Fiat Tipo

Fiat Tipo je osvježen, a dobio je i novu verziju

Obnovljeni je Fiat Tipo, osim novog lica i unutrašnjosti, dobio i novi motor, kao i novu verziju Tipo Cross

Fiat Tipo predstavljen je 2016., prvo kao klasična limuzina, a godinu dana kasnije pridružili su mu se petvratni kompakt i karavan. Sada je čitava obitelj osvježena, a dobila je i jednog novog člana. Osvježeni Tipo prepoznaje se po drukčijoj prednjoj masci koja je izraženijeg uzorka, a u sredini više nije stari logotip, već novi koji je zapravo samo natpis “Fiat”. Novi su i odbojnik, kao i potpuno LED svjetla, a jednaka promjena je i straga.

U unutrašnjosti su najveća novost ekrani. Iza volana sada je 7-inčni digitalni displej umjesto klasičnih pokazivača, a na vrhu središnje konzole je 10,25-inčni ekran koji je dio infotainment sustava. Operativni sustav Uconnect upravlja svime, a to znači i podršku za Apple CarPlay i Android Auto. Pored toga, Tipo je dobio i novi volan, a sada je po prvi puta dostupan i s prednjim parkirnim senzorima. Na popisu opcija su ulazak i pokretanje bez ključa i bežični punjač. Novosti ima i po pitanju sigurnosnih sustava. Tako je Tipo, primjerice, dobio sustav prepoznavanja prometnih znakova, sustav zadržavanja vozne trake, upozorenje na vozila u mrtvom kutu i automatska duga svjetla.

Promjena ima i pod prednjim poklopcem. Umjesto dosadašnjeg 1,4-litrenog benzinca od 95 i 126 KS sada se ugrađuje novi 1,0 trocilindraš iz obitelji FireFly koji razvija 100 KS i 190 Nm. Dizelska ponuda sastoji se od MultiJet motora od 95 i 130 KS.

Potpuna novost u ponudi je Fiat Tipo Cross koji je četiri centimetra viši od ostalih modela, a izvana se razlikuje po masivnijim odbojnicima, srebrnim zaštitama podvozja i pragovima, kao i crnim plastičnim rubovima blatobrana. Tipo Cross ima i drukčiju prednju masku sa saćastim uzorkom. Masivniji odbojnici čine Cross čak sedam centimetara dužim od “običnih” verzija. Nova je gama Tipa podijeljena u dva osnovna dijela. Prvi je Life koji se sastoji od tri razine opreme – Tipo, City Life i Life koji su dostupni u tri karoserijske izvedbe. Drugi je Cross koji je dostupan u dvije razine opreme – City Cross i Cross – samo u petvratnoj verziji.

 

 

Provjerite još

Fiat Scudo

Fiat Scudo vraća se na scenu

Fiat Scudo bio je uspješno i popularno dostavno vozilo, a bio je dio suradnje Fiata …