F-Type

Jaguar F-Type potpuno novog lica i bez V6 motora

Jaguar F-Type doživio je ozbiljno osvježenje, posebno vidljivo sprijeda i iznutra, a promjene se odnose i na kupe i na kabriolet

Vratimo se prvo malo u povijest. Danas već davne 2000. Jaguar je prikazao studiju nazvanu F-Type, model kojim su htjeli napasti konkurente poput Porsche Boxstera. Dvije godine kasnije tadašnji vlasnik, Ford, odustao je od projekta zbog štednje. Tek 2011. priča će se nastaviti konceptom C-X16 koji će konačno na tržište stići 2012. kao Jaguar F-Type, automobil koji je prvo predstavljen kao kabriolet, dok je kupe stigao godinu dana kasnije. Početkom 2017. F-Type je imao lagani facelift, a sada je došao red za puno ozbiljnije promjene.

Ozbiljnije znači da je sprijeda F-Type potpuno izmijenjen. Najveća su promjena tanka horizontalna svjetla koja su sada i LED s matričnom tehnologijom, a opremljena su i dinamičkim pokazivačima smjera. Novi su i poklopac motora i maska. Iako stražnja svjetla uvelike prate izgled originalnih i ona su zapravo posve nova. Na vratima su ostale karakteristične uvučene kvake koje se elektronski podižu kada ih trebate.

Unutrašnjost je dobila nove materijale, ali još važnije i nove ekrane. Jedan je onaj središnji, od 10 inča, kojim se upravlja svim funkcijama infotainmenta i automobila. Umjesto dosadašnjih fizičkih tipki pored ekrana, sada istu ulogu preuzima traka u njegovom donjem dijelu.

Ponuda motora novog F-Typea sastojat će se od četverocilindarskih i osmocilindarskih motora. Dobro ste pročitali, nismo pogriješili – V6 motori s kompresorom od 340 i 380 KS nestali su iz ponude. No, zato je tu osvježena linija V8 motora. F-Type nije nikad prije bio dostupan s 450 KS snažnom verzijom kompresorom potpomognutog 5,0 V8 motora. To je jedina verzija koja dolazi sa stražnjim pogonom ili s pogonom na sve kotače. Njome pokretani F-Type od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi i postiže najvišu brzinu od 285 km/h.

Drugi F-Type koji pokreće V8 motor je uvijek s pogonom na sve kotače i nosi oznaku R. Pod prednjim se poklopcem nalazi V8 motor s kompresorom od 575 KS i 700 Nm što je 25 KS više od prošle generacije. D 100 km/h stiže za 3,7 sekundi, a najviša brzina mu je 300 km/h. Uz slovo R ne dolazi samo više konja, već i dorađeno podvozje s adaptivnim amortizerima, drukčijim oprugama i stabilizatorima. Spomenuli smo i četverocilindraša – riječ je o dvolitrenom turbo motoru iz obitelji Ingenium koji razvija 300 KS. U svim verzijama snaga se prenosi putem osmostupanjskog automatskog mjenjača.

Provjerite još

Jaguar I-Pace

Jaguar I-Pace s bržim punjačem i boljim infotainmentom

Jaguar I-Pace nakon dvije godine na tržištu doživio je prve promjene i to prije svega …