Alpine R5

Alpine planira sportski električni Renault 5

Alpine prelazi na struju polovicom desetljeća i planira tri zanimljiva modela, a među njima i sportsku verziju novog električnog Renaulta 5

Budući električni sportski kompakt iz Alpine bit će “nabrijana” verzija električne reinkarnacije Renaulta 5, potvrdio je šef razvoja francuske marke. Alpine bi se trebala prebaciti na potpuno električne modele sredinom ovog desetljeća, a već su objavili teaser koji prikazuje “garažu snova” – veliki SUV s kupeovskim linijama krova, sportski model koji će razviti s Lotusom i mišićavi kompakt s velikim spojlerom.

Izvršni potpredsjednik za razvoj, Gilles le Borgne, potvrdio je britanskom Auto Expressu ne samo da će Alpine biti “nabrijana” verzija Renaulta 5, već i kako će koristiti sprijeda postavljen elektromotor od 215 KS. Ovisno o prijenosu, to bi moglo rezultirati ubrzanjem od 0 do 100 km/h za oko šest sekundi. Vjerojatno će R5 Alpine imati veću od baterija koje se nude s platformom CMF-BEV od 52 kWh što bi trebalo omogućiti doseg preko 300 km. Podvozje će biti prilagođeno višim performansama, navjerojatnije s McPhersonom sprijeda i multilinkom straga.

Le Borgne je dodao i kako će budući SUV najvjerojatnije imati više elektromotora kako bi osigurao bolje vozne osobine. “Za platformu CMF-V zadržat ćemo elektromotor od 215 KS sprijeda”, rekao je, “a straga imamo veliko iznenađenje. Želimo raditi vektoriranje moenta, imati stvarno sjajne vozne osobine i performanse – dostojne Alpine. Radimo na tome.”

Provjerite još

Renault Megane Conquest

Renault Megane Conquest – Kupe SUV za svakoga

Prvi puta proizvođač auta za mase nudi kompaktni SUV kupe po uzoru na premium modele. …