popravak stakla

Popravak stakla štedi novac

Zima je vrijeme kada se ceste posipaju solju i kamenčićima, i baš u ovo doba najčešća su oštećenja na automobilskim staklima koja se uglavnom mogu popraviti – time se izbjegava skupa zamjena koja stoji i nekoliko tisuća kuna

Zimi su prometnice posute solju i kamenčićima, a kada se vozite iza drugih vozila, pogotovo kamiona, i suviše se približite, sigurno ćete začuti kvrckanje kamenčića od vjetrobransko staklo. Poneki od njih mogao bi napraviti zamjetno oštećenje, odnosno rupicu koja se kasnije može proširiti kao crta, a u tom slučaju vozilo postaje tehnički neispravno i potrebno je zamijeniti cijelo staklo. To stoji od 1200 do 3000 kuna, pa čak i više za aute s metaliziranim atermičkim staklima i modernim sustavima radarskih tempomata i, primjerice, sustava za automatsku regulaciju visine snopa.

Rješenje za mala oštećenja nudi CarGlass i posebnim alatima popravlja oštećenje na način da se kasnije niti ne vidi gdje je ono bilo. Prvo treba biti svjestan da se  velika oštećenja ne mogu popravljati. To pogotovo vrijedi za ona iz kojih je vidljivo da su se počele širiti crte. Ako to nije slučaj, već je samo okrnjen manji dio stakla od oko pola centimetra promjera, kružnog oblika, spas se nudi za 520 kuna. Velika je prednost i što osiguratelji nude dodatno osiguranje vjetrobrana koje se može doplatiti za svega nekoliko desetaka kuna i to je svakako za preporuku. Ukoliko imate takvu policu osiguranja, CarGlass će izvršiti popravak stakla nakon izvida štete i osiguratelj će platiti štetu bez malusa na policu. Bonus, dakle, ne gubite zbog puknuća stakla.

Servisni rad na staklu traje oko pola sata za svaku rupu. Staklo valja dobro očistiti, a zatim se posebnim alatom uz pomoć izmjenične upotrebe podtlaka i tlaka rupa zapunjava epoksidnom smolom posebno izrađenom za tu namjenu i smještenom u kapsuli koja se priključuje na alat. Posao je čist i precizan, a iskusni tim stalno prolazi nove obuke i unaprjeđuje načine popravaka. Vrlo je delikatan jer samo jedna pogreška može značiti ponavljanje postupka i gubljenje vremena. Sav alat stane u jedan kofer, uključujući i napajanje za tlačnu/podtlačnu pumpu, tako da je tim mobilan i može izlaziti na teren i izvršavati popravke bilo gdje. Tijekom rada uređaja i čišćenja rupe, pod tlakom se ubrizgava epoksidna smola koja na taj način zapunjava sve rupice i pukotine koje se jedna i vide golim okom. Na suprotnom dijelu alata izvlači preostali zrak pospješujući zapunjavanje pukotina smolom. Alat u dodiru sa staklom brtvi fina silikonska guma. Proces sušenja ubrzava se UV lampom, a zatim se popravljeni dio pobrusi i ispolira za to namijenjenom pastom. Nakon izvršenog zahvata teško je uopće pronaći mjesto gdje je staklo bilo oštećeno jer je jednako prozirno i čvrsto kao i prije. Čak i tijekom vožnje noću nećete moći lako zamijetiti promjenu u lomu svjetla na popravljenom dijelu vjetrobrana.

Ponekad se dogodi da se popravak stakla ne može izvršiti. To je obično slučaj kada je oštećenje dugo stajalo nesanirano (nekoliko mjeseci na primjer) pa su se, zbog naprezanja stakla jer nijedna karoserija automobila nije toliko kruta, pukotine proširile i nemoguće ih je zaustaviti ili je jednostavno oštećenje suviše zapunjeno prljavštinom. U tom slučaju jedino što preostaje jest zamjena vjetrobrana. Čak niti to nije bauk kad posjedujete alat s kojim se staklo demontira za svega pet do deset minuta uz pomoć četverokutne žice koja prolazi kroz ljepilo i staklo odvaja od karoserije, a pritom se ne oštećuje niti lak niti plastične obloge koje u unutrašnjosti omeđuju staklo. Starija vozila imaju stakla pričvršćena gumom, a ona se ne demontiraju ovim alatom već polugama, a montaža se vrši uz pomoć obične čvrste špage.

Posebnim ljepilom staklo se učvršćuje i nakon procesa sušenja gotovo da je nemoguće zamijetiti da je staklo bilo zamijenjeno. Jamstvo na popravak je pet godina i ponovit će ga ili čak zamijeniti čitavo staklo ukoliko se pokaže da je vrijeme pokazalo mane. Poanta svakog zahvata je popravak pod svaku cijenu, odnosno, CarGlass će u svakom slučaju sukladno svojoj filozofiji prvo pokušati popravak stakla, a tek ako to zaista nije moguće zamijenit će čitavo staklo. Ukoliko je na staklu više rupa od kamenčića, naplaćuje se svaka zasebno i vrijede ista jamstva. Nakon popravka možete se sigurno voziti i dalje, a ako ste stakla na autu osigurali onda ćete pritom imati i zadovoljni smiješak na licu.

Provjerite još

Nova aplikacija kao besplatni digitalni suvozač

S novom Tokićevom aplikacijom za pametne telefone sada je na jednom mjestu dostupna najveća trgovina …