Dacia Spring Electric

Dacia Spring Electric je najjeftiniji električni auto u Europi

Polovicom sljedeće godine na tržište stiže najjeftiniji električni automobil na europskom tržištu, Dacia Spring Electric, čija osnovna cijena ne bi trebala prelaziti 20.000 eura

Električni automobili još uvijek nisu financijski dostupni širokom krugu kupaca, ali rumunjska Dacia to želi vrlo brzo promijeniti. Od druge polovice sljedeće godine na tržištu će se pojaviti Dacia Spring Electric, potpuno električni petvratni kompakt koji ima i dizajnerske elemente crossovera.

Početkom ove godine, u vrijeme kada je trebao biti održan Salon automobila u Ženevi, Dacia je predstavila Spring Concept. Taj koncept koji je izgledao vrlo blizu serijskom automobilu bio je najava onoga što će postati najjeftiniji električni automobil u Europi. Konačna verzija predstavljena je sada, osam mjeseci nakon koncepta, Dacia Spring Electric. Cijene još nisu poznate, ali poznajući Daciju, napravit će sve da ispune obećanje. Kako bi smanjili troškove razvoja nisu automobil radili “od nule”. Riječ je o verziji Renaulta K-ZE prilagođenoj europskom tržištu, a koji se u Kini prodaje već neko vrijeme. Zapravo je riječ o Renault Kwidu, razvijenom za tržišta u razvoju.

Dacia Spring Electric je 3,73 metra dug petvratni kompakt koji je širok 1,62 metra i visok 1,51 metar. Time je električna Dacia samo 14 centimetara duža od Renault Twinga. Po pitanju izgleda, Dacia je ostala vjerna Spring Conceptu. Spring Electric ima prednji dio vrlo sličan Renaultu K-ZE sa svjetlima u dvije razine. Na vrhu su iznimno tanka LED dnevna svjetla dok su glavna svjetla ispod njih. Zatvorena maska ukrašena je kromiranim detaljima, a utičnica za punjenje je smještena iza logotipa marke. Rubovi blatobrana relativno su uglati i imaju debele plastične zaštite. Zajedno s velikim razmakom od tla daju električnom Rumunju pojavu nalik na crossovere. Jednostavno oblikovana stražnja svjetla imaju svjetlosni potpis u obliku slova Y, kao i novi Sandero.

Unutrašnjost je gotovo jednaka kao u Renault Kwidu s kojim Spring Electric dijeli platformu. Kokpit je jednostavno i pregledno dizajniran. Iza novog volana predstavljenog u Sanderu su relativno klasični instrumenti, ali u sredini je 3,5-inčni ekran kojim se upravlja tipkama na volanu. Između prednjih sjedala jednostavan je okretni prekidač mjenjača.

Prtljažnik Spring Electrica iznenađujuće je velikih 300 litara obujma, posebno kada uzmemo u obzir kako prostor za opcijski rezervni kotač punih dimenzija nije uračunat u tu brojku. Preklapanjem stražnje klupe oslobađa se 600 litara prostora. Pretinci u prednjim vratima, zajedno s pretincem ispred suvozača i prostorom u središnjoj konzoli imaju zajednički obujam od 23 litre. U serijskoj opremi su podizači svih prozora i središnje zaključavanje, dok se doplaćuju stvari poput klima-uređaja, infotainment sustava Media Nav i električnog podešavanja vanjskih retrovizora. I tu se krije dio razloga za nisku početnu cijenu. Serijska sigurnosna oprema uključuje ABS, ESP, šest zračnih jastuka, tipku za SOS poziv i sustav automatskog kočenja u nuždi.

Daciju Spring Electric pokreće elektromotor od 44 KS i 125 Nm koji struju crpi iz baterije od 26,8 kWh. Prema normi WLTP s jednim punjenjem električna bi Dacia trebala moći prevaliti 225 km. Najviša brzina je 125 km/h. Za štedljivu vožnju na raspolaganju je način rada Eco u kojem snaga pada na 31 KS, a najviša brzina na 100 km/h. S istosmjernim punjačem od 30 kW baterija se može napuniti do 80 posto za manje od sat vremena. Na Wallboxu od 7,4 kW za potpuno punjenje baterije potrebno je pet sati, a na Wallboxu od 3,7 kW isto traje osam i pol sati. Nemate Wallbox? Nema problema, Na kućnoj utičnici potpuno punjenje traje 14 sati.

Provjerite još

Dacia Duster

Dacia Duster osvježen je izvana i iznutra

Popularni rumunjski SUV, Dacia Duster, doživio je umjereno zatezanje bora izvana i iznutra, a osvježen …