Land Rover Defender V8

Land Rover Defender – Još moćniji i još sposobniji

Land Rover Defender kao moderna interpretacija terenske ikone krajem prošle i početkom ove godine dobio je nekoliko zanimljivih novosti, a sve smo ih imali priliku isprobati na cesti i na terenu

Nakon dugih sedam godina najava i priprema Land Rover je 2019. konačno predstavio modernu interpretaciju Defendera, jedne od istinskih automobilskih ikona i automobila na kojem je kao marka nastao. Težak je to zadatak, jer uvijek će se pronaći kritičari kojima “to nije to”, ali što se više družimo s novim Defenderom to nam ti prigovori izgledaju besmisleniji. Novi je Land Rover Defender upečatljiv i poseban, a zadržao je i brojne veze sa slavnim prethodnikom, od dizajnerskih detalja, preko karoserijskih izvedbi do stvarnih i ozbiljnih terenskih sposobnosti.

Krajem prošle i početkom ove godine Land Rover je proširio ponudu Defendera, prvo kraćom verzijom tradicionalno označenom brojem 90, a kasnije i novim motorima. Test kratkog Defendera mogli ste pročitati u jednom od prošlih brojeva, a sada smo se uputili u Španjolsku isprobati na cesti i na terenu ostale novosti u ponudi.

Blagi hibrid
Krenimo redom. Kada je predstavljen, Defender je u ponudi imao četverocilindarski turbodizelaš u nekoliko verzija snage, a sada je on zamijenjen novim trolitrenim rednim šestocilindrašem iz obitelji Ingenium razvijene u Jaguar Land Roveru. Ovaj motor dolazi u tri razine snage, a u svima je opremljen i sustavom blagog hibrida. Pored toga, novi se motor odlikuje laganom aluminijskom konstrukcijom i brojnim tehnološkim rješenjima koja mu povećavaju učinkovitost. Sustav blagog hibrida (MHEV) prikuplja energiju prilikom usporavanja i kočenja kako bi dodatno smanjila potrošnu goriva. Remenom integrirani elektropokretač osigurava brži i uglađeniji rad sustava start&stop i pomaže motoru kod ubrzavanja.

Početna verzija označena je kao D200, a razvija 200 KS i 500 Nm, dok verzija D250 raspolaže sa 249 KS i 570 Nm. Najsnažniji u ponudi, D300, raspolaže sa 300 KS i 650 Nm, a s njime Defender od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi. Mi smo isprobali njegovu najsnažniju verziju, a nakon ranijih druženja s Defenderima sa starim četverocilindarskim dizelašem bez ikakve električne potpore možemo samo potvrditi ono što Land Rover tvrdi. Motor je uglađeniji, a sustav start&stop reagira brže i nježnije. Naravno, najsnažnija verzija s ubrzanjem od 6,7 sekundi je i ozbiljno brza, a o tome je li i koliko je štedljivija ne možemo suditi na osnovi kratkog druženja.

Plug in
Modernizacija i blaga elektrifikacija dizelske ponude važan je korak u razvoju Defendera, ali puno je važniji dolazak plug-in hibrida. On je bio najavljen već prilikom predstavljanja ovog modela, a sada konačno dolazi na tržište. Riječ je o drugom najsnažnijem modelu u ponudi, stepenicu ispod moćnog V8, a nosi oznaku P400e i dostupan je isključivo u dužoj karoserijskoj inačici.

Benzinski motor jednak je onom u modelu P300 i razvija 300 KS, ali mu ovdje u pomoć dolazi 143 KS snažan elektromotor, pa je tako ukupna snaga sustava više nego respektabilnih 404 KS, uz najveći okreni moment od 640 Nm. Tako pokretani Defender od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 5,6 sekundi i postiže najvišu brzinu od 210 km/h. Baterija od 19,2 kWh omogućuje mu vožnju samo na struju do 43 kilometra, a na brzom punjaču od 50 kW može se za pola sata napuniti do 80 posto.

Kao i svi ostali plug-in hibridi i Defender nudi vozačima razne mogućnosti kombiniranja električne i benzinske vožnje. Idealan je za “zero emission” vožnju gradom i kombinaciju pogona na otvorenoj cesti, a oni koji ne prevaljuju previše kilometara dnevno i imaju redovno punjač na raspolaganju (kod kuće ili na poslu) mogu ga koristiti većinu vremena kao električni automobil. Minus kod dnevne vožnje na posao nije pogon, već dimenzije Defendera. Ovakve zadatke plug-in Defender odrađuje bez problema, jedino možemo prigovoriti relativno malenom dosegu na struju, ali i to je posljedica dimenzija i velike mase automobila.

Dio u kojem nas je Land Rover Defender P400e iznenadio je vožnja terenom. Naravno da od Defendera očekujemo puno, ali električni pogon tu je vožnju učinio još boljom. Kao prvo, treba istaknuti kako pogonski sklop ovog automobila nije kao kod većine drugih plug-in hibrida s pogonom na sve kotače koji koriste klasičan motor za jedan, a elektromotor za drugi par kotača. Land Rover je ispravno odlučio da s Defenderom neće raditi takve kompromise, pa je elektromotor postavljen uz benzinski motor i kad se vozi samo na struju koristi pogon na sve kotače i sve sustave na jednak način.

Tako postavljen sustav donosi i jednu ne baš malenu prednost pri vožnji izvan asfalta. Naime, kada se terenom probijate samo uz pomoć elektromotora puno je lakše u “škakljivim” situacijama dozirati snagu papučicom gasa i time je zapravo vožnja lakša. Bonus je i tišina, pa imate dojam kako ste bliže prirodi, jer njezine zvukove narušavaju tek zujanje diferencijala i elektromotora te škripanje i škrgutanje ovjesa i guma. Moramo priznati kako nas je ovaj doživljaj oduševio, a nije da se nismo navozili “električara” i pravih terenaca u karijeri, ali nikad na ovaj način.

Snagator
Kao šećer za kraj ostao je najmoćniji Land Rover Defender u povijesti. Pod prednjim poklopcem britanske terenske ikone nalazi se moćni 5,0 V8 motor s kompresorom koji razvija 525 KS i 625 Nm. Uz njega dolazi ZF-ov osmostupanjski automatski mjenjač Quickshift. Tako pokretani Defender postao je ozbiljno brz – kratki V8 do 100 km/h stiže za samo 5,2 sekunde i postiže 240 km/h – pa je bilo potrebno poraditi i na drugim dijelovima automobila. Straga je ugrađen novi elektronski kontrolirani diferencijal, a ovjes je dodatno učvršćen debljim stabilizatorima.

Izvana se Defender V8 najlakše prepoznaje po četiri ispušne cijevi i posebnim 22-colnim kotačima. Iza toliko velikih kotača su 20-inčni kočioni diskovi s plavo obojenim kliještima. Automobil je dostupan u tri boje – sivoj Carpathian Gray, bijeloj Yulong White i crnoj Santorini Black. Krov je uvijek crne boje. U unutrašnjosti se ističu sjedala presvučena kožom Ebony Windsor. Volan je presvučen Alcantarom, a iza njega su kromirane polugice za mijenjanje brzina.

Kratki V8 isprobali smo na terenu, a osim teških prepreka dio vožnje uključivao je i brzu kružnu stazu gdje je bilo i ozbiljnih skokova. Dužu smo verziju pak vozili na autocesti i na brzim magistralnim prometnicama i uvjerili smo se koliko je moćan. Motor nije pretjerano glasan, kao primjerice u Jaguaru F-Pace SVR, ali svejedno smo ga osluškivali i nepotrebno otpuštali gas samo kako bi mogli malo snažnije ubrzati. Zvuči pomalo glupavo i djetinjasto, ali znate izreku “svaki bedak ima svoje veselje”. Nas je Defender V8 u sekundi pretvorio u “veselog bedaka”.

Provjerite još

Flying Huntsman 90 Spyder

Kahn Design, tvrtka poznata po preradama Land Roverovih modela odlučila je “malo” preurediti Defendera Odavno …