Peugeot 108

Peugeot 108 Allure 1,0 VTi

Od prvog pojavljivanja do danas Peugeot 108 prošao je kroz pravu metamorfozu. Danas je ovo automobil na visokom nivou, sa zadržanim svim kvalitetama koje je dobio u startu

Svima je dobro znana suradnja Toyote, Citroena i Peugeota za mališanski trojac: Aygo, C1 i 108. Ideja iza ovih automobila koji su bili praktički identični, izuzev kozmetičkih detalja, bila je stvoriti penicilin za gradske parkinge, gužve i potrošnju u gradskim uvjetima. Za to je trebao prstohvat funky ideja, malo pametnog marketinga i puno dobrog inženjerskog promišljanja. Lagani, maleni, okretni, štedljivi i nevjerojatno izdržljivi. To je spomenuti trio bio i ostao. Vjerovali ili ne, na tržištu su već 13 godina. Ovo je druga generacija malenog Peugeota 108, s malim osvježenjem.

Automobili ove klase ne smiju biti suviše ozbiljni. U neku ruku, glavna ciljana skupina i jesu mlađi ljudi. Peugeot je tako pribjegao novim, otkačenijim kombinacijama boja. Uz to 108 je dobio LED dnevna svjetla u prednjem braniku te stražnja svjetla u obliku tri kandže, koja izražavaju dizajnerski jezik marke. Tu su još poneki detalji koje dijeli sa starijom braćom, poput dodatne ukrasne lajsne na prednjim blatobranima i prednje maske.

Nemojmo zaboraviti da je ovo automobil s petora vrata u kojem se mogu potpuno normalno prevesti četiri odrasle osobe. To je teško povjerovati ako samo gledate dimenzije, no Peugeot 108 zaista iznenađuje prostranošću. Za upravljačem se sjedi relativno visoko, komforno i s priličnom količinom potpore za bedra.Putnici prosječne visine straga mjesta za glavu imaju dovoljno, a uz to prtljažnik nudi 243 litre prostora, odnosno 868 litara ako se preklope nasloni stražnjih sjedala.

Ono što zaista oduševljava je 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir s cijelim čudom mogućnosti. Od informacija potrebnih za vožnju, preko navigacije, kamere za vožnju unazad, putnog računala, audio sustava pa do Mirror Screen tehnologije. Tako u Peugeotu 108 možete povezati svoj mobilni uređaj s automobilom i do aplikacija na svom telefonu pristupati putem infotainmenta u automobilu.

108 ima šest zračnih jastuka, zvučni sustav upozorenja o napuštanju prometne trake, pomoć pri kretanju na nagibu, te kameru za vožnju unazad. Nekad sirov i prilično glasan automobil izrastao je u rafiniranog mališana koji je sada puno tiši, udobniji, „skuplji“ na dodir i odiše kudikamo zrelije. Djelomično nam fali ta sirovost, no i dalje je prisutan duh jednostavnosti.

Servo upravljača nije potpuno beživotan, a ovjes možete osjetiti i predvidjeti prilično jasno. Zbog udobnosti njegovo je prigušenje nešto mekše nego bi bilo idealno, kako bi pokrilo veći raspon, pa zbog toga tranzicije odrađuje sporije nego što bi očekivali, a i kontrola proklizavanja se buni čim napravite par naglih manevara. Ovo je automobil koji sa sigurnošću možete dati neiskusnom vozaču. Iako je kratak i relativno visok, ne možete ga isprovocirati.

Sjedala nemaju puno bočne potpore što dodatno pridonosi osjećaju da kroz zavoje jurite brže nego što je zapravo istina. Zabavan je i bez obzira na malen motor, 72 konjske snage u 108 sasvim su dobra mjera. Mjenjač je prilično „dugačak“ u prve tri brzine, krojen je da ne bude naporan u gradu, da ne morate stalno mijenjati brzine, te da većinu manevara odradite u drugom stupnju prijenosa. On vas pokriva do tik iznad 100 km/h. S druge strane potrošnja se kreće oko 6 litara i nemate potrebu desnu pedalu zabijati u pod toliko često.

Dobro je odmjeren po pitanju voznih performansi. Potrošnja, snaga, agilnost, sve mu ide u prilog, a trešnjica povrh torte su sigurnosni sustavi koji ga čine bezbrižnom kupnjom. Povijest nas uči da su ovi motori ne pretjerano zahtjevni i trajni, tako da je Peugeot 108 i dalje na visokoj polici poželjnih gradskih mališana. Testni je model uz Allure opremu imao 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir, 15” naplatke, digitalni brojač okretaja i dodatno zatamnjena stražnja stakla. Cijena mu je 84.795 kuna. Osnovni model košta 79.000 kuna.

Peugeot 108 Allure 1,0 VTi 72
Motor: benzinski, 1.0 l,tri cilindra
Snaga: 53 kW/72 KS pri 6000 o/min
Moment: 93 Nm  pri 4400 o/min
Pogon: na prednje kotače
Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 12,6 s
Najviša brzina: 160 km/h
Dimenzije: 3475/1615/1460 mm
Međuosovinski razmak: 2340 mm
Potrošnja (EU): 3,5/3,8/5,3 l/100 km
Emisija CO2: 86 g/km
Cijena: od 84.795 kuna (više informacija na www.peugeot.hr)

 

 

 

Ocjene

Performanse - 6
Udobnost - 6
Oprema - 7
Ekologija - 9
Cijena - 9

7.4

Lijek za gradske parkinge. Automobil koji u svakodnevnom urbanom prometu naprosto briljira, od potrošnje do funkcionalnosti