Jeep Avenger

Jeep Avenger

Jeep na struju? Naravno. Zove se Avenger, dijeli tehnologiju s ostalim sličnim modelima iz Stellantisa i osvaja šarmantnom kombinacijom klasičnih detalja u modernom pakiranju

Elektrifikacija ne zaobilazi nikoga, pa stoga nije nimalo neobično što je i američki Jeep predstavio svoj prvi potpuno električni model. Riječ je kompaktnom crossoveru Avenger koji se odmah ovjenčao i titulom Europskog automobila godine.

Izgled Avengera nije njegov jedini adut, nipošto, ali je jedan od važnijih. Jeepu je i ovaj put uspjelo na dopadljiv i uspješan način spojiti elemente klasičnog Willysa, poput maske sa sedam otvora, masivnog prednjeg poklopca i slično, s jasno modernim detaljima. Ima i pametnih rješenja, kao što su uvučena prednja svjetla koja je teže oštetiti kod manjeg udarca na parkingu, a isto vrijedi i za svjetla za maglu, kao i za stražnja svjetla.

Unutrašnjost je uređena čisto i jednostavno, a obiluje dobrim i zanimljivim rješenjima, kao i nekim nedostacima. Dopadljiva je široka armatura žute boje kao kontrast crnoj plastici, a i otvorena polica ispred suvozača zgodno je rješenje. Ono što nam se malo manje sviđa je gruba plastika na vratima.

Središnje mjesto zauzima ekran od 10,25, a pored njega, tu su i klasične fizičke tipke za upravljanje osnovnim funkcijama. Odmah ispod njega, između ventilacijskih otpora nalaze se četiri tipke – u drugom redu su središnje zaključavanje i četiri pokazivača smjera, a red iznad njih prečice za podešenja automobila i povratak na početni ekran. Red tipki na sredini zadužen je za upravljanje klimatizacijom, a tu je i podešavanje glasnoće audio sustava. Odabir smjera i načina kretanja obavlja se trećom skupinom tipki na središnjem grebenu. Rješenje nije loše, ali na njega smo se najduže navikavali. Nikako nam nije sjeo D (drive) posve desno…

Postoji značajan prostor za pohranu na središnjoj konzoli – prekriven preklopnim magnetskim poklopcem u stilu iPada – koji je također dom za bežični punjač i par USB utičnica. Postoje dva velika podesiva držača za čaše i još jedan prostor za odlaganje ispod prednjeg naslona za ruke, ali pretinci u vratima su poprilično maleni.

Prostora na prednjim sjedalima ima dosta, dok je straga priča ipak malo drukčija. Ako su vozač i suvozač visoki straga će putnici imati problema s koljenima. Prostora u visinu ima dovoljno, ali mali stražnji prozori i njihov visoki donji rub daju pomalo klaustrofobičan dojam. Prtljažnik je solidnih 380 litara, a ima i nizak utovarni prag. Avenger nije najprostraniji kompaktni crossover po pitanju prtljažnika, ali je posve solidan.

Avenger je u Europu stigao samo s električnim pogonom, ali nedavno je Jeep ipak odlučio ponuditi ga na nekim europskim tržištima i s benzinskim pogonom. Trenutno se Avenger pokretan 1,2-litrenim benzincem može naručiti u Poljskoj i Italiji, a s vremenom će se ta ponuda proširiti i na ostatak Europe. Kod nas je u ponudi samo električni model, pa smo takav i testirali.

Avenger je zasnovan na Stellantisovoj platformi CMP2, odnosno u ovom slučaju e-CMP2, koju dijeli s modelima poput Peugeota 2008 i Opel Mokke. Pokreće ga nova generacija električnog pogona što znači da ima elektromotor od 156 KS i bateriju od 51 kWh (neto).

Iako izgleda kao “pravi” Jeep Avenger nema pogon na sve kotače. Također ima nekoliko načina rada za vožnju. Sport pruža najviše snage, a u Eco i Normal ta je snaga ograničena kako bi se osigurao maksimalan doseg. U načinu rada Eco snaga je ograničena samo na 81 KS, ali da bi dobili punih 156 KS ne trebate ga prebacivati u sport, dovoljno je pritisnuti papučicu do kraja i dobit ćete svu snagu i moment za to za što vam u tom trenutku treba.

Prema normi WLTP trebao bi imati doseg od 400 kilometara, odnosno čak 550 km u gradskoj vožnji. Punjenje baterije moguće je s najviše 100 kW. Mi smo ga vozili uglavnom u gradu i to tijekom jednog od toplinskih valova, pa je dosta struje trebalo i klima-uređaju. Bez puno pažnje prosječno smo trošili oko 15 kWh na 100 km, dok se uz malo više regenerativnog kočenja i manje nepotrebno snažnih ubrzanja potrošnja kretala oko 13 kWh što znači da 300 km realnog dosega nije nikakav problem.

Kad već spominjemo ubrzanje, ono je živahno, nije oštro i brzo kao kod nekih drugih električara, ali Avenger se nikad ne doima “lijeno”. Volan je precizan i dobro odmjeren, a ovjes ostavlja čvrst i agilan dojam. Na nižim brzinama može biti malo “skakutav”, ali s brzinom se taj dojam smanjuje. Ipak je riječ o relativno kratkom automobilu i to se teško može sakriti.

Jeep Avenger dolazi u tri verzije opreme – Longitude, Altitude i Summit. Početna cijena, već dobro opremljenog Avengera Longitude je 40.900 eura. Naš je testirani primjerak bio najbogatije opremljeni Summit, a za njega treba izdvojiti 4000 eura više. Nije malo, ali posve je u skladu s usporedivim električnim modelima.

Jeep Avenger
Motor: električni, Snaga: 114 kW/156 KS , Moment: 260 Nm, Pogon: na prednje kotače, Ubrzanje od 0 – 100 km/h: 9 s, Najviša brzina: 150 km/h, Dimenzije: 4690/1860/1650 mm, Međuosovinski razmak: 2850 mm, Potrošnja (WLTP): 15,6 kWh/ 100 km, Doseg (WLTP): 395 km, Punjenje: 11 kW AC, 100 kW DC, Emisija CO2 (WLTP): 0 g/km, Cijena: od 40.900 eura
Više informacija na www.jeep.hr

Ocjene

Performanse - 7
Udobnost - 6
Oprema - 9
Ekologija - 10
Cijena - 6

7.6

Provjerite još

Auto. broj 108. rujan 2023.

NOVOSTI BMW Vision Neue Klasse Renault Scenic Mercedes-Benz CLA Concept Toyota Land Cruiser Opel Experimetal …