Renault Megane E-tech Electric – Na struju bez kalkuliranja

Što ako se odlučite otići na put s električnim autom autocesta bez ikakvog opreza na potrošnju, ali i brzinu? Provjerili smo koliko brzo možete doći iz kontinentalne Hrvatske do Dalmacije i nazad u jednom danu

Ovo je malo drugačiji test od onog što očekujete. Kad čitate ili gledate o električnim autima uvijek slušate iste priče. Kako su oni super, kako imaju veliki moment i kako su brzi, kako mogu napraviti dosta kilometara samo ako… Pazite kako vozite, ako ste u eko modu, ako vozite po “staroj” cesti po propisima, ako stalno planski rekuperirate bateriju na nizbrdicama, ako nemate Thule na krovu, ako isplanirate rutu… Uz sve nabrojeno još je i ključan vozač, koliko će on biti tolerantan.

Odlučili smo napraviti upravo suprotno, ispitati što se dogodi, odnosno kako je putovati ako se ne pridržavate gore navedenog i ako vozite kako bi vozili klasični auto pokretan motorom s unutarnjim izgaranjem, čak i brže!?

Prva stvar je izbrati auto. Odabir je pao na novi Megane E-tech. Zašto Renault? Zato jer je pionir u električnim automobilima, ne samo u modernom dobu već i dalekoj prošlosti. Znate li da su oni još 1937. napravili 35 električnih taksija koji su vozili Parizom! Neki od najvećih proizvođača automobila, poput Volkswagena, su u te vode ušli tek 40 godina kasnije. Također je Renault jako rano krenuo s dostupnim malim autima na struju – Zoe, Twizy, Twingo…

Ok, kakav je taj Mégane?
Renault Mégane E-Tech Electric – kao što ime sugerira – dolazi samo kao električno vozilo. Osim što predvodi novi smjer s ovim pogonom, ponosno promovira novi obiteljski izgled Renaultovih modela te nudi pravi vatromet modernih tehnologija. Iznimno tanka baterija smještena je u podnicu zbog čega Mégane ima nisko težište i dobru raspodjelu mase. Sa 1600 kg jedan je od najlakših električnih automobila u klasi, recimo, lakši je za 100 kilograma od Cupre Born. Dugi međuosovinski razmak i potpuno ravan pod osiguravaju puno mjesta u putničkom prostoru. Tako Mégane, iako je manji automobil od Borna ili nove Kia Niro EV ima jednako mjesta u unutrašnjosti. Od Borna je 10 cm kraći odnosno čak 20 cm od Nira, a znatno je niži od oba.

Kupci mogu birati dvije baterije, ovu kao kod našeg testnog primjerka sa 60 kW/h za koju Renault deklarira čak 450 km i slabiju od 40 kW s obećanih 300 km. Veliki kotači od 20 cola, niska linija krova, zdepast, ali jasno prisutan poklopac motora i kratki prevjesi čine ga automobilom koji izgleda mnogo dinamičnije od većine njegovih suparnika. Sami ćete odlučiti o dizajnu, ali tijekom našeg vremena s Méganeom privukao je više pozitivne pažnje od većine automobila koje smo testirali u posljednje vrijeme. Dizajn je nedvojbeno glavna privlačnost za mnoge kupce, a ovaj automobil to ima.

Kakve su performanse?
Dok ratovi za snagu bjesne u svijetu EV superautomobila, čini se da su se proizvođači EV hatchbacka složili oko odgovarajuće razine performansi: nešto više od 200 KS i oko sedam sekundi do 100 km/h.

Složili bismo se da su to savršene vrijednosti za ovakav automobil. Dovoljno je da Mégane bude živahan i da vozaču nabaci osmijeh na lice ako želi “juriti”, ali nije toliko da će vas dovesti u ozbiljne probleme ili uzrokovati da se dobro razvijeni sustav kontrole proklizavanja “otopi”. Ipak, sustav ima manje posla nego što bi očekivali s obzirom na moment. Dok su ceste suhe, gume 215/45 R20 mogu se snaći bez prevelike elektroničke intervencije. Namjenska tipka “Multi Sense” na upravljaču omogućuje vam da kružite između načina rada Eco, Comfort, Sport i “Perso”, tako da možete učiniti papučicu gasa blagom ili naglom koliko želite. Ručice na upravljaču kontroliraju razinu regeneracije i jako su korisne na otvorenoj cesti i u gradu.

Ovjes je jako dobro izbalansiran, ima pristojnu količinu prianjanja, a automobil oštro skreće. Kada ga pritisnete, kao što smo mi na staroj iz Zadra prema Šibeniku, možete osjetiti početak blagog i predvidljivog gibanja karoserije prije nego što se uključi kontrola stabilnosti. Kontrola stabilnosti ne može se ugasiti; samo se kontrola proklizavanja može isključiti, ali kako je ionako prilično blaga malo je razloga za to.

Pozitivni osjećaj nastavlja se i na dugim vožnjama. Mégane je nevjerojatno tih pri brzini od 110 do 120 km/h, a većina vozača trebala bi se dobro slagati sa sjedalima. Mekani su i uglavnom podržavaju tijelo sasvim solidno i imaju širok raspon prilagodbe.

U stvarnom svijetu
Hajdemo sada o dosegu u stvarnom svijetu. Kao i kod većine električnih automobila deklarirani doseg je gotovo nemoguće postići, pogotovo ako vozite kao što smo mi. Renault deklarira do 450 km što je u praksi barem za 100 km manje. Vjerojatno bi mogli odraditi 400 km, ali ne znamo kakve bi sve ustupke trebali napraviti, ugasiti klimu, voziti ispod ograničenja…

Dan koji smo izbrali za otići iz Zagreba do Zadra po A1 nije mogao biti topliji tako da je klima imala pune ruke posla, a samim time smo smanjili energetsku učinkovitost. Da ne bude zabune, A1 zbog valovite konfiguracije “mrze” EV automobili, a baterije se prazne kao lude pogotovo ako vozite kao što smo mi. Prvi cilj je bio Zadar a onda po staroj do Šibenika, ručak, pa nazad sve po A1.

Mégane ima jako dobar infotainment koji koristi Google maps tako da možete jako brzo isplanirati rutu. Čim smo izašli na autocestu prema Karlovcu poklopili smo Mégane do 130 km/h. Treba napomenuti da smo stvarno koristili snažna ubrzanja električnog automobila jer inače koja je svrha trenutnog momenta ako ga u potpunosti ne koristite. Mégane ima savjetnik koji ocjenjuje vašu vožnju i daje savjete kako napraviti što više kilometara. Zbog naših ubrzanja dao nam je ocjenu jedan i pol od pet.

Vratimo se na Google maps. Jako brzo je izračunao da s ovim načinom vožnje i brzinom od 130 km/h, a ponekad i malo više, dolazi u Zadar s 24 posto baterije u minusu. Zbog toga je predložio dopunjavanje od 45 minuta na Elen punionici u Janjču. Naravno, odmah možete vidjeti ako je zauzeta ili slobodna punionica da si možete planirati. Poslušali smo Mégane. Stali smo i ostali malo duže od 45 minuta jer smo se zapričali na kavici i doručku. Baterija se dotle napunila više od 80 posto što nam je više nego dovoljno do Zadra bez obzira na tempo. Trošak punjenja? 11 eura.

Nastavljamo u istom revijalnom tonu. Dolazimo u Zadar s 30 posto baterije. Obavljamo sastanak kod Renaultovog trgovca i dopunjavamo se ponovo na 80 posto. Zanimljivo je da u isto vrijeme kolega s običnim autom, koji je također stao u Janjču, s mrvicu nižim prosjecima brzine stigao u Zadar na kraju smo 25 minuta ranije, točno toliko koliko smo mi duže morali ostati da ulovimo 80 posto baterije. Po staroj do Šibenika je oko 80 km i to je Mégane odradio bez problema s obzirom da su brzine puno manje i nije potrošio niti 30 posto.

Povratak
Na povratku nas je čekalo oko 350 km i s obzirom da smo vozili između 100 i 110 km/h, što je brzina koju električni auti vole, ponovo smo stali na punionici tek u Brinju. Ponovo 45 minuta, ali ovoga puta samo osam eura troška jer smo manje struje potrošili od HEP-a. “Zeznuo” nas je jedan Eniaq koji je stigao malo iza nas na istu punionicu. Odmah se snaga punionice prepolovila i naša se baterija puno manje napunila. To je samo još jedan pokazatelj da infrastruktura kaska i da imamo brže punionice život vlasnika EV vozila bio bi bezbrižniji.

Provjerite još

Nova aplikacija kao besplatni digitalni suvozač

S novom Tokićevom aplikacijom za pametne telefone sada je na jednom mjestu dostupna najveća trgovina …