Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 začetnik je nove generacije električnih modela ovog proizvođača, a iza njegove neobične vanjštine krije se jednako interesantna unutrašnjost. Ali to nije sve! Tu su i uglađen električni pogon, solidan doseg i izvrsno ubrzanje

Hyundai je već Konom Electric pokazao da zna i može napraviti posve ozbiljan električni model, a sada je vrijeme na novu generaciju “električara”. Prvi u nizu je Ioniq 5. Iako je ovo ime Hyundai već koristio za električni model, samo bez brojčane oznake, ovaj automobil s prethodnim nosiocem tog imena nema ništa zajedničko, osim činjenice da ga pokreće elektromotor i da imaju logotip iste marke.

Sve dok ne vidite Ioniq 5 uživo, i to uz neki automobil koji vam je poznat, teško ćete shvatiti koliko je zapravo velik. Na fotografijama se čini kao da je veličine Hyundaija i30 ili Volkswagen Golfa, ali daleko je veći od njih. Zapravo je duži i širi od Tucsona, a njegov međuosovinski razmak od čak tri metra za 235 milimetara je duži nego na Santa Feu. Ioniq 5 je značajno niži od ova dva modela pa nimalo ne nalikuje na SUV. Zapravo, iako Hyundai o njemu govori kao o crossoveru, zapravo je riječ o velikom hatchbacku s malo većim razmakom od tla od uobičajenog.

Upečatljivi dizajn Ioniqa još je interesantniji od njegovih dimenzija. Izgleda više kao koncept s nekog salona automobila nego serijski cestovni automobil. Možda se to neće svidjeti svima, ali izgled Ioniqa obiluje zanimljivim detaljima. Glavne odlike su mu pomalo retro profil i pravokutna LED svjetla sprijeda i straga i oni mu daju prepoznatljivu pojavu i danju i noću. Na bočnim su stranicama neobične površine, prednji je poklopac velik i izražen, a dosta kontrastnih detalja “razbija” monotoniju. Tu su i zanimljive linije na lukovima blatobrana ispod kojih su veliki 20-colni kotači. Šlag na torti je boja u kojoj je bio testirani automobil koja dodatno naglašava spomenuti “konceptni” izgled. Postoje i uobičajene boje u ponudi, ali, iskreno, ova mu uvjerljivo najbolje pristaje.

Unutrašnjost Ioniqa 5 gotovo je jednako impresivna kao i vanjština. Uz to, svidjet će se većini jer nema toliko neobičnih rješenja. No, krenimo od onog što nam se najmanje svidjelo, a to je volan s dva kraka, bez logotipa u sredini, koji djeluje malo prejednostavno. Svejedno, ugodno leži u rukama, a tipke na njemu lako se koriste. Iza njega su polugice kojima vozač odabire razinu regeneracije energije kod usporavanja, klasične ručice za žmigavce i brisače, a tu je i velika ručica koja selektora pogona.

Iza volana je 12-inčni ekran s instrumentima čiji se prikaz mijenja ovisno o odabranom načinu vožnje. Grafički prikaz jasan je i moderan. U sredini je još jedan ekran jednake veličine za infotainment, a oba su ekrana vizualno uklopljena u jednu cjelinu, kao što je danas popularno. Desni je ekran, naravno, osjetljiv na dodir, a većina funkcija na njemu lako se i intuitivno pronalazi i koristi, kao što smo od Hyundaija već navikli. Srećom, komande klima uređaja odvojene su ispod njega. Sve u svemu, unutrašnjost je elegantna i funkcionalna.

Između prednjih sjedala je veliki središnji greben koji se može pomicati naprijed-natrag, skroz do stražnjih sjedala. Na njemu se nalazi puno prostora za odlaganje, USB utičnice i bežični punjač. Ispred suvozača je velika ladica, tako da prostora za odlaganje ima napretek.

Kao što smo u uvodu spomenuli, Ioniq 5 je velik automobil s ogromnim međuosovinskim razmakom, a to se itekako osjeti u kabini. Prostora ima puno i na prednjim i na stražnjim sjedalima. Pod je ravan, pa se straga može smjestiti tri odrasla putnika, bez da se onaj u sredini muči kud će s nogama.

Iako se na prvi pogled čini kako je prtljažnik poprilično malen, obujam mu je 527 litara. Problem je u njegovoj visini koja je poprilično malena. Stražnja se sjedala mogu preklopiti pa je tada na raspolaganju 1578 litara prostora s ravnom podnicom. Zbog baterija smještenih u podu u Ioniqu se sjedi malo povišeno, ali nema osjećaja SUV-a za volanom. Volan i sjedalo izdašno se podešavaju u svim smjerovima, a preglednost je dobra u svim smjerovima.

Kada se automobil pokrene radi u načinu Normal, a velikom tipkom na volanu možete odabrati način rada Eco za štedljivu vožnju ili pak Sport za maksimalan odziv. Dužim držanjem tipke uključuje se način rada Winter za vožnju na skliskom kolniku. Hyundai je napravio izvrstan posao po pitanju rafiniranosti i uglađenosti pogona. Jedino pri snažnom ubrzavanju možete čuti tihi zvuk elektromotora. Generalno, vožnja je iznimno tiha i uglađena. Sve što se čuje su tihi rad ovjesa na neravninama i šum vjetra oko vanjskih retrovizora na višim brzinama.

Hyundai Ioniq 5 u ponudi je s dvije baterije i u nekoliko razina snage, samo sa stražnjim ili pak s pogonom na sve kotače. Početni model ima bateriju od 58 kWh, a stražnje kotače pokreće 170 KS snažan elektromotor. S takvom baterijom možete dobiti i model s pogonom na sve kotače, a ukupna snaga prednjeg i stražnjeg motora iznosi 235 KS. Veća je baterija kapaciteta 72,6 kWh (od modelne godine 2023. 77,4 kwh). Ako uz nju dolazi samo stražnji elektromotor on razvija 218 KS (228 za 2023.) U slučaju pogona na sve kotače snaga je 306 KS (325 KS za 2023.).

Naš je testirani primjerak bio opremljen s dva elektromotora i većom baterijom, a njegovih 306 KS i 605 Nm sposobni su oko dvije tone težak automobil od 0 do 100 km/h ubrzati za samo 5,2 sekunde. Snažan pritisak na papučicu gasa u načinu rada Sport doslovno lijepi vozača i putnike u njihova sjedala i lako se naći debelo u nedopuštenim brzinama, posebno u gradu. Najviša je brzina ograničena na 185 km/h.

Ako isprobavate strelovita ubrzanja teško ćete postići deklariranu potrošnju od 19 kWh/100 km i doseg od 430 kilometara, ali više od 300 km bi trebali moći prevaliti s jednim punjenjem bez imalo problema, posebno u gradskoj vožnji kada se regenerira puno energije. Koliko će se regenerirati i koliko će snažno automobil usporavati vozač bira polugicama iza volana. Na raspolaganju su mu tri razine regeneracije, dok četvrti pritisak na polugicu uključuje funkciju e-pedal u kojoj se praktično stalno možete voziti gotovo bez potrebe za pritiskanje kočnice.

Ioniq 5 dolazi s izmjeničnim punjačem od 11 kW i istosmjernim od čak 350 kW. Na 50 kW, kakav ćete punjač najlakše pronaći, veća baterija napuni se od 10 do 80 posto za manje od sata. Ako slučajno pronađete punjač od 350 kW isto ćete obaviti za malo više od 17 minuta.

Cijene Hyundaija Ioniq 5 kreću od 329.990 kuna, što nije malo, ali u svijetu električnih automobila i nije tako puno s obzirom o koliko velikom automobilu se radi, kao i o njegovoj snazi i bateriji. Naš je testirani primjerak predstavljao sami vrhunac ponude i opremom i motorom i baterijom, pa njegova cijena kreće od 450.990 kuna. Uz doplate za boju i solarni panel na krovu popela se na 467.390 kuna. To je cijena u rangu Tesle Model 3, a od njega je Ioniq 5 daleko ozbiljnije “složen” auto. I daleko više cool…

Hyundai Ioniq 5 AWD Ultra
Motor: dva sinkrona elektromotora, Snaga: 225 kW/306 KS, Moment: 605 Nm, Pogon: na sve kotače, Ubrzanje od 0 – 100 km/h: 5,2 s, Najviša brzina: 185 km/h, Dimenzije: 4635/1890/1647 mm, Međuosovinski razmak: 3000 mm, Potrošnja (WLTP): 19,0 kWh/100 km, Baterija: 72,6 kWh, Punjenje: 11 kW AC, 350 kW DC, Doseg (WLTP): 430 km, Cijena: 467.390 kuna
Više informacija na www.hyundai.hr

 

Ocjene

Performanse - 9
Udobnost - 8
Oprema - 9
Ekologija - 10
Cijena - 6

8.4

Iza neobične vanjštine Ioniqa 5 skriva se izvrstan električni automobil koji ne ostavlja ravnodušnim niti one koji baš nisu ljubitelji "električara"

Provjerite još

Hyundai Ioniq 5 N udara ravno u glavu!

Prvi potpuno električni automobil iz Hyundaijevog odjela N odmah želi sve impresionirati. Upoznajte Hyundai Ioniq …