BMW Serije 2

BMW Serije 2 ipak ostaje na stražnjem pogonu?

Za razliku od nedavno predstavljene Serije 1 čini se kako će novi BMW Serije 2 Gran Coupe dobiti platformu s pogonom na stražnje kotače

Još prije nekoliko mjeseci vidjeli smo prvi teaser koji prikazuje detalj budući BMW Serije 2 Gran Coupe, a sada doznajemo i neke vrlo zanimljive informacije. BMW-ov glavni inženjer Klaus Frolich u nedavnom je intervjuu otkrio kako bi, za razliku od ranijih informacija, novi model mogao zadržati stražnji pogon.

Ranije se smatralo kako će Serija 2, koja stiže sljedeće godine, koristiti produženu verziju kućne platforme UKL s prednjim pogonom na kojoj se zasnivaju nova Serija 1 i aktualni Mini. Ipak, na nedavno održanom događaju NextGen 2019 u Munchenu Frolich je rekao kako bi dvojka mogla koristiti platformu CLAR na kojoj nastaju veći kućni modeli. Na pitanje o konstrukciji budućeg modela i4 Frolich je odgovorio “Ovo je naša Cluster Arhitektura. Ona je tu za naše automobile sa stražnjim pogonom – od nasljednika Serije 2 do X7.”

Arhitektura CLAR iznimno je fleksibilna i omogućuje različite širine i međuosovinske razmake, kao i podnice što omogućuje i prostor za baterije elektrificiranih pogona. To znači da će i budući BMW Serije 2 Gran Coupe možda biti i plug-in hibrid.

Serija 2 Gran Coupe bit će “lažni kupe” s četverim vratima, potpuno novi model u ponudi BMW-a koji će zamijeniti raniji model s dvojim vratima i dodatno će proširiti rastuću obitelj modela s oznako Gran Coupe. Ona će također uključivati novu Seriju 8 Gran Coupe, kao i takvu verziju Serije 4 koja dolazi sljedeće godine. Ova će Serija 2 predstavljati šminkersku alternativu nedavno predstavljenoj Seriji 1.