Dacia Duster

Dacia Duster – Detalji čine razliku

Dacia Duster, najpopularnijij model ove rumunjske marke doživio je lagano vizualno osvježavanje izvana i iznutra, a obnovljena mu je i ponuda motora i mjenjača

Rumunjska Dacia već godinama uspješno gradi imidž marke koja nudi automobile bez suvišnih detalja i po vrlo pristupačnim cijenama, a definitivno su za taj uspjeh najzaslužnija dva modela – Sandero i Duster. Brojke govore najjasnije – od 2010., kada se Duster pojavio na tržištu, pa do kraja kolovoza ove godine prodanoj je čak 1.942.895 primjeraka, pa je u trenutku dok vi čitate ovaj tekst zasigurno taj broj prešao dva milijuna. Do danas je Duster imao dvije generacije, prva je imala jedan facelift, a sada je došao red na drugu generaciju, koja je na tržištu od 2018.

Promjene u vanjskom izgledu na prvu je zapravo teško uočiti, posebno ako baš ne gledate stari i novi Duster istovremeno. Svejedno, zapravo ih ima dosta, ali su u detaljima. Očekivano, najveće su u svjetlima. Nisu mijenjala oblik, ali su prednja sada LED i imaju novi Dacijin svjetlosni potpis u obliku slova Y. Isti takav potpis dobila su stražnja svjetla koja sada izgledaju malo razigranije i kompleksnije nego prije. Novi su i prednja maska, spojler na vrhu stražnjih vrata, kao i kotači. Osim vizualnih poboljšanja, sve te sitne i oku ponekad teško zamjetne promjene doprinijele su i aerodinamici. Dacia se hvali sa šest g/km CO2 manje po kilometru.

Novosti, naravno, ima i u unutrašnjosti. Izmijenjena su sjedala koja imaju posve nove presvlake, kao i naslone za glavu koji su tanji i ergonomičniji. U svakom slučaju, posve su udobna. Na armaturi najveća je novost ekran koji je novi i brži, jednak onom u Sanderu. Ima i novi software, a uvijek podržava Apple CarPlay i Android Auto, bez obzira ima li navigaciju ili ne.

Komande tempomata više nisu pored ručne kočnice, već su sada na volanu. Između sjedala je novi klizni naslon za ruku ispod kojeg je pretinac obujma 1,1 litre. Na njegovoj stražnjoj strani su dvije USB utičnice za putnike straga, a za one sprijeda još su dvije ispred mjenjača. Prostora u kabini je jednako kao i prije, što znači da straga i viši putnici imaju dovoljno prostora za noge. Prtljažnik je pravilnog oblika, a obujam mu je više nego solidnih 475 litara.

Što se podvozja tiče, promjena praktično nema. Ovjes i pogon su ostali jednaki, kako prednji, tako i sustav pogona na sve kotače. Jedina izmjena je u kalibraciji upravljača koji je nešto precizniji.

Ponuda motora započinje jednolitrenim turbobenzincem obujma jedne litre koji u verziji TCe 90 razvija 90 KS i 160 Nm, dok u verziji ECO-G 100 koja je pokretana i plinom (LPG) razvija 100 KS i 170 Nm na plin, odnosno 90 KS i 160 Nm dok radi na benzin. Dacia se hvali kako ovaj Duster s oba spremnika – 50 litara benzina i 48,9 litara plina – može prevaliti 1235 kilometara.

U ponudi je i četverocilindarski 1,3 TCe motor u verzijama od 130 i 150 KS. Uz snažniji motor u verziji s prednjim pogonom novost je automatski mjenjač sa šest stupnjeva EDC, dok uz taj motor i pogon na sve kotače dolazi šestostupanjski ručni mjenjač, kao i uz sve ostale motore u ponudi novog Dustera. Dizelsku ponudu čini 1,5-litreni dCi motor od 115 KS koji je dostupan i s prednjim i s pogonom na sve kotače.

Spomenuli smo kako je zapravo jedina promjena u mehanici drukčija kalibracija volana. U stvarnosti se promjena, koja bi trebala nastupiti iznad 70 km/h, baš i ne osjeti. Dusterov je volan i dalje lagan i bez puno povratnih informacija. To je OK, jer nećete s njim juriti kao s nekim GTI-jem ili R.S.-om, da ostanemo u Alijansi. Pustite da se karoserija u zavoju nagne, a naginje se dosta, smiri i otkrit ćete da ima više gripa nego što očekujete.

Još važnije, udobnost na 17-colnim kotačima je značajno bolja nego kod konkurenata od kojih mnogi voze naokolo na naplacima znatno većima nego ih njihov ovjes može kvalitetno pratiti. Udobnosti donose i “mesnate” gume visokog profila, kao i dug hod ovjesa. Možda nije vozački zabavan, ali Duster je bez sumnje vrlo udoban za putovanje. Dapače, profinjeniji je nego što možda očekujete.

Snalazi se i izvan asfalta. Isprobali smo ga na kratkom poligonu koji je sadržavao sve potrebne izazove, uključujući bočni nagib od 30 stupnjeva. Pogon radi besprijekorno, a veliki prilazni i odlazni kut, kao i razmak od tla od 214 mm korisni su na terenu.

Dacia je čitavu svoju priču izgradila na puno automobila, bez suvišnih stvari, za malo novca. Novi Duster tu filozofiju savršeno prati. Početna cijena modela s motorom TCe90 i opremom Essential, koja uključuje klima uređaj i električne podizače prednjih prozora, uz “obični” CD MP3 radio s malim ekranom do registracije stoji samo 104.900 kuna. Takav ECO-G s plinom stoji 106.400 kuna.

Oni koji ipak žele malo više od “radnog” Dustera za jednako motorizirani automobil s paketom Comfort, uz koji dolaze i 8-inčni ekran multimedije i parking senzori trebat će izdvojiti 118.400 kuna. Početna cijena najbogatije opremljenog modela Prestige je 126.400 kuna. Dizelski Duster kreće od opreme Comfort i stoji 138.400 kuna, odnosno 158.400 kuna s pogonom na sve kotače.

Provjerite još

Dacia Duster

Potpuno novi Duster stiže na proljeće

Dacia Duster treće generacije donosi potpuno novu platformu, nove pogonske sklopove, kao i posve novi …