Fiat 600e – Izgled koji obara s nogu

Na dobro poznatoj Stellantisovoj platformi Fiat je napravio neodoljivi kompaktni crossover, zasada samo se električnim pogonom, a kasnije i s klasičnim, ali elektrificiranim motorima

U želji da svoju ponudu proširi što više izvan raznih verzija modela 500, Fiat je nedavno predstavio posve električni 600e. Riječ je o kompaktnom crossoveru, svojevrsnom nasljedniku Fiata 500X.

Po pitanju dizajna Fiat je kod novog 600e išao na “najslađe moguće”, što je pristup koji će zasigurno funkcionirati. Tema je vidljivo inspirirana Fiatom 500, pa su tu i simpatična okrugla prednja svjetla, veliki stražnji svjetlosni sklopovi, kao i poznati profil s kratkim prednjim poklopcem i zaobljenom stražnjicom.

Kako slučajno ipak ne bi pomislili da je ovo još jedna verzija 500-tke automobil obiluje porukama “ja nisam 500”. Tako ima veliki logo 600 na nosu, kromirani 600 na bokovima i još jedan na stražnjem odbojniku. Kad već spominjemo odbojnik, na njemu je i talijanska trobojnica. Ako vas sve to nije uvjerilo u koji Fiat gledate, tu su i natpisi 600 na sredini naplataka. Uz sve to, na poklopcu prtljažnika je maleno slovo e kako bi označilo da je riječ o električnom modelu. To je važno, jer uskoro stižu i hibridne verzije, s većim i manjim stupnjem elektrifikacije.

Nakon svih ovih dizajnerskih poslastica izvana unutrašnjost dolazi kao malo razočaranje jer je puno običniji i konzervativniji dio automobila. Zapravo, unutrašnjost je prenesena iz Jeep Avengera, na koju su dodali Fiatove elemente. Mnogo je zgodnih detalja u Fiatu 600. Sjedala s Fiatovim logotipom nisu samo lijepa, već su i udobna, a volan s dva kraka nije samo ugodan već i podsjeća na šezdesete godine kada je ponuda talijanskog proizvođača također imala modele 500 i 600.

Središnje mjesto zauzima ekran od 10,25 inča, a pored njega, tu su i klasične fizičke tipke za upravljanje osnovnim funkcijama. Odabir smjera i načina kretanja obavlja se još jednom skupinom tipki na središnjem grebenu. Rješenje nije loše, ali na nije nam baš sjelo niti u Avengeru, pa nije niti ovdje. Što se prostora tiče, straga ga ima posve dovoljno, barem za dvoje odraslih, a prtljažnik je osnovnog obujma 360 litara.

Kao i već više puta spomenuti Jeep Avenger te brojni drugi modeli Stellantisa Fiat 600 koristi platformu CMP2, odnosno u ovom slučaju njezinu električnu inačicu e-CMP2. Dobro je poznat i pogonski sklop koji se sastoji od elektromotora snage 156 KS i baterije od 54 kWh bruto. To je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za devet sekundi, dok je najviša brzina ograničena na 150 km/h. Prema normi WLTP s jednim punjenjem baterije Fiat 600e može prevaliti 406 kilometara. Fiat se hvali da u gradskoj vožnji ta brojka može narasti na čak 591 km.

Fiatovi inženjeri ovjes su podesili posebno za 600e, a radili su i na agilnosti i okretnosti. Automobil je dugačak 4,171 metar, s međuosovinskim razmakom od 2,562 metra, a Fiat je ponosan na to što je krug okretanja samo 10,5 metara, što je vrlo korisno u gradu.

Kao i svaki električni automobil, 600e je tih, posebno na glatkoj podlozi. Problemi s profinjenosti dolaze kada podloga nije toliko savršena i pri višim brzinama kada se ovjes javlja prilično glasno. Ponekad se čini da neke neravnine više čujete nego što ih osjećate u kabini.

Od kompaktnih crossovera ne očekuje se dinamika sportskog kompakta, a posebno ne kod električnih verzija koje su, realno, fokusirane na gradsku vožnju. Volan bi trebao biti teži u načinu rada Sport, nego u Normal ili Eco, ali i tada je prilično bezosjećajan.

Na tržištu ima nekoliko električnih crossovera koji se bolje voze od Fiata 600e, ali njegova privlačnost je u najvećoj mjeri vizualna. Ako ste uvijek voljeli Fiat 500, ali želite praktičniji i prostraniji automobil, k tome i na struju ovo je definitivno dobar izbor. Neće vas razočarati niti u jednom segmentu, a ima i posve solidan doseg.

Što se tiče cijena, one za hrvatsko tržište još nisu poznate, pa ih ne možemo komentirati, ali možemo pretpostaviti kako će biti malo niže od Jeep Avengera koji kreće od četrdesetak tisuća eura u električnoj verziji.

Provjerite još

Nova Fiat Panda dolazi iz Kragujevca

Dok je 2023. u Fiatu obilježio novi 600e, velika novost planirana za 2024. je potpuno …