Toyota RAV4 Plug-in

Toyota RAV4 Plug-in: Najbolji od oba svijeta

U vrijeme kad cijene goriva probijaju sve rekorde, kao jedini obiteljski automobil treba vam nešto prostrano, po mogućnošću povišeno, jednostavno i prije svega štedljivo. Ako vam je strujić previše radikalan – RAV4 Plug-in hibrid je centar mete

Sjedim ja, čitam specifikacije za RAV4 Plug-in pa kaže: prema WLTP-u potrošnja mu je jedna litra na 100 km. Ma je! Pazi ti mudrace kako su oni složili bateriju taman toliko veliku da im na WLTP ciklusu auto popije samo litru benzina. Živo me zanima kako to izgleda u praksi. Usput, vrijeme je za opušteni obiteljski vikend u prirodi. Izgovor, naravno, da posjetim cestu preko Dinare o kojoj slušam već godinama. Doduše preda mnom je još cijeli radni tjedan, pa sam odlučio napraviti “ispitivanje” na dva uzorka. Jedan je svakodnevna vožnja od 50-ak kilometara i drugi je put dug dva puta po 500 km. Žiri koji će se potruditi da ne “muljam” na dugom putu, s nerealno dugim stajanjima na punjaču, su žena komada jedan i još bitnije, trogodišnji stručnjak za brza putovanja.

Hrabar dizajn
Već smo se navikli na “novi” izgled RAV4, ali ne možemo reći da je jedan od onih automobila koji ne zamijetite na cesti. Odrješite i oštre linije i kombinacija dvobojne karoserije daju neki posebni dojam. Kockasti obrubi blatobrana, ravna njuška i oštre linije krova taman su na rubu da budu previše. Zaista hrabar dizajnerski istup koji se s vremenom pokazao ispravan. Jedan od onih koji ili volite ili mrzite.

Iako ni interijer na prvu ne izgleda skladno i intuitivno, u praksi je daleko pristupačniji. Kontrole klime su na donjem dijelu konzole, kontrole infotainmenta na gornjem dijelu. U svega par minuta se naviknete gdje je što i sve što vam treba je analogno. Rijetko se nađete da išta tipkate po ekranu za vrijeme vožnje.

Infotainment djeluje jednostavno, ali i pomalo zastarjelo. Pogotovo s debelim okvirom oko ekrana. Display ispred vozača je pomalo konfuzan. Pokušali su napraviti fuziju digitalnog i analognog prikaza s protokom energije s lijeve strane, putnim računalom u sredini i količinom goriva i električne energije desno. U obranu Toyotinih dizajnera teško je napraviti nešto oku privlačno ako pratite ustaljene trendove koji vuku korijene iz doba kada je okretomjer bio iznimno bitna informacija. Danas je prosječnom vozaču apsolutno svejedno, dokle god rade bluetooth konekcija, Google mape i Spotify.

Garsonijera
Položaj sjedenja je klasično Toyotin, s dobro odmjerenom ergonomijom i nije naporan ni na dužim putovanjima. Mjesta na stražnjoj klupi ima u izobilju, a kad na stražnju klupu postavite dječju sjedalicu orijentiranu suprotno od smjera vožnje, suvozačko sjedalo je i dalje funkcionalno za prosječnog čovjeka.
Prtljažnik je 200 litara manji od standardnog zbog baterije, veličine je i dalje prilično velikodušnih 480 litara i podnica je potpuno ravna.

Kada malo bolje razmislite, nekad je RAV4 bio tek povišeni obiteljski kompakt. Ovaj danas koketira s veličinom nekadašnjeg Land Cruisera. Doduše, međuosovinski razmak od 2690 mm je i dalje manji od Land Cruisera, ali omogućuje iznimno udobnu vožnju i relativno male prevjese, pa je RAV4 sposoban i kad pričamo o terenu. Daleko od toga da je okorjeli terenac, ali s mogućnošću regulacije električnih motora sprijeda i straga, možete postići zavidnu dozu trakcije.

Na centralnoj konzoli nalazi se okrugla tipka s kojom možete izabrati u kojem modu vožnje se želite kretati. Želite li da motor isključivo puni bateriju, da pogon radi čisto automatski ili da je fokus vožnje na električnu energiju. Sustav “preklapanja” radi vrhunski i uglađeno, što sigurno nije bilo lako postići.

Pogonski dragulj
Uz 2,5-litreni benzinski motor snage 185 KS sprijeda je još i električni motor snage 182 KS. Na stražnjoj osovini je još jedan električni motor snage 54 KS. Kad se sve “zbroji” RAV4 u punoj snazi ispaljuje 306 KS. Sposoban je ubrzati s mjesta do 100 km/h za šest sekundi no u realnosti njegov pogon je podešen na maksimalnu efikasnost i ekonomičnost.

RAV4 prvenstveno pogoni struja, dok benzinski motor najviše koristi kao punjač baterija. Ovaj koncept je zaista odličan jer koristi najbolje od oba svijeta. Imate veliku autonomiju, brzo možete nastaviti put kad potrošite struju, a ako stanete na kavu možete dopuniti još 70-ak kilometara električne energije. Jedino mi nije jasno zašto nisu omogućili brže punjenje, jer za 18 kWh baterije trebate oko dva i pol sata na 22 kW AC punjaču.

Trenuci istine
Prvo mjerenje odradio sam u četiri dana gradske vožnje. U prosjeku sam radio do 100 km i sve je bilo na struju jer sam koristio besplatne gradske punjače. Za put sam napunio bateriju “do čepa” i usmjerio nos bijelog tenka kroz žižu sezone, autocestom prema Splitu, sa stajanjem samo za punjenje goriva. Zadnja stanica je bila benzinska pumpa u Sinju i nakon toga solidna vozačka idila.

Cesta preko graničnog prijelaza Vaganj, službenog naziva R416a. Glatka, zavojita zmija koja pruža zavodljiv pejzaž s Hrvatske strane i gotovo nestvaran pogled na Livanjsko polje s BiH strane. Najljepši dio je što naselja ni prometa gotovo da i nema. Savršena destinacija za ljubitelje dobrog asfalta.

Tu priča tek počinje, jer se otvara više opcija. Od safari ruta koje se nude u Livnu i druženja s divljim konjima, razgledavanja lokalnih ljepota Livna, odlaska na Buško Jezero pa sve do povratka koji toplo savjetujem preko Bosanskog Grahova, na Knin.

Ta cesta je također odlična, ali malo neravna. Glavni je dio naravno, odmoriti u Livnu gdje jednostavno vlada potpuno druga vibra. Zavući se u prirodni hlad gradskog parka uz Brinu i popiti kavu za vrijeme ljetne vrućine liječi dušu i tijelo.

Trenutak istine
Ono što je pak evidentno i ujedno stvar na koju se najteže naviknuti kod Rav4 je zvuk motora kad ga podbodete u rebra. Variomatski prijenos ga drži u idealnom rasponu okretaja gdje je motor najefikasniji.

Na autocesti, pogotovo kad vam dojade ovi što kampiraju u lijevoj traci pa ih odlučite potjerati, to zvuči prilično dramatično. Do granice gdje vas putnici u autu pogledaju kao da ste potpuno poludjeli i krenuli jurišati. A zapravo vam je noga na 70 posto hoda papučice.

Ako ostanete tvrdi pri mišljenju da je auto preglasan na autocesti – nema vam pomoći. Ako pak promijenite stav i shvatite da ne morate jurišati nego se voziti normalnim tempom i činjenicu da većinu svog života ne provedete na autocesti nego u gradskom prometu, te da ako iole kultivirate način vožnje možete trošiti ispod 6 litara na 100 km, s omanjim apartmanom na kotačima – shvatiti ćete koliko je napredna Toyotina hibridna tehnologija.

I ovo zaista nije floskula. Svakodnevne vožnje radili smo na struju i napravili ukupno oko 700 km potpuno besplatno. Nakon toga kad smo se otisnuli kući s utičnice i 100 posto punom baterijom, prevalili smo oko 100 km prije nego se motor počeo učestalo paliti. Na putu nazad ponovo smo se laktarili na autocesti s prilično žustrim tempom i na naplatnim kućicama Lučko potrošnja je i dalje bila 6 litara na 100 km.

Vrijedi li?
RAV4 PHEV koji smo vozili bio je nakrcan opremom i s cijenom preko 540.000 kuna je prilično visoko na polici. No da vidimo matematiku.

Ako radite u prosjeku 500 km tjedno “na posao – s posla”, to je 26.000 km godišnje. S današnjim cijenama goriva s automobilom koji troši oko 7,5 litara na 100 km to je otprilike 30.000 kuna uštede godišnje, a svakodnevno se vozite s prostranim, luksuznim automobilom koji neće trebati nove kočione pločice svake godine, ima rijetke servisne intervale, udoban je i iznimno lagan za korištenje. Sad probajte zbrojiti koliko zaista kilometara radite tjedno.

Teško je pričati o štednji kod kupnje auta prko pola milijuna kuna, ali činjenica je da je svakako jedan od jačih kandidata jer nudi najbolje od oba svijeta. Automobili na struju su i dalje prilično skupi i opet, ako morate otići na duži put treba vam vremena i planiranja. PHEV-om možete i ne morate na utičnicu. A kad stanete na kavu ili ručak, nije na odmet ostaviti ga da se puni i pri tom dodatno ušparati.

Toyota RAV4 Plug-in 2,5 HSD AWD Style
Motor: benzinski redni, 2,5, 4 cilindra, dva elektromotora Snaga: 225/306 KS, Moment: 510 Nm, Pogon: na sve kotače, Mjenjač: automatski bezstupanjski, CVT, Ubrzanje od 0 – 100 km/h: 6,2 s, Najviša brzina: 180 km/h, Dimenzije: 4600/1855/1685 mm, Međuosovinski razmak: 2690 mm, Potrošnja (WLTP): 1 l/100 km, Emisija CO2 (WLTP): 22 g/km, Cijena: 540.800 kuna
Više informacija na www.toyota.hr

Provjerite još

Legendarna Toyota Land Cruiser u novom ruhu

Toyota Land Cruiser na tržištu je već sedam desetljeća i prodana je u preko 11 …