PSA

Hoće li PSA kupiti Opel?

Prema Reutersu i Bloombegu General Motors i PSA Grupa u poodmakloj su fazi pregovora o spajanju francuskog proizvođača s GM-ovom europskom podružnicom Opelom

Ako dođe do dogovora to bi na kraju moglo dovesti do spajanju Opela i PSA, a do dogovora bi moglo doći za nekoliko dana. GM i PSA, proizvođač Peugeota, Citroena i DS-a već surađuju u proizvodnji SUV-a i dostavnih vozila što je jednim dijelom zaostatak prošlog pokušaja stvaranja šireg savezništva i suradnje koji je prekinut 2013. kada je GM prodao svoj udio u francuskom proizvođaču.

Glasnogovornik PSA potvrdio je kako je Grupa u pregovorima s GM-om o proširenju suradnje. “Razgovaramo s Opelom o proširenju postojećih projekata”, rekao je Bertrand Blaise i dodao, “PSA potvrđuje kako istražuje razne strateške inicijative s GM-om s ciljem povećanja profitabilnosti i operativne učinkovitosti, uključujući i moguću kupnju Opela.”

Niti Opel, a niti francuska Vlada koja drži udio od 14 posto u PSA nisu još ništa komentirali, kao niti obitelj Peugeot koja ima jednak udio. Ako do spajanja ili kupnje dođe nastao bi proizvođač sa 16 posto udjela na europskom tržištu čime bi pretekli Renault i postali broj dva iza Volkswagen Grupe.

PSA razmatra preuzimanje Opela kako bi narastao i kako bi dobili pristup Opelovom razvoju, tehnologiji električnih automobila i kako bi uštedjeli u nabavi. Za General Motors to bi značilo čist izlazak iz Europe u kojoj je kroz Opel prisutan još od 1929.