendarna engleska staza gdje su se do sad vozila prvenstva maltene svih grana autosporta, kako stvarnog, tako i virtualnog. Auto i Točka MX-5 iRacing kup ove je godine ovdje nastupio prvi put, na postavu staze International. Nešto skraćeni oblik GP staze.

S Mazdom pogotovo izazovna staza za neiskusne, jer traži blago i precizno klizanje te korištenje svakog centimetra staze. Klizanje pak znači velika mogućnost pogreške, a to pak dovodi do čestih kontakata.

Njih nije manjkalo ni na ovoj utrci. Nikola Šimunović, jedan od iskustnijih iRacing vozača, kasnije je komentirao da je razočaran pristupom pojedinih vozača i to potpuno opravdano. Pojedini vozači oko 10-og mjesta nemaju pretjerano razumjevanja ni trkačke kulture pa je namjerno izbijanje uobičajen pojam.

Udarci su pljuštali i straga. Na kraju kolone bilo je žestokih borbi i kontakta. Branike su brusili Matej Majstorović, Branimir Bersak te Luka Sadrić koji je u jednom trenutku na haubi imao Luku Bušca.

Najupitniji kontakt utrke bio je pak tri zavoja prije kraja. Nakon što je pretekao Stjepana Novosela, na ulasku u zadnji segment staze Marko Muheljić osjetio je odmazdu Stjepana i nakon kontakta morao usporiti kako bi uhvatio auto i vratio poziciju.

Ovo je napravilo cijelu razmjenu pozicija i Srđan Gibanica, do tad na šestoj poziciji izbio je na četvrto mjesto, iza Borne Vlašića. Muheljić je završio peti a Tino Šturlić na šestom mjestu.

Pobjednik utrke, Dominik Orešković odlijepio se na početku i povećavao prednost iz kruga u krug. I sam je očekivao više borbe s obzirom na protekle treninge, no na kraju je inkasirao bodove iznimno lako, s čak 10 sekundi prednosti.

Ovom utrkom Muheljić je zasjeo na treće mjesto. Ne može više uhvatiti Stjepana Novosela, dok mu je Srđan Gibanica za petama. Dominik Orešković osigurao je titulu.

Deset utrka prve, zaista povijesne sezone je iza nas. Prva iRacing sezona u Hrvatskoj ovime ulazi u super finiš, samo finale. Sljedeća utrka na rasporedu je 20. prosinca. U blagdanskoj atmosferi imati ćemo proglašenje pobjednika, a ujedno i najavu nove sezone.

Nova sezona za 2021. kreće već ove godine. Kalendar je u pripremi, a uz Auto i Točka MX-5 iRacing kup 2021 organizirana će biti i manja prvenstva, u formatu 12 tjedana, odnosno tromjesečno. Otvoreno će biti više klasa. Najveća novost je da će se ove sezone krenuti i s GT3 prvenstvom vrlo atraktivnih automobila. Uz to, organizatori su najavili i endurance utrke.

.

 

Provjerite još

Dvije utrke do kraja Orešković i dalje dominantan

Dominik Orešković gotovo da nije nastupio na osmoj utrci prvenstva zbog nesporazuma s iRacingom. Srećom, …