Audi PB18 e-tron vizija je električnog sportaša budućnosti

Audi PB18 e-tronKao što je i najavio, Audi je na Concours d’Elegance u Pebble Beachu predstavio koncept radikalnog električnog sportskog automobila PB18 e-tron

Nakon najava teaserima Audi je ispunio obećanje i na Concours d’Elegance u Pebble Beachu došao je s konceptom PB18 e-tron. Audi ga opisuje kao “radikalni prikaz sportskog automobila sutrašnjice”. PB18 e-tron nastao je u američkom dizajnerskom centru njemačke tvrtke u Malibuu, a kao što mu ime otkriva, ima električni pogon. Osim toga, slova PB znače Pebble Beach, dok je ostatak imena vezan uz Audijev bolid za Le Mans R18 e-tron.

Za pokretanje PB18 e-trona zaduženo je nekoliko elektromotora. Na prednjoj je osovini motor od 204 KS, dok su straga dva motora od 476 KS. Zajednička snaga im je 680 KS, a okretni moment 830 Nm, a kratkotrajno motori mogu razviti zajedno i 775 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h PB18 treba malo više od dvije sekunde, a baterije od 95 kWh omogućuju mu doseg od preko 500 kilometara s jednim punjenjem.

Izgled PB18 e-trona pomalo podsjeća na koncept Aicon koji je Audi predstavio prošle godine, ali je od njega puno agresivniji. Zanimljivo, dok se svi, uključujući i Audi, nadmeću koliko njihov novi koncept može samostalno voziti PB18 je na “Razini 0”. To znači da nema nikakav sustav autonomne vožnje, već je sve prepušteno vozaču. Uz to, zahvaljujući drive-by-wire tehnologiji vozačka pozicija i instrumenti se mogu postaviti u sredinu.