Mazda RX-Vision Concept
Mazda RX-Vision Concept iz 2015.

Mazda nipošto ne odustaje od Wankela

Mazdini inženjeri ne namjeravaju odustati od razvija novog sportskog automobila pokretanog Wankelovim motorom

Posljednji Mazdin automobil koji je pokretao Wankelov motor bio je RX-8, a njegova je proizvodnja završila 2012. Deset godina ranije karijeru je završio model RX-7. Svejedno, to ne znači da je japanska marka zaboravila na ideju sportskog modela s Wankelovim motorom. Mazdini inženjeri i dalje planiraju njegov razvoj, ali ne u baš bliskoj budućnosti.

Mazda RX-8
Mazda RX-8

Mazda je nedavno razvila potpuno novi Wankelov motor za MX-30 označen kao E-SkyActiv R-EV koji je puno učinkovitiji, lakši i čišći od prethodnika. Iako je riječ o motoru koji se koristi kao „range extender” u električnom modelu MX-30 koji praktično uvijek radi u rasponu od 2450 do 4500 okretaja i služi za punjenje baterije, inženjeri koji su ga razvili kažu kako je sposoban i za više okretaje i veću snagu. Štoviše, može se povećavati i dodavanjem rotora. Mazda kaže kako je novi motor pouzdaniji od prethodnika, što je vrlo važna informacija.

Mazda-RX-7
Mazda-RX-7

Kada bi Mazda ponovno mogla proizvesti sportski model s Wankelom nije poznato, ali u razgovoru s britanskim Autocarom nekoliko članova uprave Mazde potvrdilo je kako je takav automobil i dalje u planovima. Istovremeno, objasnili su kako Mazda prvo treba elektrificirati svoju ponudu. Sve u svemu, nadamo se da će to biti barem do 2030., pa da i mi u Europi stignemo kupiti koji primjerak prije nego nam to zabrane…

Provjerite još

Mazda CX-90

Mazda CX-90 najveća je i najsnažnija u ponudi

Mazda je predstavila svoj dosad najveći SUV označen kao MX-90. Namijenjen je prije svega američkom …