Večeras starta nova sezona Auto i Točka MX-5 iRacing kupa!

Auto i Točka MX-5 iRacing kup starta u 22h. Na našem YouTube kanalu možete gledati prijenos prve utrke!

AiT MX-5 iRacing kup prošle je godine urodila plodom i pokazala velik interes domaćih vozača. Uz to, kompetitivnost je zaista bila na visokom – ali i tijesnom nivou. Dominik Orešković odnio je naslov prvaka 2020.. Iza njega bili su Stjepan Novosel i Marko Muheljić. Gdje smo stali tu i nastavljamo. Tskuba, njen najpoznatiji postav, „2000 Full“ biti će prva staza na kojoj će Mazda fanovi okrenuti prve natjecateljske metre. Sezona zatim slijedi sličan kalendar kao i prošle godine s minornim izmjenama. Ove godine startamo s letećim startom.

Srđan Gibanica, Igor Krstinić, Borna Vlašić, Luka Sadrić, Tino Šturlić i Vedran Rustić, redom top 10 vozači poretka, ove godine će pokušati ponovno napasti sam vrh. Uz jednu bitnu napomenu. Romano Berinić, koji je odustao na pola sezone nakon što je uvjerljivo vladao vrhom, najavio je svoj povratak. A svoj povratak u iRacing već je napravio i Marin Čolak koji bi se mogao uključiti u večerašnju utrku. Na vrhu će biti napeto, a u sredini grida moglo bi opet biti bliske borbe blatobran o blatobran.

Po dobrom starom običaju, početak live prijenosa je u 22h. Nakon pola sata treninga slijedi 10 minuta kvalifikacija, a zatim i 20 minuta same utrke, s letećim startom. Live prijenos možete pratiti na YouTube kanalu Auto i Točke. Ako već niste pretplatite se i kliknite zvonce kako bi dobivali obavijesti o novom video sadržaju. Link na Auto i Točka YouTube stranicu

https://www.youtube.com/autoitocka 

Što je AiT MX-5 iRacing kup?
Kup princip utrka gdje se s istim automobilima i istim postavkama ovjesa vozi 10 utrka kroz godinu. Vozilo je Mazda MX-5, staze su miješane, a od postavki vozači ne mogu mijenjati ništa. Uvjeti su za sve potpuno identični.
iRacing je online simulacija, a Auto i Točka prvi je pokrovitelj prvog hrvatskog iRacing kupa kojeg organizira iRacing Hrvatska.

Gdje se vozi?
Utrke se voze online na simulacijskoj platformi iRacing. Svaki vozač vozi „iz udobnosti vlastitog doma“, odnosno na svojem kućnom simulatoru. Svi se vozači istovremeno natječu. Start je leteći, a za svaki silazak sa staze ili kontakt dobivaju se negativni bodovi. 17 negativnih bodova aktivira stop&go kaznu, 22 boda aktiviraju drugu stop&go kaznu, a 25 kaznenih bodova je direktna diskvalifikacija s utrke.

Tko može voziti?
Sve staze su u baznom paketu, kao i Global Mazda MX-5 automobil. Tako da se natjecati mogu svi korisnici iRacinga, čak i oni koji „danas“ započnu svoju karijeru.

Kada?
Trke se voze zadnje nedjelje u mjesecu s početkom sesije u 22 sata. Nakon 30 minuta treninga ide 10 minuta kvalifikacija po principu jednog automobila na stazi, a nakon toga slijedi utrka od 20 minuta. Izmjena u odnosu na prošlu sezonu je da je određen leteći start za svaku utrku. Ovo će još više izjednačiti uvjete za sve, te nadamo se, donijeti dodatno uzbuđenje.

Kalendar

31.01. Tsukuba – 2000 Full

28.02. Summit Point – Jefferson Circuit

28.03. Charlotte Motor Speedway – Roval Long 2018

25.04. Daytona International Raceway 2007 – Moto

30.05. Phoenix International Raceway – Road Course

27.06. Pocono Raceway 2011 – International Course

25.07. Oulton Park – International

PAUZA

26.09. WeatherTech Raceway at Laguna Seca – Full Course

31.10. Okayama – Full Course

28.11. Lime Rock Park – Chicanes – FINALE

Provjerite još

Silverstone označio ulaz u super završnicu

Orešković je opet uspio pobjeći. No iza njegovih leđa odvijala se prava drama. Novosel, Muheljić, …